Skip Navigation Links

FELAKETİN ÜSTÜNDEN BİR YIL GEÇTİ YARALAR SARILAMADI

Bundan tam bir yıl önce 18 Temmuz’u 19 Temmuz’a bağlayan gece meydana gelen yağışlar 02;40 sıralarında şiddetini arttırarak Çökek Yaylasında heyelana

Gündem   A+a-

 

   Heyelanda Çökek Yaylasındaki 6 ev yıkılırken ikisi çocuk 5 vatandaşımız yaşamını yitirdi, 12 vatandaşımız ise yaralandı. Çökek yaylasına iki gün süreyle su ve elektrik verilemezken geçtiğimiz yıl da ramazan ayına isabet eden felaket sadece yayla sakinlerini değil, Özerli ve Rabat Çayları civarındaki çok sayıda tarım arazisi ve eve de zarar vermişti.

     Geçtiğimiz yıl Çökek yaylasında sahur sonrasında meydana gelen göçükte 6 ev toprak altında kaldı. Olayda Fatma Üstünel ile ikiz torunları Nisanur Ertunç (8) ve Nidanur Ertunç (8) göçük altında kalarak hayatını kaybetti. Dörtyol Devlet Hastanesi Hanifi İlhan Acil Servisine kaldırılan yaralılardan Ökkeş Doğan ile Muammer Arif Canbolat ise tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Zahide Ertunç (30), Şeyma Ertunç (1), Yunus Üstünel (23), Emine Doğan (51), Murat Doğan (12), Firdevs Canbolat (36), Muhammet Arif Canki (40), Hayriye Vuran (50), Fatih Ertunç (33), Ahmet Gözübenli (73), Hülya Gözübenli (64) ve Yusuf Tanrıverdi (87) ise yaralı olarak kurtarılmışlardı.

    Felaket sonrasında yayla bölgesinde 2 Milyon TL, Karakese Bölgesinde 1,5 Milyon TL ve Özerli Çayı Havzasında ise 1,5 Milyon TL olmak üzere bölgede toplam 5 Milyon TL hasar meydana geldiği tespit edildi.

   Başbakanlık Acil Afet Fonundan yaraların sarılması için 1 Milyon 959 bin 445 TL Para gönderildi. Dörtyol Kaymakamlığı bu paradan selde yaşamını kaybeden 5 vatandaşımızın ailesine 5’er Bin TL ve Yaralanan 12 vatandaşımızın ailesine de 2’şer Bin TL yardım yaptı. Bunların haricinde sel ve heyelandan zarar gören 95 vatandaşa da hasarları oranında maddi yardımda bulunuldu. Fakat bu gelen yardımın 600 Bin TL’si geri istendi ve Kaymakamlık tarafından iade edildi.

             TURUNÇGİL ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ HAKLI ÇIKTI

                NARENCİYE ÜRETİCİSİNİ HASARI ÖDENMEDİ

     Diğer taraftan Dörtyol Turunçgil Üreticileri Birliği yaşanan felakette 214 dekar narenciye alanında 131 çiftçinin mağduriyet yaşadığını, bunların yanı sıra arıcıların kovan hasarı olduğunu ve az sayıda da büyük ve küçükbaş hayvanın telef olduğunu bir rapor halinde Valiliğe sunmuştu.

 Dörtyol Turunçgil Üreticileri Birlik Başkanı Mevlüt Coşkun narenciye üreticisinin hasarlarının karşılanmasını talep etmiş olsa da 1,5 Milyon TL lik hasarın hiçbiri ödenmedi.

             BELEDİYELER PERİŞAN OLDU BORCA BATTI

     Bir diğer sıkıntıyı ise belediyeler yaşadı. Felaketin yaşandığı andan itibaren devam eden günler süresince Dörtyol Belediyesi başta olmak üzere tüm belde belediyeler ve civar ilçelerin iş makineleri gece gündüz demeden aralıksız çalıştı. Bunların içinde felaketin faturası Karakese Belediyesine 1 Milyon 100 Bin TL iken Dörtyol Belediyesine ise 6 Milyon Lira oldu. Belediyelerin sel felaketinde vatandaşları kurtarmak ve hayatı tekrar normale döndürmek için yaptıkları bu harcamalar genel bütçede maalesef karşılığını bulmadı. CHP Hatay Milletvekili Av. Mevlüt Dudu’nun TBMM’ye verdiği önerge bile askıda kaldı.

    O süreçte kendi imkanlarıyla yaraları sarmaya çalışan Dörtyol Belediye Başkanı Fadıl Keskin ve Karakese Belediye Başkanı Yusuf Soylu’ya biz de kamuoyu adına teşekkür eder, felakette yaşamını kaybedenlere de bir kere daha Allah’dan rahmet dileriz. O dönemde yaylayı ziyaret ederek vatandaşlara söz veren devlet erkanı ile siyasilerden de FELAKETİN BİRİNCİ YIL DÖNÜMÜNDE verdikleri sözleri tutmalarını istiyoruz.

 

 

Sedat İSKENDEROĞLU/DÖRTYOL(Hatay),(DHA)


Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet