Skip Navigation Links

“Sigarasız sağlıklı yaşayın”

Özel İskenderun Gelişim Hastanesi ve KETEM Birimi’nden, sigara tiryakilerine ortak çağrı.

Sağlık   A+a-

Özel İskenderun Gelişim Hastanesi’nde ‘31 Mayıs Dünya Sigarayı Bırakma Günü’ dolayısıyla,vatandaşlara iki gün boyunca ücretsiz karbon monoksit ölçümü yapıldı. Özel İskenderun Gelişim Hastanesi ve KETEM işbirliğiyle gerçekleştirilen uygulama sonucu sigara içenler, akciğerlerindeki karbon monoksit miktarını öğrendi. Ölçüm sonrası karbon monoksit oranı yüksek çıkan kişilere, sigarayı bırakma ile ilgili tavsiye ve önerilerde bulunuldu.

 

“Küllüklerinize çiçek ekin”

Sigara içme sayılarına göre yüksek verilere ulasan kişilere,karşılaşabilecekleri sorunlardan söz eden İskenderun KETEM Birim Sorumlusu Uzman Doktor Selda Bilgin Dalyan, “Sigara; kronik, ilerleyici, fiziksel ve psikolojik bağımlılık yapan ve bu etkisini nikotin üzerinden gerçekleştiren tütün maddesidir. İçinde barındırdığı 4000’den fazla kimyasal maddenin 80 tanesi kanser yapıcı özelliğe sahiptir. Solunum sistemi ve kardiovasküler hastalıklar yanında başta akciğer kanseri olmak üzere ağız boşluğu, yutak borusu, gırtlak, yemek borusu kanserleri, mesane, prostat, kolon ve kadınlarda meme ve rahim ağzı kanserleri gibi birçok organın kanserlerinin oluşumunda büyük oranda rol oynuyor. İskenderun KETEM bünyesinde bulunan ve tamamen ücretsiz olan sigara bıraktırma polikliniği, bu konuda vatandaşlara eğitim vererek, davranışsal terapi yöntemleri ve gerektiğinde ilaç tedavileri önererek, sigara bırakmak isteyenlere daha güzel daha temiz bir nefes için yardımcı olmaya çalışıyor. 29-30 Mayıs tarihleri arasında İskenderun Özel İskenderun Gelişim Hastanesi ve KETEM iş birliğiyle stant açarak, sigara içenlere yönelik karbon monoksit ölçümü yaptık ve solunum yollarındaki zararlı madde düzeyini tespit ederek, farkındalık yaratmaya çalıştık. Daha güzel bir nefes için, küllüklerinize çiçek ekmenizi temenni ediyoruz” dedi.


“Sigara, sağlığı ve güzelliği bozar”

Tütün kullanımının, tüm dünyada en sık ikinci ölüm nedeni olduğuna dikkat çeken Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Özlem Berktaş ise, “Dünya genelinde her beş sigara içicisinden biri, kadındır. Her geçen yıl çok sayıda kadın, tütün bağımlısı olmaktadır. Türkiye’de de sigara içme oranı kadınlarda giderek artmaktadır. Sigara içiciliğinin kadınlardaki etkisi erkeklerinkinden daha yıkıcıdır. Sigara, başta kalp ve akciğer hastalıkları olmak üzere, birçok hastalığa neden olmaktadır. Sigara, kadın sağlığını ve güzelliğini bozar. Doğurganlığı azaltır, beklenen gebeliği geciktirir. Tüp bebek gibi yardımcı üreme yöntemlerinin başarısız sonuçlanmasına yol açar. Gebeyken sigara içen annenin çocuklarında, öğrenme ve kavrama yeteneğinde azalma tespit edilmiştir. Annenin sigara içiyor olması, çocuk ve gençlerin sigaraya başlamasına etkendir. Pasif içicilik, çocukların sık hava yolu enfeksiyonu geçirmesine yol açar. Eğer havanızın temiz kalmasını ve çocuklarınızın sağlıklı bir ortamda büyümesini istiyorsanız, sigarayı bırakın” açıklamasında bulundu.

Özel İskenderun Gelişim Hastanesi yönetimi, ‘31 Mayıs Dünya Sigarayı Bırakma Günü’ etkinliklerikapsamında,kurum çalışanlarınabir hafta boyunca, ‘sigarasız yaşama davet’ çağrısında bulundu.

 

 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet