Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Çalışan Bireyler Mevsim Geçişlerinde Yediklerinize Dikkat !

Sıcak yaz aylarına veda ettiğimiz, soğuk havaları karşıladığımız bu günlerde vücudunuzu hem hastalıklara karşı korumanız adına hem de

İrem Turhan

Gazete Köşesi   A+a-

 daha sağlıklı bir kış geçirmek adına bağışıklığınızı dinç, dinamik tutmak için size birkaç tavsiyem var. Önemli olan sizin bu dönemi kendiniz ve sağlığınız açısından nasıl geçirdiğiniz. Yazın bitmesiyle çocukların okul telaşı, sizin iş telaşınız derken kendinize ayırdığınız zamanın azaldığı dönem olan sonbaharda beslenme kilit nokta!
 

SONBAHARA GİRERKEN BESLENMEMİZDE NELERE DİKKAT ETMELİYİZ ?

Öncelikle güne başlarken unutmamanız gereken, gerekirse anımsatıcılarınıza bile her saat başı size hatırlatsın diye ayarlamanız gereken “SU İÇME” konusu ile başlamak istiyorum. Bizim temel bileşenimiz, olmazsa olmazımız ve vücudumuzun en çok ihtiyacı olan SU. Kendinizi ondan mahrum bırakmayın. Güne başlarken için, çalışırken için, okurken için, dinlerken için, dinlenirken için. Ne yaparsanız yapın su içmeyi ihmal etmeyin, akşama ertelemeyin. Günde en az 2 litre suya vücudunuzun ihtiyacı var.

1.KAHVALTI

En birinci ve en önemli öğünümüz kahvaltı! Hem çocuklarınız için hem de kendiniz için bağışıklığınızı güçlendirmek ve hastalıklardan korunmak adına her gün mutlaka kahvaltı yapmalısınız.
Kahvaltınızda olması gereken temel besinler:
- Yumurta
- Peynir
- Bol yeşillik
! Unutmayın: Kahvaltı yapmak metabolizmanızı da hızlandırır.
Kahvaltı öğününüzü atladığınız gün diğer öğünlerde yiyeceğiniz besinlerin porsiyon miktarları artar ve bu da maalesef bedeninize boş yere yükleyeceğiniz kiloları işaret eder.

2. ÖĞLE YEMEĞİ

İş yerinizin yemekhanesinde veya evin dışında yiyeceğiniz öğle yemeğinizin sizi gün içinde yorgun düşürmemesi ve aktif olmanızı sağlaması açısından çorbayla başlayacağınız öğününüze, zeytinyağlı sebze yemekleri veya etli sebze yemekleri ile birlikte tüketeceğiniz yoğurt eşlik ederse harika bir öğle yemeği seçimi olacaktır. Eğer tercihiniz et, tavuk veya balıktan yana olacaksa fırın veya ızgara tercih etmelisiniz. Yanında salata tüketebilirsiniz.
“ Karbonhidrat hiç mi tüketmeyelim? Ekmek hiç mi yemeyelim? Ya doymazsak? “ dediğinizi duyar gibiyim. Diyetisyenler karbonhidrat düşmanı olarak görülüyor ne yazık ki fakat durum aslında öyle değil. Amacımız besin öğelerini dengeli almanız ve bunun içinde tabi ki karbonhidratlarda var. Örneğin öğle yemeğinizle birlikte tüketeceğiniz 1 dilim tam buğday ekmeği hem sağlığınız açısından hem de öğününüzün besin değerini arttırması açısından doğru tercih olabilir.

3. ARA ÖĞÜN TÜKETİMİNİ ALIŞKANLIK HALİNE GETİRİN !

Gün içinde tüketeceğiniz ana öğün olan Kahvaltı, Öğle ve Akşam öğünlerinizden sonra kendinizi paketli atıştırmalıkları yerken buluyorsanız, “Ama şekerim düşüyor, canım bir şeyler istiyor“ diyorsanız işte bunun en büyük nedeni yine sizsiniz demek ki bir şeyleri yanlış yapıyorsunuz. Ara öğünler bunun için çok önemli!
Tabi ki canınız bir şeyler isteyebilir. Önemli olan bu isteğinizi nasıl kontrol ettiğiniz ve yemek için neyi seçtiğiniz.
Yanınızda taşıyabileceğiniz sağlıklı ara öğün alternatifleri :
- Meyve
- Kuru meyve ( Siyah kuru üzüm, Kuru kayısı, Kuru erik)
- Tuzsuz ve kavrulmamış kuruyemiş( Ceviz, Badem, Fındık, Leblebi)
- Süt
- Yoğurt
- Taze sıkılmış meyve suları
Her gün ara öğün niyetine birini yanınıza almanız ana yemeklerden sonra canınız bir şeyler istediği anda doğru tercih yapmanızı sağlayacaktır.

4. BİTKİ ÇAYI TÜKETİMİ

Özellikle sonbahara girdiğimiz bu aylarda hastalıklardan korunmak ve vücudunuza iyi bakmak istiyorsanız mutlaka bitki çaylarına gün içinde yer vermelisiniz. Bitki çayları iştahınızı kontrol etmenize de yardımcı olacaktır. Ara öğünlerden birinde yediğiniz kuruyemiş veya kuru meyvenin yanında bitki çayı içebilirsiniz.

5. KAHVE VE ÇAY TÜKETİMİ

Gün içinde kendinizi yorgun hissettiğiniz anda kurtarıcı olarak gördüğünüz kahvenin vücuda birçok yararlı etkisi var. Fakat miktarına DİKKAT! Günde en fazla 3 bardak sade içeceğiniz kahve sağlığınız için en doğru olanı. Daha fazlası kalbinizi yorar.
Çay ise birçoğunuzun vazgeçilmezi biliyorum. Çayın her türlüsü sağlıklıdır, fakat önemli olan miktarıdır. Sağlıklı bir bireyin günde 5-6 bardak çay tüketmesinin hiçbir sakıncası yoktur.
İçtiğiniz kahve ve çayları nasıl olsa su diye gün içinde içeceğiniz saf suyla bir tutmamalısınız. En başta bahsettiğim 2 litre su bunların dışında içtiğiniz saf sudur. Suyu ihmal etmeyin.
Sağlıklı yaşamak için hala bir adım atabilirsiniz. Kendinizi ertelemeyin.
Bu aylarda kendinize iyi bakın, çevrenizdekilere de sağlık ve mutluluk saçın. Sevgiyle kalın…
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
makale kategorileri
öne çıkanlar