Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

“Enerji kesintisi, suyu da tetikledi”

Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, son günlerde yoğun bir şekilde şikâyet konusu olan su kesintileriyle ilgili açıklama yaptı:

Arsuz   A+a-


    Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, Hatay’da özellikle son dönemlerde artan bir ivmeyle yaşanan su kesintilerinin ilçedeki yansımalarına dikkat çekti. Kuraklığın yanı sıra ilçede programlı - programsız yapılan elektik kesintileri nedeniyle su dağıtım sisteminin olumsuz yönde etkilendiğini dile getiren Culha, suyun Hatay Su ve Kanalizasyon İdaresi(HATSU) yetkisinde olmasına rağmen, belediye olarak sorunlu bölgelere anında müdahale ederek, çözüm ürettiklerini söyledi.

    Hatay’da su sıkıntısının en az yaşandığı ilçenin Arsuz olduğuna vurgu yapan Culha, su kesintilerine müdahalede kesinlikle “İlçemizde ‘HATSU kurulacak, HATSU’yu bekleyeceğiz’ gibi bir düşünce taşımadıklarını ifade ederken, vatandaşlara da önemli bir çağrıda bulundu.

 

    “Gereksiz su tüketimi yapmayın!”

    İlçede meydana gelen ve artık vatandaşın sabrını zorlayan elektrik kesintileri nedeniyle, su şebekesinde yaşanan sorunlara da değinen Culha, “Vatandaşlarımızda, ‘Hatay’da aynı nüfus ve aynı su pompaları var. Peki, bu su kesintileri neden yaşanıyor?’ şeklinde bir algı var. Su kesintileri iki boyutlu oluşuyor. Birinci ve en önemli sebep; yer altı kaynaklarının kurumuş olması, ikinci sorun ise elektrik kesintileridir. Yer üstü kaynakları zaten tamamen kurumuş durumda. Ekolojik sorunlar nedeniyle yer altı kaynaklarında 3’te 2 oranında azalma var. Halkımız, suyu bol olduğunda nasıl tasarruf etmeden kullanıyorsa, şimdi de aynı şekilde kullanıyor. Hala bahçe suluyor, hala kaçak su kullanıyor... Elektrik kesintilerinin de uzun süreli olması nedeniyle su şebekesi tamamen bitiyor. Elektik kesintileri nedeniyle su depoları olan yerlerde su sorunu hissedilmese de, depo olmayan mahallelerde şebekenin yeniden normale dönmesi günlerce süre alabiliyor. Bu da uzun süreli su kesintilerine neden oluyor” dedi.

 

     Sorunlara anında çözüm

    Su sıkıntısının özellikle Gözcüler ve Beyköy mahallelerinde çok belirgin olduğunu söyleyen Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, “Gözcüler’de depo olmadığı için, su direk olarak şebekeden veriliyor. Madenli, Üçgüllük ve Nardüzü mahallelerimizde ise su depoları var. Dolayısıyla, buralarda elektrik kesildiği zaman, şebeke su deposundan besleniyor ve devre bozulmuyor. Geçtiğimiz günlerde Çetillik mıntıkasında bir su sorunu yaşandı. Buradaki sıkıntıya anında el attık ve hepimiz seferber olarak sıkıntıyı gidermeye çalıştık. Gözcüler ve Çetillik için HATSU’ya gerekli taleplerde bulunduk. Orada 3 su pompası var. Her pompaya bir jeneratör monte edilip, elektik kesildiğinde sistemin anında devreye girmesi sağlanacak ve buradaki su sorununun önüne geçilecek. Halkımız, su sorunu yaşadığında bizleri eleştiriyor. Ama, belediye olarak bizim su hizmetlerimizde personel ve teknik teçhizat anlamında hiçbir aksamamız yok. Ancak vatandaşlarımızdan ricamız; yaşanan su sıkıntılarından belediyeyi sorumlu tutmamasıdır” şeklinde konuştu.

    İlçeler arası su sıkıntısı en az yaşanan ilçelerden biriyiz. Çetillik bölgemizde su sıkıntısına anında el attık. Hepimiz seferber olarak sıkıntıyı gidermeye çalıştık. En önelmiş sebebp yer altı kaynakları azaldı. İlçemizde ‘HATSU kurulacak, HATSU’yu bekleyeceğiz’ gibi bir düşüncemiz kesinlikle yok. Çünkü, insanlar su sıkıntısı çekiyorsa anında mücadeleye ve çözüm üretmeye başladık. Hatay, aynı nüfus, aynı su pompaları var, peki bu su kesintisi neden yaşanıyor? İki boyutlu. Zaten yer üstü kaynakları tamamen kurumuş, yer altı kaynakları da azaldı. Su 3’te 2 oranda azaldı. Halkımız bu problemi idrak ederek, suyu kullanmıyor. Yani suyun bol olduğu dönemde nasıl tasarruf etmiyorsak, suyu aynı şekilde kullanıyoruz. Halen bahçe suluyoruz, halen kaçak su kullanıyoruz. Yani bu sıkıntı yer altı kaynaklarının azalmasıyla ilgilyken, halkımız mazeret dinlemeden kamuoyuna ulaşması açısından su hizmetlerinde personel ve teknik teçhizat anlamında hiçbir aksama yok. Sadece yer altı kaynaklarındaki su azalması ve elektik kesintilerini uzun süreli olmasından şebekedeki su tamamen bitiyor elektik geldiğinde şebekenin yeniden normale dönmesi uzun günlerce süre alabiliyor. Bu sıkıntı özellikle Gözcüler Mahallemizde çok belirgin. Çünkü Gözcüler su şebekesinde su direk basılıyor, depo yok. Bu Madenli, Üçgülük, nardüzü mah. Depo var. Dolayısıyla su kesildiği zaman şebeke depodan besleniyor ve su kesildiği zaman şebeke felç olmuyor. Yani elektrik gelinceye su depodan aktarılıyor ve devre bozulmuyor. Gözcüler ve Çetillik mıntıkasında bu sorun çok belirgin. Buraya HATSU’ya bir talebizim oldu. Çözüm bekliyoruz. Orada 3 pompa var, her pompaya bir jeneratör monte edilip elektik kesildiğinde şebekede felç olayının çözülüp anında devreye girmesi sağlanacak.

 


Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar