Skip Navigation Links

BİREYLERDE EĞİTİLMEYEN RUHSAL İSTEKLER

İnsanoğlu doğacağı yeri seçemez, fakat yaşayacağı yeri bükük ihtimalle seçebilir ve çoğu zaman seçebiliyoruz.

Mehmet Güven

Gazete Köşesi   A+a-

Olumlu ya da olumsuz gelişen hayat şartları dâhilinde gerçekleşen olayları yaşadığımız vakit, bireyi olumsuz yönde başarısını etkilemiş ise ya da yaşamakta olduğu zor şartları belirsiz olgulara veya şahıslara bağlıyor ve başkalarında kusuru arıyor ise kedi içsel haz ve isteklerini bilemediğinden kaynaklanmaktadır. Haz ve isteklerine yönelik yaşam çizgisinde bulunduğu yaşa göre anlık tatminkâr davrandığını gösterir. Fakat bulunduğu yaşına göre geleceğine yönelik tatminkâr davranışlarda bulunduğunda düzenli bir hayatın devamlılığını görecektir.
Bireylerde eğitilmeyen istek ve arzulara dayalı bu özellikleri, bir kazanım olarak görmemiz olumlu yönde daha iyi sonuçlar doğurabilir. Çünkü Dünyaya geliş itibariyle doğumla beraber gelen istek ve arzumuza dayalı birçok özellik kazanıyoruz. Bu özelliklerin birçoğu eğitimle yönlenebilir ve içsellerimizde eğitilir. İlk eğitim merkezimiz aile, kendi örf ve adetleri doğrultusunda olgunlaşmamızı ister ve bu çizgide yetişmemizi sağlamaya çalışır. İkinci ve en büyük eğitim merkezlerimiz okullarda gördüğümüz derslerin yanı sıra sosyal içerikli bir topluma karışmamız yaşamla ilgili deneyimler edinmemizi sağlar.
Aile, okul ve içinde yaşadığımız toplum, gelecekte yaşayabileceğimiz hayatla ilgili mutlaka onlardan birçok kazanımlar elde ederiz. Zira bu kazanımlar bazen çok olumlu yönde ilerlerken beklemediğimiz bir anda hayata karşı yetersiz kaldığımızı düşünürüz. Çünkü daha önce bizi hayata bağlayacak özel istek ve arzularımızın ruhsal benliklerimize hitap ettiği için onları yeterince tatmin etmediğimizi fark ederiz. Belli bir yaşa ve statüye kavuşmuş olmamıza rağmen geriye dönüş yapar ya onları anı olarak anlatır ya da pişmanlıklara dönüştürür kendi ortamımızı bozarız.
İsteklerimizin bastırılmadığını ve ihtiyaçlarımızın karşılanmadığını düşündüğümüz ruhsal özelliklerimizi bulunduğumuz ortama göre olumlu yönde oluşturabiliriz. Fakat ihtiyaç doğrultusunda eğitilmeyen bu istekler yaşam tarzımızı yönlendiren ve nerede nasıl yaşamamız gerektiğini belirleyen ruhun içsel faktörleri oldukları için gerekli yaşlarda bireyi bilinçlendirilmeli ve ona bu konuda sosyal destek verilmelidir.
Bu içsel faktörlerin üzerinde önemle durduğumuzda, mutluluğun tablosunu kendimize çizebildiğimiz gibi yaşamdaki olan yerimizi de en iyi bir şekilde değerlendirebiliriz. Çünkü nerede nasıl yaşamamız gerektiğini söyleyecek belirleyecek özelliklerdir. Hatta içinde bulunduğumuz iş ortamlarımızı ailemizle olan diyaloğumuzu ve icra ettiğimiz mesleklerimizi isteğimiz doğrultusunda oluştura bileceğiz… Sağlıklı yaşam dileğiyle…
SOSYOLOG MEHMET GÜVEN ( Aile ve Eğitim Danışmanı )
CEB: 05380513770- (326)6144603
Web:www.guvenledanis.com
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet