Skip Navigation Links

Lojistik Master Planının proje protokolü imzalandı

Hatay ve Osmaniye İlleri Lojistik Master Planı adlı projenin protokolü dün imzalandı.

Gündem   A+a-

Lojistik Master Planının proje protokolü imzalandı
Hatay ve Osmaniye İlleri Lojistik Master Planı adlı projenin protokolü dün imzalandı.
Hatay Valisi Celalettin Lekesiz'in Hatay'ın strtajik plan yapılması konusunda ön adım olması sonucunda, onay aşamasına gelen Lojistik Master Plan ile il ve ilçemizin kaderinin çizileceği ifade edildi. İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası'nda yapılan protokol imza törenine, Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, İskenderun Kaymakamı Ali İhsan Su, İskenderun Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek, Sarıseki Belediye Başkanı Bülent Özer, İskenderun Emniyet müdürü Yusuf Cinel, İTSO Başkanvekili Müfit Tennioğlu, DOĞAKA Genel Sekreteri Erdoğan Serdengeçti katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan törende ilk olarak söz alan Müfit Tennioğlu, onay aşamasına gelen projeyle kentin kaderinin çißzilip, tayin edilmiş anlamına geldiğini söyledi. Tennioğlu, “Tekrar arkanıza dönüp bir şey yapmıyorsunuz. Özelleştirme kapsamına alınan Limanın, valimiz Lojistik merkezi yapılması gerektiğini vurguladı. Heyet kuruldu, yer tespiti oldu. Lojistik merkezi tespiti lazımdı. Onlar da plana girdi. Sonra master planı yapılacak. Belediyede çalışma yapacak. İTSO olarak kader pozisyonunda olmak zorundaydık. İskenderun, Hatay büyüyecek adımlar atılıyor. İskenderun, Antakya ve Hatay kendini bu pozisyona hazırlamalı. Yapılacak lojistik master planı Hatay'ın kaderini belirleyecek. Liman işler hale gelmesi, hızlı tren ve karayolları Ordu-Hatay, Osmaniye bağlantısı yapılması Akdeniz Bölge toplantısında dile getirmiştir. 672 kestirme yolunun hayata geçmesi için adım olur. İmza töreninin hayırlı olacağına inanıyorum” dedi.
Serdengeçti yaptığı konuşmada, tarihi imzanın atılacağını söyledi. Hatay-Osmaniye lojistik master planının İTSO ortaklığı ATSO iştirakinde olduğunu belirten Serdengeçti, 26 ildeki kalkınma ajanslarının öncelikle yöre politikası gereği kurulduğunu ifade etti.
Kalkınma ajanslarının ilk yapacağı şeyin bölge analizi yapmak, hedef konulması, strateji yapılması olarak sıralayan Serdengeçti, “Tüm ajanslardan daha iyi plan yaptık. Tarım, kırsal, turizm master planı yapılmalı. Lojistik master planı böyle ihtiyaçtan doğdu” dedi.
Liman ve lojistik köy konusunda neler yapılmasının ortaya çıkacağını, yolların ihracatçının mallarını götürmesi konusunda iyi olması gerektiğini ifade eden Serdengeçti, “Belki İskenderun'un halep'e bağlayan yolun tasarlaması çıkacak. Master plan sonucunda İskenderun limanı daha iyi çalışması için öneriler gelecek. İlgili bakanlığın kapısını çalacağız” şeklinde konuştu.
Körfez savaşı öncesinde müthiş potansiyeli bulunan İskenderun'un, artık daha şanslı olduğunu belirten Başkan civelek, “Suriye'yle yakınlık yoktu. GAP bu kadar etkin değildi. Ortadoğu ülkeleriyle yakınlaşmamız vize kalktı, pasaport kaldırılacağı söyleniyor. En önemli kapı İskenderun faaliyete girecek. İskenderun bir liman kentidir. Liman kentinin ekmeği limandan gelir. Konteyner limanı olacak. Türkiye'de de dünyada da en büyük sorun işsizlik ve istihdamın bu yolla büyük ölçüde çözüme kavuşacak. Bilim çağındayız. Malı en ucuz en hızlı nasıl taşımak lazım. Bu lojistik köy master planıyla hayata geçirilecektir. Belediye olarak üzerimize düşen altyapıda ne gerekiyorsa yapacağız. Kentsel dönüşüm, yollar düzenleyeceğiz. Limana göre her şeyi şekillendirmeye çalışacağız. Böyle görevle olduğum için mutluyum.”
Lojistik merkezin büyük önem kazandığını belirten Kaymakam Su, “Hareketlilik istiyorsak lojistik destek merkezine büyük ihtiyaç var. Planla bölgenin, Türkiye'nin önemli projesi hayata geçeceğine inanıyorum” dedi.
Gelecek bir gün gelecektir.
Hatay'ın dünya üzerinde gösteren haritanın slayt ekranına yansıtılmasını isteyen Vali Lekesiz, Dünyayı bütünüyle görmeye kalkmak fevkalade önemlidir. Bütünüyle görmezsek sağlıklı olmaz. Gelecek bir gün gelecektir. Dünyada en uzun yaşayan uyum yeteneği en üstün canlılar uzun yaşar. Bu kişiler, kurumlar, devlet, şirketler için ve herkes için geçerlidir. Uyum yeteneğini kaybeden oyundan düşer. Stilini yenilemezse yenilir. İş yapılacak zaman da doğru soruyu sormak, doğru cevabı almak önemli. Doğru soru şu: İskenderun limanının yıllık geliri ne kadar? 9 milyon lira. İskenderun limanı olduğu bölge TR 63 dedim. İskenderun limanının geniş alana hitap eden çok stratejik yerde olduğunun altını çizen Lekesiz, “İskenderun limanına benzer liman böyle coğrafyada Hollanda'(da İngiltere'de olsaydı yıllık geliri 9 milyon dolar mı olurdu 90 milyon dolar falan mı olurdu. Bu hemen kapatmamız gereken açık. Şartlar bunu getirmiş olabilir yargı aşamasında sıkıntı olmuştur doğru soruyu sorup hükümetle beraber o hedefe doğru şekilde koşmalıyız. Kapasiteyi yerine getiremezsek oyundan düşeriz. Buranın konteyer olması halinde Mersin'in en az yüzde 60'ı bize gelir. Liman oldukça büyük mendireği var. Konteynerde bir milimlik dalgalanma risk getirir. Mersin'de böyle risk var ama burada yok. Gemi kabul kapasitesi artırmasında büyük potansiyel var. Büyük gemi yanaşma avantajı var. O nedenle özelleşme bedeli arttı. Mallar tüketiciye ulaşmasında öneli durak olması hayal değil. Bu ilimize, ülkemize neler kazandırır. Taşımacılık, kalite kontrol, finansman, sigortacılık, dağıtım, hava, deniz, serbest işletmecilik, hukuk gibi pek çok sektörde binlerce kişiye yeni istihdam alanları getirir. Bunlar hiç hayal değil. Gerçeğin ta kendisidir. İskenderun yatırımlara yön verecek. İskenderun limanı ulusal ve uluslararası taşıma koridoru olması için altyapı belirlenecek. Transit yük görevi olması için bu master planda yer alacaktır” dedi.
Konuşmaların ardından, “Hatay ve Osmaniye İlleri Lojistik Master Planı” adlı projenin sözleşmesi Serdengeçti ve Tennioğlu tarafından imzalandı.
Bilimsel plan olacağını belirten Tennioğlu, oda olarak çalışma yaptıklarını, 3–4 ay sonra tamamlanacak çalışmayla ilgili bilgilendirmede bulunulacağını söyledi.
Serdengeçti ise, yüzde 80'i bitirilen çalışmanın Ocak sonunda tamamlanmasının beklendiğini ifade etti.
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet