Skip Navigation Links

ALTERNATİF ÜRETİLMEDEN YASAK GETİRİLİYOR

Dörtyol Turunçgil Üreticileri Birliği Basın Sözcüsü Coşkun“ALTERNATİF ÜRETİLMEDEN YASAK GETİRİLİYOR” dedi.

Ekonomi   A+a-

Dörtyol Turunçgil Üreticileri Birliği Basın Sözcüsü Ziraat Yüksek Mühendisi Mevlüt Coşkun Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının narenciye tarımında kabuklu bit ve yıldız koşnili zararlılarını önlemenin tek yolu olan (phyri proxyfen) etkili halk arasında admiral diye bilinen insektisit yani ilacında yasaklılar kervanına katlıdığını belirtti ve hiçbir alternatif göstermeden bu ilancın yasaklanmasının üreticileri sekteye uğratacağını ve zararlılarla mücadele edilemeyeceğini belirtti.

 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Narenciye tarımında oldukça sık kullanılan phyri proxyfen (admiral) İlacını yasakladı. Konuyla ilgili Dörtyol Turunçgil Üreticileri Birliği Basın Sözcüsü Ziraat Yüksek Mühendisi Mevlüt COŞKUN bir açıklamada yaparak; “Gün geçmiyor ki tarımda bir ilaç yasaklanamasın. Artık yasaklı ilaçları takip etmek bile olanaksız. Narenciye tarımında kabuklu bit ve yıldız koşnili zararlılarını önlemenin tek yolu olan (phyri proxyfen ) etkili halk arasında admiral diye bilinen insektisit yani ilaçta sonunda yasaklar kervanına giriyor. Peki alternatifi var mı? Bence yok. Alternatif olarak piyasaya giren bütün ilaçlarda başarı çok düşük ve maliyet çok yüksek. Zaten yüksek maliyetlerle boğuşan narenciyeci artık bu ilacı da kullanamayacak. Ve hem kalite kaybına sebep olacak hemde mücadelesi yetersiz kalacak. Veya mücadelesini yasağa rağmen yapacak. Ama kalıntı çıktığı için ciddi cezalar ödemeye mahkum olacak. Söz konusu ilacın birkaç tane doğal düşmanın ölümüne sebep olduğu iddia edilirken neden bu ülkede çevresel faktörlerin biz insanların ölümüne sebep olduğu göz ardı edilir. Bir türlü anlam veremiyorum. Avrupa’nın kullandığı ama siz kullanırsanız almayız dediği chlor pyrifos etil (Dursban -4) gibi phyri proxyfen (admiral) de artık yasaklı ilaçlar olarak narenciye tarımının gizli raflarında satılacak.

   Bu hızla gidersek zaten ihracatlık ürün yetiştiremeyip iç piyasada ücretsiz dağıtmaya başlayacağız narenciyeyi. Artık Allah rızası için şu işin başına konunun ehli insanlar gelsin. Bizde atık barındırmayan temiz bir narenciye üretelim istiyoruz. Ama bu ilaçların yasaklanması kesinlikle kimyasalların çoğalarak bitkilere uygulanması anlamına geliyor. Bunu kullanamayan vatandaş kendine özgü çareler üretecek elbette. Bu da bakanlığımızın kontolünde olmayacak tabi ki. Allah sonumuzu hayretsin. Umarım bakanlığımız bu yanlıştan hızlı bir şekilde döner ve bunun yanında unlu bit mücadelesinde kullanılan chlor pyrifos etil (Dursban -4) ide bu zararlıda ruhsatlandırır.“ temennisinde bulundu.

 


Sedat İSKENDEROĞLU/DÖRTYOL(Hatay),(DHA)

 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet