Skip Navigation Links

Hatay’da Düğüm Çözülüyor…

1 Saat Bile Demiştim ya...

Gökhan GÖKPINAR

Gazete Köşesi   A+a-

 Hatay, bildiğiniz üzere Türkiye’nin özeti bir şehir…
Farklılıkların zenginlik olarak yaşandığı en değerli şehirlerden birisi…
Yüzyıllardır huzur ve güven ortamında birlikte yaşayan onlarca farklı kesimden insan, birbuçuk milyonluk Hatay’ı oluşturuyor…
Demiştim ya;
Siyasette 1 saat bile çok uzun bir süre!
Geçmez işte o 1 saat…
AK Parti, CHP ve MHP!
Hiçbiri için ne büyükşehir ne de ilçeler yüzde 100 banko değil!
Ne AK Parti’nin ne CHP’nin kemikleşmiş oy deposu seçimi kazandırmaya yetmiyor!
Kilit parti MHP ve diğerleri…
Yani demem o ki;
AK Parti’de özellikle toplumun her kesiminden oy alması, geçtiğimiz 2014 yılı seçimlerinde kılpayı kaybettiği seçimi farklı kazanmasını sağlayacak!
Belediye Başkanı olduğu günden bu yana çok yakın tanıdığım Bekir Altan faktörü bu durumda çok önemli…
Payas gibi Türkiye’nin özeti bir şehirde, 20 yıldır iktidarın değişmeyen ismi Bekir Altan…
 
Neler yaptı Bekir Altan?
Daha köy görünümlü belde belediyesi iken yaptıkları ortada…
Gelin bir analiz yapalım;
Mart sonunda yapılacak seçimlerin en renkli sahnelerinden biri Hatay ilimiz olacak.
Büyükşehir Belediye Başkanlığı için kritik, gergin ve heyecanlı bir yarış izleyeceğiz. Konuya girerken, hep akla gelebilecek sürpriz ihtimalini bir yana bırakarak, Hatay’da görülen seçmen eğilimlerine bir göz atalım:
2014 Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde; CHP yüzde 41.0, AK PARTİ 40.4 ve MHP 15.4 oranında oy aldılar. CHP adayı Lütfü Savaş, seçimi kıl payıyla kazandı.
2018 Genel seçimlerinde; AK PARTİ yüzde 36.2, CHP 30.6, MHP 14.4, HDP 11.0 ve İYİ PARTİ 6.5 oranında oy topladılar.
Aynı gün yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde; Recep Tayyip Erdoğan yüzde 48.5, Muharrem İnce 42.8, Meral Akşener 5.6, Selahattin Demirtaş 2.3 oy aldılar.
Bütün veriler, bir gerçeği apaçık göstermektedir: Büyükşehir Belediye Başkanlığını, CHP ve AK PARTİ’nin kazanma şansları eşittir. Bıçak sırtında, soluk soluğa, iki parti ve iki aday arasında yapılacak yarışın sonucu hakkında iddialı konuşabilmek mümkün değildir.
Seçimin, iki parti arasında geçeceği gerçeği açık olarak anlaşılmaktadır. Bu yüzden bu iki partiye bağımlı olmayan seçmenler, iki adaydan kendilerine yakın gördüklerini destekleme eğiliminde olacaktır. Adayların çekim gücüyle ortaya çıkabilecek seçmen kaymaları, her iki partiye doğru akacaktır. Sonucu tayin edecek en önemli faktör, iki partinin göstereceği adaylardır. Seçimin kaderi burada düğümlenmektedir.
Şimdi AK PARTİ’nin kimi aday yapacağı, merakla beklenmektedir. AK PARTİ’nin, kemikleşmiş taraftar kitlesinin oylarıyla kazanma şansı yoktur. Daha geniş kesimlere sıcak gelecek bir aday, seçimi kazanabilmenin ön şartıdır. Kendisini “milliyetçi – muhafazakâr” olarak tanımlayan seçmen kitlesinin benimseyeceği bir aday gösterme mecburiyeti ile karşı karşıyadır.
Hatay’daki bu şartlar sebebiyle, adı geçenler arasında Bekir Altan ismi öne çıkmaktadır.
Payas Belediye Başkanı Altan, 20 yıldır görev yapmaktadır. Üç dönem MHP’nin, son dönem de AK PARTİ’nin adayı olarak girdiği seçimleri kazandı. Düzensiz yapılaşmış koca köy halindeki beldesinin şehirleşmesini, altyapıdan başlayarak adım adım başardı.
Sosyal yardım, eğitim, kültür ve spor alanlarındaki hizmetleriyle bütün bölgede yankılar uyandırdı. Türkiye’deki ender abide eserlerden olan Sokollu Külliyesi, Payas Kalesi ve Cinkule gibi tarihî eserlerin restorasyonunu yoğun çalışmalarla temin etti. Payas’ın ilçe olmasını sağladı. Çevre ilçelerden başlamak üzere Hatay’daki sosyal ve kültürel çalışmalarda hep yer almış ve destek vermiştir. Sadece görevini icra eden bir belediye başkanı değil, gerçek manada bir kanaat önderi olmuştur. Çalışkanlığı, kararlılığı ile tuttuğunu koparan bir başkan olarak tanındı. Başarılarıyla medyada kendisinden en çok söz edilen belediye başkanıdır.
Altan, kendi partisine bağımlı olanlar dışında, yaygın ve çok renkli seçmen kitleleri ile kucaklaşabilecek, farklı sosyal kesimlerden yoğun destek alabilecek bir insandır. Genç yaşta başladığı belediye başkanlığında kazandığı tecrübe, yılların bilgi birikimi ile Hatay’a büyük hizmetler verebileceğine şüphe yoktur.
AK PARTİ’nin aday belirleyecek karar vericileri, şüphesiz ki seçimi kazanabilme ve Hatay’a hizmet çaprazında düşüneceklerdir. En isabetli adayı belirlemeye çalışırken Altan’ın üzerinde önemle duracaklardır.
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
makale kategorileri
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet