Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Uyuyarak Zinde ve Fit Kalın!

Deliksiz bir uyku hazine değerindedir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Seher Begüm Bor Adres :İskenderun 2'nci Noter üstü 3. kat Telf : 0326 614 84 04

Seher Begüm BOR

Gazete Köşesi   A+a-

Seher Begüm BORSeher Begüm BOR 
[email protected] 05330238484 inst:uzmdytbegumbor
 
 
 
eatright Beslenme ve Diyet Uzmanı Seher Begüm Bor Adres :İskenderun 2'nci Noter üstü 3. kat Telf : 0326 614 84 04 - 0533 023 8484

Deliksiz bir uyku hazine değerindedir. Ama ne yazık ki alışkanlıklarımız, uyku düzenimizin önüne geçiyor. Hepimiz eskisinden daha az uyuyor ve uyku kalitemiz alışkanlıklarımız arttıkça düşüyor. Uyku kalitemiz düştükçe de her sabah daha bitkin oluyoruz. Böylece ne beslenmeye ne spor yapmaya ne de mutlu olmaya halimiz oluyor ve sadece yaşamak için ayakta kalmaya çalışıyoruz. Sadece bunlarla da sınırlı kalmıyor… Haydi bakalım uykusuzluğun başka ne zararları varmış görelim.

1)Az uyku bizi yaşlandırır.

Hava karardığında vücuttaki stres hormonu olan kortizolun üretimi azalır, yerine uyku hormonu olan melatonin görev alır. Melatonin uykuya geçmeyi sağlar ve ayrıca en etkili antioksidandır. Bizi hücrelerde büyük değişikliklere  yol açan serbest radikallere karşı korur ve genç kalmamızda önemli bir role sahiptir. Melatonin, DNA’nın ve kemiklerin sağlıklı kalmasına yardımcı olduğu gibi, kansızlığı azaltıp bağışıklık sistemimizin yapıtaşları olan savunma hücrelerinin etkinliğini arttırır. Melatonin aynı zamanda tiroid hormonu T3’ü destekleyip vücutta çinko kullanımına yardımcı olur. Böylece saçların beyazlaması yavaşlar ve ayrıca vücut kansere karşı korunur.

2)Yetersiz uyku bizi şişmanlatır.

Uyku, açlık ve tokluk dengesinin kurulmasında önemli bir rol oynar. Bu dengenin kurulmasında Leptin ve Ghrelin hormonları rol oynar. Leptin tokluk hissi verirken, rakibi Ghrelin yeme isteği uyandırır. Yetersiz ve düzensiz uyku, iştah açıcı Ghrelin hormonu üretimini yükseltip leptin üretimini düşürür. Yapılan bir araştırmada, 4 saat uyuyan kişilerin, 7-8 saat uyuyan kişilere göre daha kilolu olduğu tespit edilmiştir. Uyku ortalaması 5 saat olan kişilerde kilo alma riski, 7-8 saat uyuyan kişilere göre %50 iken, 6 saat uyuyan kişilerde bu oran %23 daha yüksektir. Araştırmacılar, kalitesiz uykunun hormon sistemini etkilediğini ve dolaşım sistemini bozduğunu savunuyor. Fazla uyku her zaman zayıflatmaz ama yetersiz uyku leptin-Ghrelin dengesini bozup kilo almayı tetikler.
 
 

3)Uykusuzluk yağlanmaya neden olur.

Uyku sırasında hipofiz bezinde büyüme hormonu üretilir ve bu hormon bölgesel yağları yakar. Özellikle yetişkinlerde gözlemlenen büyüme hormonu eksikliği, kandaki yağ oranının yükselerek karın bölgesinin yağlanmasına ve dolayısıyla kas oranının azalmasına neden olmaktadır. Bu da kan şekeri düşüklüğü gibi sorunların başlangıcı anlamına gelir.
4)Çılgınlar gibi spor yapsanız da yeterli uykuyu almadıkça kas yapmanız mümkün değil.
 
Uyku, 90 dakikada bir değişen iki evreden oluşuyor; derin uyku evresi ve rüya görme evresi.. Rüya görülen REM(Hızlı Göz Hareketi) evresinde, zihinsel dinlenme gerçekleşmektedir. Kas üretiminden sorumlu olan ise derin uyku evresidir. Bu evrede vücut yüksek miktarda büyüme hormonu salgılar, bu da hücrenin yenilenmesini ve büyümesini etkiler. Örneğin bu hormon sayesinde, spor yaparken oluşan ufak tefek yaralar iyileşir, kaslar gelişir ve vücut bir sonraki antrenmana hazır hale gelir.
Sonuç olarak uykunuzu düzenlemeniz daha sağlıklı ve daha fit görüntüye sahip olmanızı sağlayacaktır. Bu düzeni sağlayamadığınız sürece çılgınlar gibi spor ve diyet yapmanız boşa kürek çekmenize neden olacaktır.
 

Uykularınızı Düzenleyecek Mucize Gıdalar

Süt, Keten Tohumu, Kuruyemişler, Yulaf, Bal, Kümes Hayvanları, Fasülye, Tam Tahıllar, Nohut, Yumurta, Yoğurt, Kiraz, Yeşil Yapraklı Sebzeler, Üzüm, Çubuk Vanilya ve Bitki Çayları (Papatya, Nane, Rezene, Lavanta, Yasemin)
 

 
 
 
 
NOT: Bu gıdaların tüketim miktarları kişiye özeldir.  Yararlı olsalar da tükettiğiniz her fazla gıda size zarar verecektir. Kilonuz normal olsa da mutlaka bir beslenme uzmanına danışın 
 
                                                                  ve Doğru Beslenin İyi Yaşayın..
                                                                   Uzm. Dyt. Seher Begüm BOR
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
makale kategorileri
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş