Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Erkeklerde Doğru Beslenme Kısırlıkta Çöz

İnsan hayatında birçok hastalığın önlenmesinde veya tedavisinde doğru beslenme önemlidir.

Gazete Köşesi   A+a-

 
  Erkeklerde Doğru Beslenme Kısırlıkta Çözümü Kolaylaştırır
 
 
  İnsan hayatında birçok hastalığın önlenmesinde veya tedavisinde doğru beslenme önemlidir. Yüzyıllar evvel Hipokratın dediği gibi “ aldığınız besinler size ilaç olsun ”. Toplumumuzda kısırlık oranları %15 civarındadır. Yani her yedi çiftten biri kısırlık problemi ile karşılaşmaktadır. Son yıllarda doğanın değişen dengesi, çevresel faktörlerden dolayı spermler bozulmakta ve erkek kısırlığının önemi gitgide artmaktadır. Artan hava kirliliği, bozulan gıdalarımız, çevre faktörleri erkeklerin spermlerini ve kalitesini kötü yönde etkilemektedir. Bugün kısırlığın yarıya yakın sebebi erkek kaynaklı iken tedavilerde her zaman başarılı olamamaktayız. 100 yıl önce erkeklerde ortalama sperm sayısı 100 milyon üzerinde iken Dünya Sağlık Örgütünün son verilerine göre bu sayı 15 milyona düşmüştür.
  Sperm sayısı ve özellikle de kalitesi, kadın yumurtasının döllenme yeteneğini artırırken oluşacak embriyonun iyilik halini etkileyen önemli bir faktördür. Uzun yıllar içerisinde özellikle tüp bebek uygulamaları ile edinilen tecrübe ve çalışmalarda sperm kalitesinin önemi benimsenmiştir. Bu sebeble doğal yoldan veya yardımcı üreme teknikleri ile oluşacak gebeliklerde sperm kalitesi önemlidir. Sperm sayı ve kalitesini artırmak amaçlı arginin ve karnitin içeren ürünlerin medikal tedavilerde kulanılması kısırlık problemi olan erkeklerde faydalıdır. L-arginin olarak alınan preparatların sperm sayı ve kalitesini artıcı etkisi birçok çalışmada gösterilmiştir. Medikal tedaviler dışında doğru beslenme ve diyet desteği ile sperm sayı ve kalitesi artırılarak ve gebelik şansı yükseltilebilir.
 
  Aşırı yağlı yiyecekler sperm sayı ve kalitesini kötü etkiler. Özellikle hayvansal kaynaklı yağlar ve et, tereyağ, sütlü yiyeceklerde bulunan yağlar bunların başında gelir. Omega 3 içeren yağasitlerinin tüketimi ise sperm hareketlerini ve şeklini olumlu etkiler. Balık yağları ( somon, uskumru, sardalya ), ceviz, kabak çekirdeği, keten tohumu, taze fesleğen, kurutulmuş nane ve kekik, semizotu, ıspanak, brüksel lahanası bu açıdan zengin besinlerdir.
 
  E vitamininin antioksidan etkisi ile sperm kalitesi üzerine etkileri olumludur. Günlük 200 – 400 mg alınması sperm hareket ve şeklinde pozitif etkiye sahiptir. Başta tahıllarda ve yeşil yapraklı sebzelerde bol bulunur. Buğday, arpa, pirinç, mısır, çavdar, yulaf, ıspanak, lahana, marul, brokoli bunlardan bazılarıdır. Ayrıca domates, patates, ceviz, fındık, badem E vitamini içermektedir .
C vitamininin sperm sperm hareketleri üzerine etkileri olumludur. Narenciye türevleri ( portakal, mandalina, limon, greyfurt ), kırmızı ve yeşil biber, yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, karnabahar, lahana c vitamin içeriği açısından zengindir.
 
  Aşırı et, yağ, şeker tüketimi çinko eksikliğine sebeb olabilir. Çinko eksikliği de sperm sayı azlığı ve testosteron seviyesinin düşmesine sebeb olur. Çinko; buğday ürünleri, zencefil kökü, yumurta sarısı, esmer pirinç, ayçiçeği çekirdeği, susam, fıstık, badem gibi besinlerde bulunur.
 
  Selenyum hücre DNA sına zarar veren serbest radikallere karşı antioksidan olarak görev yapar. Erkeğin verimliliğini artırır ve sperm kalitesine etkileri olumludur. Özellikle deniz ürünlerinde ayrıca böbrek, karaciğer, soğan, sarımsak, mantar ve dometesde bulunur.
 
  Bu mineral ve vitamin destekleri dışında keçiboynuzu, çakşır otu, çörek otu, zerdeçal, zencefil kökü, havlıcan, biberiye, arı sütü ve poleni, ginseng gibi besinlerin sperm sayı, kalite ve cinsel fonksiyonlarda olumlu etkiye sahip olduğu bilinmektedir.
 
  Sigara ve alkol tüketimi spermleri olumsuz etkiler. Düzenli alkol alımı ile erkeklerde testislere toksik etki oluşmaktadır. Bu sperm sayı ve kalitesinde azalmaya sebeb olurken ereksiyon problemleri de ortaya çıkmaktadır. Özellikle sigara içen erkeklerde tüm sperm parametreleri etkilenir. Yapılan çalışmalarda günde 1 paket sigara içen erkeklerin sperm sayı ve hareketlerinde azalma görülürken, sperm şekillerinde bozulmalar ortaya çıkakmaktadır. Bu sebeble çocuk istemi olan erkeklerin ilk yapması gereken sigarayı bırakmak ve alkolden uzak durmak olmalıdır.
 
 
 
 

 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
öne çıkanlar