Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Artık UNUTMAYACAKSIN!

İskenderun’a bir ilki getiren Esma Danışmanlık Hafıza Teknikleri ile ‘Unuttum’ kavramını akıllardan siliyor.

Eğitim   A+a-


İskenderun Esma Danışmanlık Hafıza Teknikleri... paylaşan: 8gunhaber

 

    Bilhassa üniversite sınavına hazırlanan gençlere uygulanan hafıza teknikleri ile insan beyninin sağ ve sol lobunda koordinasyon kurulup ‘Unuttum Kavramı’ yok ediliyor. Hafıza tekniğinin milattan önce Romalılardan bu yana var olduğunu açıklayan Hafıza Teknikleri Uzmanı İsmail Dönmez, hafıza tekniği ile alakalı öğrencilere öyle formüller verdi ki ‘Unuttum’ demek imkansız gibi bir şey oldu…

  Einstein Neden Dahi?

     Einstein gibi dahilerin hafıza teknikleri kullandığına dikkat çeken Hafıza Teknikleri Uzmanı İsmail Dönmez, hafıza tekniğini kullanabilenlerin yazılı metinlere bağlı kalmadığına vurgu yaptı. İsmail Dönmez sözlerine şöyle devam etti; “ Hafıza tekniği, milattan önce Romalılardan bu yana var olan bir teknik. Bu teknik özellikle çok önemli hatiplerin kullandığı bir teknik aslında… Bu teknikle o zamanlarda da demokrasi sistemi olduğu için demokratik sistem içerisinde 2 – 3 saatlik bir konuşmayı bile hiçbir yazılı metne bağlı kalmadan konuşabiliyor, anlatabiliyorlar idi… Daha sonraları da bu teknik devam ediyor. Günümüzde bu teknik uygulanıyor ve bu teknik uygulanır iken de şöyle biz sistem söz konusu. Bu sistem de beyinle yapılan bir takım çalışmalar ile birlikte bu tekniğin önemi daha fazla artıyor ve özellikle üniversite sınavına hazırlanan gençler ve üniversite de ders veren öğretim görevlileri bu konuyla ilgili olarak müthiş bir çalışma içerisine giriyorlar. Beynin sağda ve solda olmak üzere iki lobu var. Her lobun görevi farklı. Bilim adamları özellikle bu çalışmayı keşfettikleri zaman diyorlar ki dahi dediğimiz insanlar acaba neden dahiler? Yani acaba Einstein kafası daha mı büyük ondan mı dahi? Yoksa Leonarda Da Vinci beyninde farklı bir madde mi var acaba ondan mı dahi? Beslenme şeklinden dolayı mı dahi? Konu ile ilgili olarak çok farklı sayıda araştırma yapıyorlar. Bu araştırma sonucunda şöyle bir sonuca ulaşıyorlar. Diyorlar ki; evet bu insanlar dahiler ama bu insanların beyin yapıları diğer insanların beyin yapılarından farklı değil. Hemen hemen aynı… o zaman bunların arasında ki fark nedir? İşte o sağ ve sol beyin arasında ki farktan ortaya çıkıyor. Bu dahi dediğimiz insanlar beynin sağ ve sol yarısı arasında ki bağlantıyı çok güçlü kuran insanlar. Ve bu her iki beyin lobunu eş güdümlü kullandıkları içinde beyin kapasitelerini müthiş bir şekilde kullanabiliyorlar. İşte hafıza tekniği dediğimiz teknik bu sistemden kaynaklanıyor. Yani bu yapıyla ortaya çıkıyor. Beynin sağ ve sol lop karşısında ki koordinasyonu sağlıyor. Yani tek başına yazılı bir takım şeyleri kuru anlatımla öğretmiyor onları aynı zamanda yaratıcı hayal gücü ile görselleştirme teknikleri ile beraber ortaya koyuyor”

 


 

     Peki, bu tekniğin öğrenciye ve diğer insanlara sağlayacağı temel katkı nedir?

    “Bir defa bu tekniği iyi kullanan öğrencinin unutma diye bir şeyi kesinlikle olmayacak. Öğrencinin bu teknikte yararlanacağı; tekniği öğrendikten sonra bir öğrenci bu konuları derslere adapte ediyoruz. Örneğin çoğu öğrenci Kimya dersinde ‘Hasan 2 Salak Osman 4’ diye bir tabir var. Bunu bütün öğrenciler biliyor. Bunu bilmeyen yok. Neden bunu sürekli hatırlıyor da hatırlaması gereken diğer bilgileri öğrenci neden hatırlamıyor? Temel sorun buradan ortaya çıkıyor. İşte orada öğrenci bilinçsiz bir şekilde hafıza tekniklerini kullanıyor. İşte o bilinçsiz şekilde kullanılan hafıza tekniklerini biz bilinçli bir şekilde özellikle ve özellikle edebiyat dersine uyarladık. Edebiyat dersinde de yaptığımız şey beynin her 2 lobundan da yararlanabilmek… örneğin bir öğrencinin öğrenmesi gereken bir yazar var ve bu yazarın özellikle edebiyat dersinde öğrenmesi gereken temel eserleri var. Çoğu yazarların eserleri birbirine yakın olduğu için karışması muhtemel. Karıştırmamak içinde öğrencinin o yazarın temel eserlerini ezberlemesi gerekiyor. Ve bunu da ezberlemek bir öğrenci açısından çok zor. Ezberlense dahi 2 gün sonra unutuluyor. O halde hafıza teknikleri ile o yazarı ve eserlerini görselleştirerek her hangi bir kağıt, kalem, not tutma gibi özelliklerin içerisine girmeden öğrenciye şunu yaptırıyoruz. Temel eserleri öyküleştiriyor, hikayeleştiriyor ve ve her öykü arasında bir takım bağlantılar kuruyoruz. Kurmuş olduğumuz bu bağlantılar bir birleri ile eş güdümlü. Örneğin bir öğrenci 1453 denildiğinde mutlaka İstanbul’un fethini hatırlıyor ya da piramitler dediğimiz de mutlaka Mısır’ı hatırlıyor. Bu şekilde hem öyküleştirme, hikayeleştirme tekniğinden yararlanıyoruz hem de çağrışım sistemi kullanıyoruz. Örneğin Sedat Umran diye bir adam var. Bizler burada Sedat Umran’ı anlatırken şöyle yararlanıyoruz. Umran kelimesini bir şeye benzetiyoruz. Umran Umman’a benziyor. Umman ne demek deniz demek. Sedat Umran’ın 4 tane eseri var bunları buradan çağrıştırıyoruz. Birinci eserinin ismi meşale. Sedat deniz de taş sektirme oyununu çok seven bir insan denize gitmek isterken karanlık olduğu için eline bir meşale alıyor. Ama o meşaleyi yakarken meşalenin yağını elbisesine döküyor ve elbisesi leke oluyor. İkinci eserin ismi leke. Leke oluyor ama yine Umman’a gidip deniz de taş sektirmek istiyor. Bu defa meşalesi yanmadığı için eline kara bir ışıldak alıyor. Üçüncü eserin ismi kara ışıldak. Bu kara ışıldak ile denize gidiyor ve denizde çok sevdiği oyunu oynuyor. Diğer eserin imside gittin denizlerime taş atarak… Bunu istediğimiz gibi çoğaltabiliriz”

    Türkiye’de ki 4 Kişiden Biri İskenderun’da…

    2, 3, 4 Mayıs 2014 tarihleri arasında sabah saat 09.00 akşam 18.00 arasında hafıza tekniği programlarının devam edeceğini belirten Esma Danışmanlık Sahibi ve Eğitim Danışmanı Müslüm Kapçak ise, bir Hafıza Tekniği uzmanı olan İsmail Dönmez’in Türkiye’de bu programı uygulayabilen 4 öğretmenden biri olduğunu ifade etti.

 

 


Artık UNUTMAYACAKSIN!  videosunu izlemek için tıklayın.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar