Skip Navigation Links

Doğru ve dengeli beslenin

Özel İskenderun Gelişim Hastanesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Ergün Saraçoğlu, yazın çok sık görülen mide rahatsızlığına karşı uyarıda

Sağlık   A+a-

 

    Yaz aylarında, beslenme değişikliğiyle beraber mide rahatsızlıklarının arttığını belirten Özel İskenderun Gelişim Hastanesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Ergün Saraçoğlu, mide rahatsızlıklarının önüne geçilebilmesi için, özellikle yağlı gıdalardan ve alkol tüketiminden uzak durulması gerektiğini ifade etti.

    Reflü rahatsızlığının oluşumu hakkında bilgiler veren Uzman Doktor Ergün Saraçoğlu, “Mide, asitle çalışan bir organdır. Yemek borusu ise, bazik bir ortamdır. Midede oldukça kuvvetli bir asit var ve bu asit yemek borusuna geçtiği anda oradaki hücreleri ve yemek borusunun mukozasını tahriş etmektedir. Bu tahriş süreklilik arz ettiği zaman ise, yemek borusunda ciddi ülserler ve yaralar meydana getirmektedir. Kötü yönde olan ve oradaki hücrelerin yapısını bozan bu değişiklikler, kanserin oluşmadan öncesinin habercisidir. Kişilerde bu durum tespit ediliyorsa, süreç mutlaka takip edilmeli ve bir dönüşüm varsa, mutlaka cerrahiye yönlendirilmelidir” açıklamasında bulundu.

 

     “Bol su içmeye özen gösterin”

         Yaz boyunca mide rahatsızlıklarından korunmak için alınması gereken önlemleri açıklayan Uzman Doktor Ergün Saraçoğlu, “Yaz ayları, su tüketimin çok fazla olduğu aylardır. Su açığı, genellikle gazlı ve alkollü içecekler tüketilerek kapatılmaya çalışılır. Fakat su yerine alınan bu sıvı gıdaların, mekanizmayı bozucu etkisi vardır. İçilen ve yenilen ürünleri tercih ederken, içerisinde katkı maddelerinin olmamasına dikkat edilmelidir. Ayrıca bazı ilaçlar, yağlı ve mayalı gıdalar mide asidinin sekresyonunu arttırdığı ve alt özefagus kapağını gevşettiği için tüketilmemelidir. Mide şikâyetlerinden korunmak için, tüketilen besinlere dikkat edilmeli ve sağlıklı besinler tüketmeye özen gösterilmelidir” dedi.

 

              “Sigara reflüyü tetikler”

    Sigara kullanımının reflüyü tetiklediğine dikkat çeken Saraçoğlu, “Sigara, mide rahatsızlıklarını en başta etkileyen nedenlerden bir tanesidir. Sigara; hem mekanizmayı bozuyor, hem de midedeki sindirimi olumsuz etkiliyor. Sigara kullanıcılarında reflünün olmaması bir mucizedir. Bu nedenle özellikle mide rahatsızlığı yaşayanlar, sigaradan mutlaka uzak durmalıdır” şeklinde konuştu.

 

 


Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet