Skip Navigation Links

Yeni iş kanunu ve Arabuluculuk...

İşçi ve işveren uyuşmazlıklarında önce arabulucuya gitmenin zorunlu hale gelmesi en önemli yenilik ayrıca bu sistemde 3 haftada tazminat alınabilecek

Cihangir CAYRANCI

Gazete Köşesi   A+a-

 İşçi ve işveren uyuşmazlıklarında önce arabulucuya gitmenin  zorunlu hale gelmesi en önemli yenilik ayrıca bu sistemde 3 haftada tazminat alınabilecek.
 
İş Mahkemeleri Kanununun yeni şekli önemli yenilikler içeriyor. . Buna göre, işçiler mahkemelerde yıllarca süren davalarda kazandıkları tazminatı kısa sürede alabilecek. Düzenlemede öncelikli amaç milyonları bulan iş uyuşmazlıklarıdava dosyalarının büyük ölçüde azaltılması...
İşçi ve  işveren sorunlarının çözümü anlamında pek çok değişiklik var... 
Bireysel veya toplu iş sözleşmesine bağlı olarak çalışan işçi ve işveren alacağı, tazminatı, işe iade taleplerinde dava açmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartı olarak aranacak. İş kazası ve meslek hastalığından kaynaklanan tazminat durumları dışındaki durumlarda arabulucuya başvurmadan doğrudan iş mahkemesine açılan davalar reddedilecek.
 
Yeni düzenlemede işçi kıdem tazminatı, izin parası, mesai ücreti gibi alacakları için önce arabulucuya müracaat etmek zorunda ancak bundan Sonuç alamazsa mahkemeye gidebilecek eğer arabulucuya gitmeden dava açılırsa dava görülemeyecek. Görüşmelerde uzlaşma sağlanmaması halinde iki hafta içerisinde dava açılabilinecek. arabulucu, görevlendirildiği tarihten itibaren üç hafta içinde görüşmeleri sonuçlandırmak zorunda olacak. Bu süre çok zorunlu hallerde arabulucu tarafından en fazla bir hafta uzatılabilinecek.
Arabulucular işe iade ve alacak davalarında da ilk müracaat yeri konumunda. Arabulucu görevlendirmesi yasal olarak yapılacak ve arabuluculuk ofisi oluşturulacak. Arabulucu, her türlü iletişim vasıtasıyla tarafları bilgilendirecek ve ilk toplantıya davet edecek.
Bundan hariç çalışma barışı ile ilgili uyuşmazlıkta ilk başvuru Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapılacak.Çözüm olmaz ya da kurum 60 günde cevap vermezse dava açılabilecek.
İş Kanununda Tazminat Davaları ve Yıllık İzin Ücretleriyle ilgili de önemli değişiklikler yer alıyor. 
 Yıllık izin ücreti ve tazminat alacaklarında zaman aşımı süresi 10 yıldan 2 yıla düşüyor. Yani işten çıkartılan çalışan 2 yıl içinde arabulucuya başvurmak zorunda. Zaman aşımı süresi iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren başlıyor.
 
Arabuluculuk yardımıyla sonunda taraflar, işçinin işe başlatılması konusunda anlaşmaları halinde, işe başlatma tarihi ile işe başlatmama durumunda ödenecek tazminat miktarını belirlemeleri de tasarıyla zorunlu hale gelecek. Aksi takdirde anlaşma sağlanamamış sayılacak ve son tutanak buna göre düzenlenecek. Anlaşma sağlanamaması halinde işçi ve işverenin dava açma hakları saklı kalacak. Mahkemeler ihtisaslaşabilecek...Kanunla İş Mahkemeleri, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından alınacak karar ile kendi aralarında ihtisaslaşabilecek. 
Avukat cihangir cayrancı([email protected])
 
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Toplam (3) adet yorum var.
buyudix 7 Aralık 2017 Perşembe
Arabuluculuk ne zaman gelecek.Biz o zaman dava açamayacakmıyız.İşçi olarak avukata gittiğimizde avukat bizi temsil edebilecekmi işverenle ilgili görüşmelerde...Sorum bu kadar...
mahmut alkaç 8 Kasım 2017 Çarşamba
Yazdığınız yazı hala güncel,tebrikler ama işçi nereye ne şekilde başvuracak kime gidecek kendi avukatınamı adliyeyemi bunuda açıklasanız.
mustafa ulas 22 Haziran 2017 Perşembe
Cihangir bey süpersiniz.Hızlısınız.Araştırmacısınız.İyi bir avukat sonunda emeğinin hakkını alır hiç merak etmeyin.Sizin gibilerden bu ülkeye lazım.
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
ramazan bayrami 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet