Skip Navigation Links

Murat Sonel Aykut'un Muhteşem Eseri

İskenderun’un akıllı ve çelik binası olarak inşa edilen steel towers'ı incelemeye gelen Hatay Mustafa Kemal üniversitesi

Ekonomi   A+a-

mimarlık Fakültesi öğrencilerini burada İnşaat mühendisi ve binanın yapımını gerçekleştiren Murat Sonel Aykut karşıladı.

    Mimarlık fakültesi Öğretim görevlileri, Müfit Tennioğlu, Çağrı Çakır, Koray Seküçoğlu, Rabia Akgün ve 40 öğrenci Kentimizin ve bölgenin gurur kaynağı olacak yapının inşaatını incelediler. Öğrenciler inşaat sahasına girmeden önce bölgede tek çelik binayı yapan Murat Aykut'tan da bilgi aldılar. İnşaat Mühendisi Murat Sonel Aykut "Türkiye'nin 50 yıl öncesinde Çelik yapıya geçmesi gerekirken maalesef ama maalesef girememiştir. Şimdi gelecekteki yeni binalarımızı yapacak olan mimarlarımız da sizler olacaksınız. Benim sizden çok önemli bir ricam var. Lütfen birilerini dinleyerek bina inşa etmeye kalkmayın kendi bildiklerini sıradanlaşan binaların dışında yeni binalar yapmanızdır. Mesleğinizle ilgili gerekli yeni teknikleri öğrenmemiz lazım Avrupa bu işi yüzyıl önce yapmaya başlamış bizlerde onlardan takip yoluyla onlara yetişir ve sonra onları geçeriz. Biz inşaatçı toplumuz. Dünyaya bakın tüm dünyada ve gelişmiş ülkelerde Türk inşaat firmaları çalışıyor. Ama kendi topraklarımıza yeterince önemi vermiyoruz. Buda birilerinin yanlış yol göstermesidir. Çelik binalara geldiğimizde çelik binada temel amacımız depreme karşı daha dayanıklı binalar yapmaktadır. Ve geri dönüşümü olan binalardır, yaşanan deprem anında beton binalarına zarar verdiği kadar çelik binaya zarar veremez bu konuda binanın hafifliği daha azdır ve daha dayanıklıdır. Bina depremde nerede çürük beton varsa hemen orada krmaya başlar ve sırasıyla tüm sistemi kırmış olur. Çelik binalarda bu böyle olmaz daha şiddeti az olarak gelir ve binanın içerisinde bulunan kolona girdiğinden şiddeti gittikçe azalarak gider ve daha sonra toprağa girer çeliğin bunun için özelliği çok önemlidir. ayrıca çelik binaların ağırlık yükleri dahada fazla olur, yapılan hatayı geriye dönmek için daha kolay bir çalışmadır. Beton binalarında hatanın geriye dönüşü yoktur. çelik teknolojik bir malzemedir devrem anında insanlar ezilmekten çok toz ve sıkışmalardan dolayı hayatlarını kaybediyorlar. Ama çelik binalarda bu oran çok daha az şekilde gerçekleştiriliyor. Japonya da deprem olunca adam çayı dökülmesin diye bekliyor. biz ise 13. kattan aşağı atlıyoruz maalesef gerçeklerimiz bunlar dedi. Yapılan konuşmaların ardından ise öğrenciler guruplar halinde çelik binanın tamamını gezerek inceleme fırsatı buldular ve merak ettikleri tüm bilgileri de Murat Soner Aykut'tan öğrendiler.

 


 
 
Murat Sonel Aykut'un Muhteşem Eseri videosunu izlemek için tıklayın.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet