Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Şebeke, artık pansuman tedavisi kaldırmıyor

Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, elektrik kesintileri ve çözüm önerilerinin konuşulduğu toplantıda şebekenin yeraltına alınmasını istedi:

Arsuz   A+a-

    Hatay genelinde yaşanan ve vatandaşları çileden çıkaran elektrik kesintilerine köklü çözüm bulmak, sorunları görüşmek ve çözüm önerilerini dinlemek amacıyla her ilçede yapılan elektrik toplantısı bu kez Arsuz’da gerçekleşti. Hatay İl Aydınlatma Komisyon Başkanı Vali Yardımcısı Bilal Ölmez başkanlığında gerçekleşen toplantıya Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ.(EnerjiSA) Hatay Bölge Müdürü Selman Nair, Enerjisa Hatay Şebeke Operatörü Refik Bolat, İskenderun TEDAŞ Operasyon Müdürü Mehmet Ali Tunç’un yanı sıra Arsuz Kaymakamı Fatih Baysal, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, kurum müdürleri, mahalle muhtarları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile TEDAŞ ve EDAŞ yetkilileri katıldı.

     “Sorunların %70’i altyapısal nedenlerden”

     Arsuz Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleşen toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Yardımcısı Bilal Ölmez, enerjinin insan hayatı için günümüzdeki önemine dikkat çekerek, 22. yüzyıla girerken enerjiye dayalı problemlerin yaşanmaması gerektiğini ifade etti.

    Hatay’da kronikleşen enerji sorununu ciddi yatırımlarla bitirmeye kararlı olduklarını ifade eden Ölmez, “Hatay’ın enerji altyapısına her yıl yatırım yapmak gerekiyor. Yaşanan elektrik kesintilerinin yüzde 70’i hatların yenilenmemesi, trafoların yeni teknolojiye göre artmaması gibi yatırım gerektiren altyapısal sorunlardan, yüzde 30’u da para gerektirmeyen arıza ekibi yetersizliği, ilçedeki sorumluların iyi çalışmaması gibi sorunlardan kaynaklandığını tespit ettik. Hatay’ın enerji sorununu tam anlamıyla çözebilmek için 1 milyar 200 milyon liraya ihtiyaç var. Geçen yıl 20 milyon liralık yatırım yapılmış. Bu yıl 83 milyon liralık yatırım teklifi yaptık. Bildiğiniz gibi yatırım teklifi EPDK’ya gidiyor. EPDK’dan onay geldiği zaman da yatırım yapılabiliyor” dedi.

    Kademe kademe çözüm

    Son bir yıl içerisinde yapılan yatırımlara değinen Bilal Ölmez, “Kurulacak olan elektrik kontrol sistemi ile Hatay’ın bütün şebekelerini tek merkezden görerek, ihbara gerek kalmadan çözebileceğiz. Ayrıca köydeki arızaları kurulacak olan sistemle, yayılmadan hapsedeceğiz. Çünkü elektrik sistemi havuz gibidir, hemen yayılır ve herkesi etkileyebilir. Bu sistemle etkilenmenin de önüne geçeceğiz. Ayrıca,186 VİP Hattı kurduk. Bu hatla, kaymakamlar, belediye başkanlarımız ve muhtarlar operatöre bağlanmadan elektrik arıza ihbarlarını anında yapabilecek ve soruna anında müdahale edeceğiz. Bu ihbarlarda hukuki bir delil gibi sürekli kayıt altına alınacak. Arıza ekiplerimiz de el terminalleri ile bulundukları adreslerden arıza ihbarı yapabilecekler. Böylece iletişim yetersizliğinin de önüne geçmiş olacağız. Ayrıca Arsuz başta olmak üzere işletme merkezi bulunmayan ilçelere de ilçe temsilciliği açılmasını talep ettik. Kısacası kademe kademe tüm sıkıntıları çözeceğiz. Bu konuda da sizlerin desteğini ve hoşgörüsünü bekliyoruz” dedi.

    Kaymakamdan yaza özel hazırlık talebi

    Daha sonra söz alan Arsuz Kaymakamı Fatih Baysal da bir yıllık görev süresi içerisinde yaşanan enerji sorununu değerlendirirken, “48 saat süren elektrik kesintilerine şahit olduk. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Arsuz’a ve Arsuzlular’a bu yakışmıyor. 186’ya ulaşamamak gibi şikâyetlerde aldık. Operatöre bağlanmak için ortalama 26 dakika beklendiği tespit edilmiş. Bu 26 dakikayı beklemek 48 saat süren elektrik kesintisinden daha kötü. Arsuz rüzgarlı ve nemli bir bölge. Yazın, nüfusun artmasına paralel olarak ilçede daha çok elektrik harcanıyor. Bu nedenle ENERJİSA yetkililerinden Arsuz için yaza özel bir hazırlık yapmalarını istiyoruz. 538 kilometrekareye sahip, birbirinden uzak 34 mahalleden oluşan Arsuz’da ciddi bir teşkilatlanma yapılması ve ilçemize ayrı bir TEDAŞ İşletme Merkezi kurulması gerekiyor” şeklinde konuştu.

    “Sancılı dönem bitti”

    EnerjiSA Hatay Bölge Müdürü Selman Nair ise amaçlarının şebekeleri sürekli arıza ve tamir sisteminden çıkararak, teknolojik yatırımlarla arıza olmasının önüne geçmek olduğunu belirtirken, 2015 yılı sonuna kadar kurulacak olan kontrol merkezi ile arızalara anında müdahale edeceklerini söyledi. Özelleştirme sürecinin ardından sancılı bir dönem geçirdiklerine değinen Nair, bu süreçte yaşanan bir takım sıkıntıların çözümü için de yoğun çaba harcadıklarını ifade etti.

    “Şebekemiz yeraltına alınmalı”

     Arsuz’un 2014 yılında elektrik kesintileri yüzünden zehir zemberek bir yıl geçirdiğini söyleyen Belediye Başkanı Nazım Culha da, “Aslında elektrik sorununun ana nedeni 15 yıldır yatırım yapılmamasıdır. Bugüne kadar sorunlar hep pansuman tedavisiyle geçiştirildi. Direk tipi trafolarımız var, şebekemiz eski, hala ağaçtan oluşan direklerimiz var. Rüzgarlı ve nemli bir bölge olmamız da arızaya etken oluşturuyor. Arsuz’un enerjisini besleyen radyan bir yüksek gerilim hattı var. Buna ilaveten yeni çift devreli bir yüksek gerilim hattı çekildi. Bu hattın çekilmesiyle sorunlar biraz azaldı. Ancak ilçemiz hızlı bir gelişme süreci içerisinde. Yatırımların da bu gelişmeye paralel olarak yapılması gerekiyor. Direk tipi trafoların bina tipine dönüştürülmesi gerekiyor. Birçok mahallemizde trafo eksiğimiz var. Artık çalışmalarımızı arızayı yaşamamak adına kurgulamalıyız. Bu nedenle şebekenin yeraltına alınmasını talep ediyoruz. 2015’te güzel bir yaz sezonu yaşamak ve yaşatmak istiyoruz” derken, ruhsatsız binaların abone problemini de gündeme getirdi.

Toplantı daha sonra muhtarların ve katılımcıların dinlenmesiyle devam etti.

 


Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş