Skip Navigation Links

HASSA’NIN SAKLI TARİHİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARTILIYOR

Hassa’nın saklı tarihi gün yüzüne çıkartılıyor.

Kültür Sanat   A+a-

   Hassa Karapınar Türkmen Mezarlığında proje çalışmaları başlatıldı.

   Hatay İl Kültür Turizm Kültür Müdürlüğü,Hatay Müzesi Müdürü Yardımcısı Demet Kara ve M.K.Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Yard. Doç. Dr. Mine Günel Temiz başkanlığında yürütülen çalışmalar çerçevesinde;

   Öncelikle 18 dönümlük alanda yapılan çalışmada ; çevre temizliği ve mezarlığın mevcut haliyle ortaya çıkarılmasına özen gösteriliyor.

   Hassa Kaymakamı Mustafa PALA ,çalışmaları yerinde inceledi.

    “Karapınar Türkmen Mezarlığında 4- 5 yılı sürecek kapsamlı bir çalışma yürüteceklerini ifade eden Hatay Müzesi Müdürü Yardımcısı Demet Kara ;

   “Bu bölgelerde bütün arkeolojik dönemlere ait kalıntıların bulunmaktadır.İslami dönem olsun ,Selçuklu dönemi olsun ve Türk Boyları dönemleri arasında kopukluklar vardır. Üniversite ile yapacağımız çalışmalar sonucunda bu kopukluğu gidereceğiz.Çalışmalarımızda bize yardımcı olan Kaymakamımız ve Belediye Başkanımıza teşekkür ediyoruz.” Dedi.

 

   M.K.Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Yard. Doç. Dr. Mine Günel Temiz ise, yaptığı açıklamada;

   “Burada yaptığımız ön çalışmalar ve yüzey araştırmasına dayalı ön değerlendirmeler, bu taşların biçimlerine ve üzerlerindeki desenlere baktığımızda Orta Asya kökenlerini ortaya koyduğunu görüyoruz.

   Burasının , üslup olarak,tarz olarak, buraya ilk gelen göçebe yada yarı göçebe yaşayan Türkler tarafından yapılmış olabileceğini düşünüyoruz.

   Dolayısıyla burası Türkmen Mezarlığı olarak tescil edilmiştir. Tabii ki bilimsel araştırmalar ve yapacağımız çalışmalar sonucunda daha kessin konuşacağız .”dedi.

   Yard. Doç. Dr. Mine Günel Temiz ;

    Anadolu’da bulunan diğer mezarlıklarından ayrı olarak buradakilerde yazının ve kitabenin bulunmadığını,yazıdan ziyade şifreli işaret ve sembollerin bulunduğunu ,sözlerine ekledi.

   Hassa Kaymakamı Mustafa PALA ise yaptığı açıklamada;

   “İlk geldiğimiz dünden beri,Hassa’da bu denli kıymetli ve değerli bir kültür varlığının olduğunu haber aldığımızdan beri ve bununla ilgili ne yapabileceğimizi araştırıp uygulama peşindeydik.Tam bu esnada hoclarımızla karşılaştık. Müze Müdür Yardımcımız Demet Hanım ve M.K.Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Yard. Doç. Dr. Mine Günel Temiz Hocamız ortak proje uygulamak istediklerini söylediler.Biz de işbirliği yaparak bu çalışmayı başlattık.

   Gerçekten buradaki ,arkamızdaki kümbet olsun,diğer mezar taşları çok eski tarihlere değinen bir görünüme sahip.İlk izlenimlerden bu sonuç elde ediliyor.Bununla birlikte Mine Hocamızın bir bilimsel çalışması yayınlanmış durumda.Onu da ilk kaynak olarak ele alacağız. Onunla birlikte yine kamuoyuna sunacağız.Aynı zamanda burada sadece bulunduğumuz alanda değil,bunun dışında Hassa’da 3-4 ayrı mevkide de Türkmen Mezarlığına rastlıyoruz.Bu ilk çalışmadan sonra önümüzdeki yıllarda diğer mevkilerdeki Türkmen mezarlıkları da gün yüzüne çıkartılarak kültürel ve turizmin istifadesine sunacağız,bilimsel kayda alacağız.

   İnşallah, bunları en kısa zamanda ülkemizin bilim sevenlerin,meraklılarının istifadesine sunacağız.Hak ettiği kıymeti vereceğiz.Biz bu bölgedeki,Akdeniz Bölgesindeki Türk kaynaklarının yaşamında izlerine ulaşılmış olacak.”dedi.

   Kaymakam PALA,

   Çalışmalar konusunda Kaymakamlık olarak her türlü katkı ve desteği sağlayacaklarını ,ifade etti.

 


HASSA’NIN SAKLI TARİHİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARTILIYOR videosunu izlemek için tıklayın.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet