Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

İhtiyacımız Olan Tek Şey Çalışmak!

Zafer Tekyıldız Lisesi Rehber Öğretmeni Sinem Zeytun, zafere koşanların sırrını açıkladı..

Sinem Zeytun

Gazete Köşesi   A+a-

İskenderun Zafer Tekyıldız Lisesi Rehber Öğretmeni Sinem Zeytun, zafere koşanların sırrını açıkladı..

İhtiyacımız Olan Tek Şey Çalışmak!

 

Üniversite sınav maratonunun ilk adımı olan YGS’yi geride bıraktık. YGS sonucunda öğrencilerin 6 puan türü hesaplandı. Bu puan türlerinin herhangi birisinden 180 ve üstü puan alan öğrenciler haziran ayında yapılacak olan LYS’ye katılmaya hak kazandılar. Ancak öğrenciler 25 Mart 2016 YGS sonuçları açıklandığı zaman bekledikleri sonucu alamadılar. Hatta beklediklerinden 2 kat daha kötü başarı sırasıyla karşılaştılar. Bu sene öğrencilerin sonuçları arasındaki 1 puanlık fark bile bu iki öğrenci arasına 10 bin adayın girdiğini bize gösterdi. Bu da belli bir puan aralıklarında yığılmanın çok olması anlamına geliyor. 

 

YGS’de düşündüğü sıralamayı yapamayan öğrenciler “ Çalıştığım halde YGS’de istediğim başarıyı elde edemedim. LYS’de çalışsam da bir şey değişmeyecek” düşüncesiyle çalışmayı bıraktılar. Ancak YGS ye giren aday sayısı ile LYS’ye giren aday sayısı arasında önemli farklar vardır. Dolayısıyla barajı geçebilen adaylar, yalnızca daha düşük aday sayılarından dolayı “Daralan Kıskaç Etkisi” nedeniyle başarı sıralamalarını hızla arttırabileceklerdir.

 

YGS başarı sıralamanız ne olursa olsun LYS’de ortalama 3-4 katı yukarı çekmek mümkün. Bunu yapan çok aday var. Bunun yanında 4-5 kat gerileyip, 6-7 kat çıkaran ya da yerinde sayan da var. Bunları aşağıdaki örneklerde görebiliriz.

 


    
YGS’nin LYS’ye etkisi maksimum %32 oranındadır. Geriye net yapma oranına göre başarıyı değiştirebilecek %65-70’lik bir dilim kalmaktadır. Adaylar bundan sonraki 2,5 aylık zamanı iyi bir biçimde değerlendirerek hedeflerine rahatlıkla ulaşabileceklerdir.
LYS’nin YGS’ye oranla yorum gerektiren soru sayısı sınırlıdır, LYS sorularının temel özelliği salt bilgiye dayanmasıdır. Bilgiye dayalı sorular, öğrenmenin temelini oluşturur. Bu durumda adayların girecekleri LYS’lere kaynaklık eden derslere düzenli ve yoğun çalışması gerekiyor. Bu süreçte unutmayı en aza indirebilmek için öğrenilenlerin sıkça tekrar edilmesi önemlidir. LYS, stratejik çalışan, zamanı verimli kullanan öğrencilerin karşılığını daha çok aldığı bir sınavdır. Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi: “Bizim hiçbir şeye ihtiyacımız yok yalnız bir şeye ihtiyacımız var: Çalışkan olmak.” Bunun için de öğrencilerin zamanı doğru planlayıp motivasyonlarını yüksek tutmaları ve kendilerine güvenmekten asla vazgeçmemeleri gerekir. Bu şekilde disiplinli çalıştığınız sürece hedeflediğiniz sıralamayı oldukça yukarı çekebilme imkânınız vardır.   

Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
makale kategorileri
öne çıkanlar