Skip Navigation Links

Kaza Yaptıktan Sonra Ne Yapmam Gerekiyor?

Herkese merhaba,aslında bu sefer şu an tüm ülkenin gündeminde olan,seçim ve vatandaşın milletvekillerinden beklentileri

Cihangir CAYRANCI

Gazete Köşesi   A+a-

 üzerine bir yazı yazmayı düşünürken,yakın zamanda bizzat maddi hasarlı bir tarafik kazasına karışınca kendi maceramdan yola çıkarak,kaza anından sonra daha önce kazaya karışmamış bir vatandaşın ne yapması gerektiğini yazmanın daha doğru olacağını ve kazadan sonra bilinçsiz davranışların hak kazanımını nasıl sekteye uğrattığını yazmanın daha doğru olacağını düşündüm,zira kazadan sonraki hukuki süreç avukatlar tarafından yönlendirilebilirken kaza anından hemen sonrası konusunda bilinçsiz olunduğunu gözlemlemiş bulunmaktayız. Öncelikle sadece maddi hasarlı kazalarda; kazaya karışan diğer araçların sürücü ya da sürücüleri ile anlaştığınız takdirde, kendi aranızda Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı doldurmalısınız. Kazaya karışan diğer sürücüler ile anlaşmadığınız takdirde veya aşağıdaki hallerde 155 veya kaza mahalli Jandarma bölgesiyse 156 numaralı telefondan trafik zabıtasına haber vermelisiniz!..(aman ha aracı kaza mahallinden ayırmayın.Not:mobese görüntüleri şikayet ve savcılık yada hukuki süreç olmadan alınamıyor) Dikkat edin aşağıdaki durumlarda kaza tutanağı doldurulmayacaktır. -Sürücü belgesiz motorlu araç kullanılıyorsa veya yetersiz sürücü belgesi ile motorlu araç kullanılıyorsa, -Sürücüde yaş küçüklüğü varsa, -Sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesi varsa, -Kazaya karışan araçlardan biri veya daha fazlası kamu kurumlarına ait ise, -Kamu kurumlarına ait eşyada zarar meydana gelirse, -Trafik kazasında sadece 3 üncü kişilere ait eşyalara zarar gelirse, -Kazaya karışan araçlardan birinin veya birkaçının trafik sigortası yok ise, ( Yurtdışından gelen araçlar için düzenlenmiş Yeşilkart-Green Card belgesi de trafik sigortası yerine geçmektedir) -Trafik kazası ölüm ve/veya yaralanma ile sonuçlanmışsa. Yukarıdaki nedenlerle Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı dolduramadığınız durumlarda yapmanız gerekenler ise aşağıdaki gibidir: -Kaza yerinde aracın konumunu değiştirmeden trafik polisini aramalı, kaza zaptı tutturmalı ve alkol raporu almalısınız. -Kaza yeri jandarma sınırları içindeyse en yakın jandarma karakoluna haber vererek ifade vermeli ve görgü tespit tutanağı tutturmalısınız. -Kazaya başka bir araç da karışmış ise o araca ait trafik poliçesinin fotokopisini ve sürücüsünün ehliyet ve ruhsat fotokopisini almalısınız. -Araç çalışmıyorsa ve kasko poliçenizin asistans hizmeti varsa çekici için asistans şirketini aramalısınız. Mümkün olan durumlarda araçlar kaza yerinden kaldırılmadan önce farklı açılardan fotoğrafları çekilmelidir. Tutanakların bir sureti fotoğraflarla beraber karşı tarafın veya kendi aracınızın trafik sigortası poliçesini tanzim eden sigorta şirketine veya kasko poliçesinden tazminat talep edilecekse aracınızın kasko yada trafik poliçesini tanzim eden sigorta şirketine ulaştırılmalıdır.
 
Kaza zaptı işleminden sonra aracı, anlaşmalı veya yetkili bir servise çektirmelisiniz. Hasar ihbarını yapabilmek için aşağıdaki evrakları hazırlamanız gerekir. -Poliçe fotokopisi,Kaza Tespit Tutanağı,Alkol raporu,ifade tutanakları, görgü tespit tutanağı,Sürücülerin ehliyet ve ruhsat fotokopisi,Hasara ait fotoğraflar,Rehinli ve ipotekli araçlarda bankadan alınacak resmi belgeler.
 
Eğer aracınız daha önce kaza kaydı yoksa ve değer kaybına uğramışsa değer kaybınıda talep edin,ancak çoğu sigorta şirketi bunu karşılamıyır.Dava yoluna gitmek gerekiyor.Yoksun kalınan kar ise zaten dava konusu.Kazasız belasız günler dileklerimle. [email protected]
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Toplam (2) adet yorum var.
mehmet yılmaz 25 Haziran 2018 Pazartesi
teşekkürler,eksik bir konuyu aydınlattınız,2 ay önce kaza yapmıştım sıkıntı çektim o zaman bu yazı olsa daha bilinçli olur doğru yapardım.elinize sağlık avukat bey
selami cokcanıtez 20 Haziran 2018 Çarşamba
Üstad,sigorta tahkimde anlaşamadığımızda yada kusur oranı yanlış olduğunu düşündüğümüzde dava yolu açıkmıdır.Dava için avukat tutmak gerekirmi?
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
ramazan bayrami 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet