Skip Navigation Links

Çocuğumuz Olmuyor… Nereden Başlamalıyız, Nereye Başvurmalıyız ?

İnfertilite/Androloji/Embriyoloji Uzmanı Op. Dr. Burak Sivaslıoğlu sizler için kaleme aldı

Gazete Köşesi   A+a-

    Günümüzde çocuk sahibi olamamak günden güne artan bir problem olarak karşımızdadır. Genel olarak bu problemin % 50 si erkek, % 50 si kadın faktörlerine bağlıdır.Dünyada her 100 aileden 15 i çocuk sahibi olmakta sıkıntı yaşamakta ve üremeye yardımcı tedaviler uygulanmaktadır. Ülkemizde de üremeye yardımcı tedavi uygulamalarıda yaygınlaşmaktadır.

    Çocuk sahibi olmak isteyip1 yıl içerisinde korunmasız, düzenli bir cinsel ilişkiye rağmen gebelik sağlanamıyor ise tıbbi yardım alınması tavsiye edilir. Bu bekleme süresinde kadının yaşı, yumurtalarının rezervi ve kalitesi önemlidir. Bu sebeble35 yaşını geçmiş kadınlarda bekleme süresi 6aydır.Aynı şekilde erkek hastanın sperm varlığı, değerleri ve kalitesi de önemlidir. Erkek hastanın sperm parametreleri normal ise bu bekleme süreleri geçerli olup, anormal durumlarda üroloji uzmanı eşliğinde karar vermek gerekir. Örneğin erkek hastanın sperm testinde, hiçbir sperm hücresinin bulunmaması durumunda ( azospermi ) bekleme süresinin bir önemi yoktur. Bu sebeble yapılacak değerlendirmenin, erkek ve kadın hastayı kapsayacak şekilde birarada yapılması önem taşımaktadır.

    Çocuk sahibi olmayı düşünen bir ailede, erkekte öncelikle bir sperm testi yapılması basit, çabuk sonuç vermesi açısından avantajlıdır. Sperm testi erkeğin üreme yeteneği hakkında fikir verecektir. Sperm testi 3 günlük cinsel perhizle kolayca uygulanabilir. Bunun için bir üroloji uzmanına başvurulmalı veandroloji laboratuvarında bir semen örneği verilmelidir. Test sonucuna göre ileri sperm tetikleri yapılabilmelidir. Erkeğin muayenesi ile beraber duruma göre hormon değerleri,skrotaldopplerusg, genetik analizler değerlendirilmelidir. Kadın hasta, adet kanaması döneminin 2. veya 3. gününde kadın hastalıkları/doğum uzmanına başvurmalı,usg ve hormon değerlerine bakılmalıdır. Kadın hastalıkları/doğum uzmanınca yapılan muayene ve değerlendirme sonucuna göre, gerekirse ileri tetikler yapılmalıdır.Heriki durum değerlendirildikten sonra ortak bir görüş içerisinde aileler takip edilmelidir.

    Ailede yapılan değerlendirmede, muayene bulguları ve tetkikleri normal ise doğal yoldan gebelik elde etmek amacıyla bilgilendirme ve medikal/cerrahi tedaviler önemlidir. Doğal yoldan gebelik elde edememiş ailelerde, üremeye yardımcı tedaviler planlanır.Aşılama ve tüpbebek tedavileri, genel olarak üremeye yardımcı tedaviler veya teknikler olarak isimlendirilir. Doğal yoldan gebelik sağlayamamış ailelere aşılama veya tüpbebek tedavileri önerilebilir. Üremeye yardımcı tedaviler erkeğin ve kadının eş zamanlı değerlendirilmesi sonucu, ortak bir görüş ile belirli kriterlere göre uygulanır. Burada kadın faktörü ile beraber, erkeğin sperm parametreleri çoğu zaman belirleyici rol oynar.Bundan dolayı aşılama,tüpbebek ve ileri aşama tedaviler ( mikroenjeksiyon vs. ) ailenin mevcut durumu değerlendirilerek karar verilir. Başarısız olmuş aşılama ve tüpbebek uygulamaları sonrasında özellikle erkek faktörü açısından daha detaylı araştımalar planlanmalıdır. Örneğin, erkeğin sperm genetiğindeki hasarlar üremeye yardımcı tekniklerin seçiminde belirleyici unsurlardan biridir ve uygulanacak yöntemde değişiklik yapmayı gerektirir. Ayrıca tüpbebek tedavileri içerisinde farklı uygulamaların yapılmasının başarı şansını artıracağı unutulmamalıdır.

   Sonuç olarak, çocuk sahibi olmak isteyen bir ailede; erkek ve kadının eşzamanlı değerlendirilmesi ve tedavilerinin düzenlenmesi uygun olan bilimsel yaklaşımdır. Ayrıca, çocuk sahibi olmak yolunda yapılacak tüm uygulamaların titizlikle seçilmesi başarı şansını yükseltecektir. Bu sebeble, ailelerde yapılacak takip ve tedavilerin, infertilite ( kısırlık ) yaklaşımları ve uygulamaları ile ilgilenen merkezler veya hekimlerce yapılması önerilir.

 


Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Toplam (2) adet yorum var.
erdal 3 Ocak 2021 Pazar
merhabalar erkek kardeşimde çocuk olmama gibi bir hastalık söz konusu dilerseniz bu güne dek yapılan testler elimizde ve izede ata biliriz
gökhan 16 Ekim 2014 Perşembe
burak bey gerçekten işini çok iyi yapan bir doktor, sorunu olan çiftler çekinmeden gidebilir , çok faydalı oluyor.iskenderun devlet hastanesinde burak bey gibi bir doktorun olması büyük bir şans..
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet