Skip Navigation Links

IŞİD HATAY'DA MI?

Lütfü Savaş Cnn Turk’ün Konuğu Oldu, Suriye Ve Ortadoğuda Yaşanan Olayların Hatay’da Yarattığı Etkiler Değerlendirildi.

Gündem   A+a-

 CNN Türk'te Şirin Payzın'ın sunduğu "360 Derece" programına konuk olan Hatay Büyükşehir Belediye (HBB) Başkanı Doç.Dr.Lütfü Savaş, Suriye ve Ortadoğu olaylarının Hatay'da yarattığı sosyal, kültürel psikolojik ve ekonomik etkileri değerlendirdi.

Ortadoğu ve Suriye olaylarının yaklaşık 4 yıllık bir süreç olduğunu belirten Başkan Savaş, Hatay'ın bu olaylarla birlikte sosyal, kültürel, ekonomik gibi birçok yönden büyük sıkıntı yaşandığını vurguladı.

Suriye ve Hatay'da ki insanların çoğunun aslında akraba olduklarını bayramlarda sürekli ziyaret ettiklerini belirten Başkan Savaş, yaşanan bu savaş olaylarına üzülmemenin mümkün olmadığının altını çizdi.

Hatay insanının yaşanan tüm bu sıkıntılara rağmen ülkesinden kaçıp canını kurtarmaya çalışan insanlara yardımcı olmaya çalıştığını belirten Başkan Savaş, "Hatay insanı şüphe duyduğu tek nokta giriş ve çıkışlarda kontrolün tam anlamıyla güvenli şekilde yapılmamasıdır" dedi.

Hatay'ın bilindiği gibi, Hıristiyanı, Musevisi Müslümanı vb birçok din ve mezhebe mensup insanları ağırlayan bir il olduğuna dikkat çeken Başkan Savaş, "Hatay insanı bu kardeşlik iklimi içinde Suriyeli mültecilere en iyi şekilde yaklaşmıştır ve gereken yardımı yapmıştır" dedi.

Hatay'ın terörün geçiş noktasında olup olmadığına yönelik değerlendirmede bulunan Başkan Savaş, Suriye olaylarıyla birlikte ilimizde yabancı insanların olduğuna dikkat çekerek, bunların militan olup olmayacaklarını bilemeyeceklerini ifade etti.

ESNAF ZOR DURUMDA

Esnafın Suriyelilerden sonra gerçekten sıkıntılı duruma düştüğünü belirten Başkan Savaş, "çünkü Suriyeli insanlar üçte bir fiyatına sigortasız çalışmakta ve ruhsatsız işyeri açmaktadır. Böylece ucuz işgücü imkanı ortaya çıkarır ve bu sebeple yerli insanlarımız işsiz kalmaktadır. Hatay'ın en büyük isteği Ortadoğu'daki kardeş kavgasının bitmesi ve ülkelerinden kaçan insanların sağ salim ülkelerine dönmesidir” dedi. Sınır güvenliğine değinen Başkan Savaş, Türkiye'nin, Suriye ile en çok komşuluk yapan ülke olduğuna dikkat çekerek, Hatay'da sınır güvenliği için sınırda bir kısmı duvar, yarı duvar ve hendekler kazıldığını belirtti.

Buradaki sınırların korunmasının gerçekten çok zor olduğunu belirten Başkan Savaş, "Sınırda gerek jandarma gerek piyadeler bu konuda oldukça özverili çalıştı ama sınırlarda tam anlamı ile kontrol sağlanamadı" dedi.

Suriye olayları ile birlikte ülkemize gelen insanlara gerçekten çok iyi bakılmaya çalışıldığını belirten Başkan Savaş, "Sayı olarak çok oldukları için bir ülkeye sadece bir ülkenin bakması gerçekten çok zor" dedi.

ELİ SİLAHLI KİŞİLER GÖRMEDİK

Işid'in Hatay'da olduğuna yönelik söylentilere açıklamalarda bulunan Başkan Savaş "Işid'in ekonomik boyutu en sıkıntılı yönüdür. Bizler Hatay'da elinde silahlı kişiler görmedik" dedi.

Gelen mültecilerin Hatay insanının yaşam dengesini bozduğuna dikkat çeken Başkan Savaş, "çünkü gelen Suriyeli vatandaşlar gündüzleri yatmakta geceleri ise gezmektedirler. Suriyeli vatandaşlar geceleri gezdikleri için bizim gençlerimiz delikanlılarımız, çocuklarımız geceleri tedirgin olup gezememektedirler" dedi.

Türkiye Cumhuriyeti ordusunun güçlü bir ordu olduğunu belirten Başkan Savaş, güvenlik güçlerimizin bu olaylar karşısında gereken tedbirleri aldıklarını kaydetti.

Hatay üzerinde çok ciddi oyunlar oynandığını vurgulayan Başkan Savaş, "Gerekse gezi olaylarında Hatay'dan 3 gencin şehit oluşu, Reyhanlı'daki patlamalar sırasında yaklaşık 70 insanın şehit oluşu bu ilin üzerinde oynanan oyunlardı. Ama yapılan kışkırtmalara rağmen Hatay halkı buna inanmayıp birliğini ve beraberliğini korudu" dedi.

 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet