Skip Navigation Links

Güler misin Ağlar mısın?

Kamburlarından Kurtulamayan Başkan Culha !!!

Gökhan GÖKPINAR

Gazete Köşesi   A+a-

 Bir Garip Yol Katılım Tahsilatı Hikayesi..
Başkan Culha Nedenini Açıkladı..
Hele de bir bakın sebebi neymiş?
Trajikomik bir karar ve ardından ortaya çıkan yüzlerce mağdur !!!
Güler misin ağlar mısın türünden bir yol katılım payı hikayesi dedim ya.. 
Sinirleri aylardır alt üst eden bir hikaye..
Aslında ilçe belediyesi kurulurken 8 belde belediyesinden özellikle üç belediyenin borç yükü Başkan Culha’yı sıkıntıya sokmuştu..
Biri de ve en önemlisi de Arsuz Belde Belediyesiydi..
Borç yükünü ödedi attı da sırtından, bir türlü geçmiş belde belediyesinin uygulamalarının neden olduğu kamburları atamadı Başkan Culha.. 
Açıkladı Başkan Nazım Culha..
Anlamak isteyen anladı..
Anlamak istemeyen ise istediği gibi algıladı ve toplantıdan ayrıldı..
Başkan Culha aynı şeyleri anlattıkça bana gına geldi..
Elimde kamera çekim yaparken, kimin kafasını fırlatsam diye düşündüm durdum.. 
Allah Başkan Culha’ya sabir versin.. 
Başka bir şey demiyorum.. 
En çok da neye güldüm biliyor musunuz?
Göreve geldiği günden bu yana, milyonlarca liralık hizmet yapan Başkan Culha, halktan bir kuruş bile katkı payı istemeyecek, gele gele geçmişten toplamda 361 bin TL gibi komik bir rakamın peşine düşecek..
Güler misin ağlar mısın dedim ya..
İşte ondan..
Geçmişte alınmış bir meclis ve encümen kararı ve Sayıştay müfettişinin bu kararlara istinaden raporunda özen göstererek karara bağladığı bir hüküm var.. 
Hadi bakalım haber tadında yazımı bir okuyun bakalım…
Size de kolay gelsin..
Hatay’ın Arsuz ilçesi Uluçınar Mahallesi sakinlerinin birkaç aydır devam eden sıkıntısının nedeni ortaya çıktı. Arsuz Belediyesi’nden gönderilen ödeme tebligatına bir türlü anlam veremeyen Uluçınar Mahallesi halkının isyanını duyan Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, bilgilendirme toplantısı düzenleyerek, ödeme tebligatının nereden ve nasıl kaynaklandığı konusunu açıkladı. 
Arsuz ilçe belediyesinin kurulduğu günden bu yana yapılan onmilyonlarca liralık hizmetlerin karşılığında kesinlikle kimseden bir kuruş bile talep etmediklerini hatırlatan Başkan Culha, Arsuz Belde Belediyeliği iken  dönemin belediye başkanı Fuat Süme tarafından belediye meclisi ve encümenden çıkarılan kararı gösterdi ve Sayıştay Müfettişinin mahalle halkından bu paranın tahsil edilmesi yönündeki raporunun amir hüküm anlamına geldiğini hatırlattı.
Gergin başlayan toplantıda Başkan Culha konuyu netleştirip açıkladıkça tansiyon düştü ve Arsuz Belde Belediyesine daha önce katılım payı ödendiğine dair ellerlinde makbuzları olanlar bile şaştı kaldı. 
Bir çok kez konuyu anlatmak zorunda kalan Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, ısrarla bu tahsilatın Arsuz ilçe belediyesinin kararı olmadığını, “Yol harcamalarına katılım payı olarak eski Arsuz Belde Belediye Meclisi'nin 10.09.2012 gün ve 45 sayılı kararı ile alınmış olup 30.04.2013 8 sayılı encümen kararı ile tahakkuk ettirilerek tahsil edilmesi hükmen karara bağlanmıştır. Yani 2012'de bir meclis kararı alınıyor ve 20.042013 yılında Arsuz Belde Belediye Meclisi bu paraların tahsil edilmesine yönelik bir karar alıyor. “ şeklinde açıkladığı halde, vatandaşlardan bazıları Arsuz belde belediyesi döneminde yapılan ödemenin makbuzlarını gösterdi ve işte o onda gerçek gün yüzüne bir kez daha çıktı. Yapılan yol katılım payı ödemesi, belediyeye bağış şeklinde tahsil edildiğinden hiçbir geçerliliği yoktu.
Bir garip parke taşı hizmeti ve katılım payı talebinin herkesi öfkelendiren karmaşık durumu, aslında hiç de öyle karmaşık değildi.
2016 yılında Arsuz Belediyesi’ni denetleyen Sayıştay Müfettişi’nin fark ettiği ve raporunda altını kalın bir şekilde çizerek tahsilatı yapılmak zorunda şeklinde not düştüğü bir yol katılım payı krizi de bu şekilde çözülmüş oldu.
Tüm bu açıklamalara rağmen hala konuyu anlamak istemeyen, kendi penceresinden bakan, geçmiş belde belediyeliğinin uygulamasını unutup, mevcut Arsuz ilçe belediyesinin tahsilatta keyfi bir uygulama yaptığını düşünenler de oldu. 
Bir kez daha buradan yazalım videosunu da yayınlayalım.. Ne demiş Başkan Culha hep birlikte okuyalım ve videosundan izleyelim. 
 
Size bir çağrı yapılmıştı. Bu konuyla ilgili biz Uluçınar ile ilgili ciddi sıkıntılar olduğunu bir takım buluntular olduğunu ve buna inayet bilgilendirme toplantısı yapma ihtiyacı hissettik. Şimdi size ulaşan tebliğler var belediyemiz tarafından konu şu şekilde;
Yol harcamalarına katılım payı olarak eski Arsuz Belde Belediye Meclisi'nin 10.09.2012 gün ve 45 sayılı kararı ile alınmış olup 30.04.2013 8 sayılı encümen kararı ile tahakkuk ettirilerek tahsil edilmesi hükmen karara bağlanmıştır. Yani 2012'de bir meclis kararı alınıyor ve 20.042013 yılında Arsuz Belde Belediye Meclisi bu paraların tahsil edilmesine yönelik bir karar alıyor. 
Bu yol harcamalarına katılma payı olarak 604 kişi tespit edilmiş. 604 kişiye tahakkuk ettirilmiş ve bu  mükelleflerden sadece 100 adedine Arsuz Belde Belediyesince tebligat yollanmış. Geriye 504 kişi  yani sizler, yapılan incelemede bildirim yapılmadığı anlaşıldığından tarafımızca sizlere bildirim yapılmıştır. 
Bu konu 2016 yılında Sayıştay denetimden geçiyor.  Belli bir süre bu işler kaldı. 2013 yılında bu karar alınmış, biz 2004'te göreve geldik. Yoğunluğumuz vardı, çok çalışıyorduk evrakları toparlayamadık vs. sebeplerden dolayı kaldı. Sayıştay gelip denetim yaptı. Sayıştay'ın denetim raporu tarafımıza tebliğ edildi.
Diyor ki; Bu paralar tahakkuk ettirilmiş olmasına rağmen niye tebliğ yapılıp tahsilat yapılmamış. Derhal bu tahsilatları yapın ya da bu paraları siz ödeyin. Memur arkadaşlarıma zimmet çıkar diye bir rapor çıktı. Şimdi bu eski Arsuz Belediyesi tarafından bildirimi yapılarak işleme alınan 52.192 Tl tutarındaki yol harcamalarına katılım payı 44.856 lirası tahsil edilmiş. Tarafımızca gönderilen 504 adet bildirimlerdeki yol harcamalarına katılım payı tutarı toplam 361 Bin TL bu tutardan 17.687 lirası şu ana kadar tahsil edilmiştir.
Şimdi bazı arkadaşlarımız bu para 3 Milyon-5 Milyon-10 Milyon-20 Milyon
Değerli arkadaşlar; konunun özü budur. 604 kişiye tahakkuk ettirilmiş o dönemde sadece 100 kişiye tebliğ edilmiş, 504 kişi kalmış. Teftişten sonra zorlandık ve sonra tebliği yapmak durumda kaldım. 
Yani bizim bu kararlardan feragat etmek şansımız yoktur. Çünkü tahakkuk ettirilmiş bir paradır. Biz bu paranın tahakkukunu yapmıyoruz. Yani Belde Belediyemiz o dönemde oturmuş bu para ödenecek diye encümen kararı almış ve bu iş buraya kadar gelmiştir. Bu işin Belediyemizce imha edilmesi ödenmesi yok sayılması, bir indirim yapılması mümkün değildir. Bu paraların tahsil edilmesi gerekiyor ve peşin ödenmesi durumunda %25 bir oran olarak düşüyor ve o zaman toplamda 361.297 Bin lira 217.196 liraya tekabul ediyor. Ve en son bizim arşivlere baktığımızda 96 Bin Lira ödenmiş olup  hala hazırda 120 Bin Lira tahakkuk ettirilip tahsilat bekleyen bir rakamdır. Konu bu.
 
 
 
 
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
makale kategorileri
ramazan bayrami 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet