Skip Navigation Links

Arsuz, Afet Bölgesi İlan Edilmeli

Arsuz Belediye Meclisi’nde asıl gündem sel felaketi oldu

Arsuz, Afet Bölgesi İlan Edilmeli

Gündem   A+a-

Arsuz Belediye Meclisi’nin Ocak ayı son toplantısına, önceki gün yaşanan aşırı yağışlar ve sel felaketi damga vurdu. 3 gündem maddesiyle toplanan mecliste, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha sel felaketinin boyutlarını gözler önüne sererken, Arsuz’un afet bölgesi ilan edilmesi için talepte bulunduklarını söyledi. İlçede kesintisiz olarak 40 saat süren yağmurda, bir bölgeye yılda yağması gereken yağışın yarısının yağdığına dikkat çeken Culha, Arpaçiftlik Nehri ile Höyük’ten gelen ve Avcılarsuyu’na inen nehir yataklarında ciddi yırtılmalar olduğunu belirterek, yetkilileri dere ıslahı konusunda göreve davet etti.


“40 saatte 210 mm/yıl yağış yağdı”
Yaşanan sel felaketinin daha önce yaşanan iki selden daha şiddetli olduğunu anımsatan Başkan Nazım Culha, “İlçemizde yaklaşık 40 saate yakın kesintisiz yağmur yağdı. Meteoroloji uzmanlarının ifadesine göre; bir bölgeye yılda yağan yağış miktarı 500 mm/yıl civarında... Arsuz’da ise 40 saatte yağan yağış 210 mm/yıl. Yani, bir yılda yağması gereken yağışın yarısı Arsuz’a 40 saatte yağdı. Tabii ki bu durum da ilçemize afet şeklinde yansıdı. Sevindiğimiz nokta; ilçemiz sınırları içerisinde can kaybı olmamasıdır. Bu anlamda belediyemizin aldığı önlemler büyük önem arzetti. Ayrıca, sel öncesi kritik tüm noktaları boşaltmıştık. Sıkıntıyı yine de en fazla Avcılarsuyu, Arpagedik, Höyük, Hacıahmetli, Arpaçiftlik, Haymaseki, Çetillik, Ada Mahalleleri ve Arsuz merkezde yaşadık. Ekiplerimiz 24 saat esasına göre nöbet tuttu ve sorunlara anında müdahale edebilmek için de nöbet tutmaya devam ediyor” dedi.

“Köprüler riskten kurtarıldı”
Sel felaketinin ilçede ciddi anlamda hasar yarattığını söyleyen Culha, “Höyük Köprüsü yıkıldı. Hacıahmetli’den gelip, Höyük ve Gözcüler’den çıkarak Arsuz Çayı’na dökülen Arpaçiftlik Nehri’nde ciddi yırtılmalar var. Nehrin sağ tarafında, Gözcüler’in sonu ile Arpaçiftlik’in başı olan noktadaki yırtılma yaklaşık 100 metre civarında açıldı. Höyük’ten gelen ve Avcılarsuyu’na inen nehirde de yırtılma oldu. Bu nedenle su buralarda tamamen disiplinden çıkıp, araziye dağıldı. Arsuz merkez köprüsündeki istinat duvarı çöktü. Soğanlı Deresi üzerindeki köprüde de göçmeler var. Buralardaki yoğun su akışı köprü ayaklarını vurdu. Buralara acilen tahkimat yaparak, taş döktük ve köprülerin bir bölümünü riskten kurtardık. Şu anda ilçedeki bütün yollar açık durumda. Gözcüler’den Höyük’e, Höyük’ten Avclarsuyu’na geçiş niteliği taşıyan yollarla, Konacık- Haymaseki-Işıklı bölgelerinde sıkıntılar vardı.  Bu sıkıntılara anında müdahale ederek tüm yollar trafiğe açıldı” derken, herhangi bir ihtiyaca karşı iş makinelerini operatörleriyle birlikte gönderen işadamlarına da duyarlılıklarından dolayı teşekkür etti.
“Arsuz, afet bölgesi ilan edilmeli”
Belediye olarak bütün sıkıntılara hakim olduklarını ve sorunları acilen çözmeye çalıştıklarını anlatan Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, “İlçemize gelen Hatay Vali Yardımcımız, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve DSİ yetkilileri ile birlikte sıkıntıları yerinde inceledik. Konuya hakimler. Buradaki sıkıntıların ve sorunların nasıl çözüleceğini biliyorlar. İlçemize ona göre de hizmet yapacaklarını düşünüyorum. Ayrıca ilçemizin afet bölgesi ilan edilmesi için talepte bulunduk. İlçemizdeki bireysel zararlar çok fazla. Arpagedik bir bütün sular altında, mahallenin neredeyse yarısı boşaltıldı. Avcılarsuyu’nun büyük bir bölümü, Gözcüler’de arazilerin büyük bölümü sular altında, Çetillik’te de büyük zararlar var. Arsuz merkezde, özellikle nehrin sağındaki ve solundaki iş yerleri ve yerleşim birimlerini su bastı. Yaklaşık 14-15 balıkçı teknemiz kayıp. Gözcüler, Höyük ve Avcılarsuyu Dereleri’nin ve üçünün birleştiği noktanın Porsuk Çayı gibi, Arsuz Zilli Deresi gibi çok ciddi anlamda ıslah edilmesi gerekiyor” diyerek, durum değerlendirmesi yaptı.
Daha sonra gündem maddelerine geçildi. İçkili yer bölge tespiti ile ilgili imar komisyon raporlarıyla ilgili iki madde oy birliğiyle kabul edilirken, imar affından oluşan, hisseli(nakıs) ve bağımsız parsel olamayacak olan arsaların satışı ile ilgili madde imar komisyonunun çalışmalarını tamamlayabilmesi nedeniyle bir sonraki meclise ertelendi. Bir sonraki toplantının ise 6 Şubat 2015 Pazartesi günü yapılması kararlaştırıldı.

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet