Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Zihninizde kaygı olmasın

Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Psikolog Hekimi Cavide Kaysar, YGS’ye az bir zaman kala öğrencilere uyarılarda bulundu

Gazete Köşesi   A+a-

 

    Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS)’na sayılı günler kala,sınav öncesi dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgiler veren Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Psikolog Hekimi Cavide Kaysar,heyecan ve strese karşı,üniversite adaylarına uyarılarda bulundu.

    Sınavın zekâ değil, bilgi ölçmeye yarayan bir araç olduğunu belirten Psikolog Kaysar, “Sınavın yaklaşmasıyla birlikte,‘Sınavda başarılı olacak mıyım?’ düşüncesi, tüm öğrencilerin tek düşüncesidir. Öncelikle, sınava yüklediğiniz anlam çok önemlidir.Sınav zekânızıdeğil, bilginizi ölçmeye yarayan bir araçtır. Ne kadar olumsuz yorumlamalar yaparsanız, o derecede kaygılı ve stresli olursunuz.Stresle başa çıkma, stresin etkisini hep olumlu düzeyde tutabilmeyi öğrenme anlamına gelir. Stresle başa çıkmak için, kendinizle olumlu diyalog kurmalısınız.Herhangi bir stresli durum sırasında kendinize söylediğiniz olumsuz sözler, o an yaşadığınız gerginliği arttırmaktadır.Olumsuz sözler yerine olumlularını koyarak, dikkatinizi daha etkili bir problem çözme seçeneğine doğru yönlendirir ve stresinizi azaltabilirsiniz.Unutulmamalıdır ki, sizi etkileyen durumla ilgili düşünceleriniz, duygu ve davranışlarınıza yansır” açıklamasında bulundu.

 

    “İstediklerinizi düşünün, istemediklerinizi değil”

    Zihni kaygılarla doldurmak yerine, olaylarahep iyi tarafındanbakmak gerektiğini ifade eden Psikolog Kaysar, “Çoğu öğrencinin en büyük kaygısı,‘Sınava girdiğimde ya bildiklerimi yapamazsam?’ oluyor. Bu cümle ile farkında olmadan beynimize bildiklerini yapma komutu veriyoruz. Bildiğin bir soruyu yapmama gibi bir durumun olamayacağını kendinize inandırmalısınız. Eğer bu kaygının temelinde bildiğinden emin olmamak varsa, öncelikle konuya tamamen hâkim olmak zorundasınız. Bu sizin kendinize güveninizi arttıracaktır.İstediklerinizi düşünün, istemediklerinizi değil. Sınav sırasında, ‘Bu soru çok zamanımı aldı. Eyvah, diğerlerine zamanım yetmeyecek’ şeklindeki olumsuz düşünceler, sadecekendi kendinizi engellemenize neden olur. Oysa bunun yerine, ‘Bu sınav için elimden geldiğince çalıştım. Her ne kadar bu soruyla uğraşmam çok zamanımı aldıysa da, bildiklerimi yapmak koşuluyla diğerlerini çözebilecek kadar zamanım var’ şeklindekibaşa çıkma cümlelerini kullanabilirsiniz.

 

    “Programlı çalışmak, vazgeçilmez kural olmalıdır”

    Verimli ders çalışma altın kuralının,programlı yaşamdan geçtiğini belirten Kaysar, “Verimli ders çalışma alışkanlığı edinirken,koyduğunuz kurallara uymaya özen göstermeniz çok önemlidir.Sözgelimi; matematikten her gün iki problem çözme alışkanlığı edinmişseniz, bunu vazgeçilmez kural olarak benimsemelisiniz.Verimli ders çalışmanın anlamı çok çalışmak değil, etkili, kaliteliçalışmaktır. Bu nedenle uyku ve beslenmenize özen göstereceğiniz, planlı ve programlı yaşamın özel bir önemi vardır. Başarının sırrı denilen şey, aslında pek de sır değil, insanın içinde hazır bekleyen potansiyeldir.

    Potansiyeli harekete geçirmenin yolu ise sürekli ve düzenli çalışmaktan geçiyor. Bu dönemde ebeveynlere büyük görevler düşmektedir. Çocuklarınızı ‘sen yapamazsın. Asla inanmam. Sınav yaklaştı hala harekete geçmedin, bu senin son şansın’ gibi istek kırıcı aşağılayıcı sözler teşvik etmemektedir. Yapmanız gereken şey çocuklarınızı onaylamak ve skordan çok performansa odaklamaktır. ‘Sen başarırsın sana inanıyorum. Elinden gelenin en iyisini yapıyorsun. Sana güveniyorum’ gibi cümlelerle yanında olduğunuzu hissettirmeniz gerekir.Özellikle bu dönemde çocuklarınızın istediği şey takdir görüp onaylanmaktır” dedi.

 


Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
makale kategorileri
öne çıkanlar