Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Boşanma Davasıyla ilgili En çok Sorulan Sorular ve Cevapları

Meslek hayatım boyunca ve hala en çok karşılaştığım mesele ve sorular hep boşanma,nafaka ve velayet konularından gelmiştir,o kadar çok anlaşmazlık var

Gazete Köşesi   A+a-


Boşanma Davasıyla ilgili En çok Sorulan Sorular ve Cevapları


Meslek hayatım boyunca ve hala en çok karşılaştığım mesele ve sorular hep boşanma,nafaka ve velayet konularından gelmiştir,o kadar çok anlaşmazlık varki.Genelde avukatlar ayrılık tellalı ve suçlusu olarak görülür oysa suçlu bu toplumun içinde mutlu aileler yaratamayan yada anlaşamayan insanın kendisidir.Avukatlar sadece aracıdır diyerek söze başlayalım beni en çok üzen geriye kalan,parçalanmış ailelerin çocukları günahsız o masum meleklerdir.Ancak boşanan çiftlere tavsiyem 3 kere düşünmeleri ve kararlarını verirken sakin ve tartışmasız bir anı seçmeleridir.Kırgınlık en üst safhadadır bu anlarda,muhakkak boşanmanız gerekiyorsa, velayet konusunda,eşinizle bir uzlaşma yolu bulun.Çocuğunuz,sizlerden uzak kalmasın. Eğer çabalarsanız, belki çocuklarınızın boşanmadan biraz daha az etkilenmesini sağlarsınız.
Diyelim kararınızı verdiniz anlaşmaya ve tüm boşanma prosedürünü sorunsuz ve kavgasız yürütmenizi tavsiye ederim.Bana en çok yöneltilen soruları ve kısa cevapları aşağıda bulabilirsiniz;
SORU: Boşanma davası hangi mahkemede açılır?
CEVAP:Eşlerden herhangi birinin ikametgahındaki yer Aile Mahkemesinde, ayrı aile mahkemesi olmayan yerlerde ise Aile Mahkemesi sıfatıyla Asliye Hukuk Mahkemesinde yazılı dilekçe ile açılır.
SORU:Çekişmeli boşanma anlaşmalı boşanma’nın farkı nedir ve anlaşmalı boşanma hangi hallerde mümkündür?
CEVAP:Anlaşmalı boşanma, isminden de anlayacağınız gibi eşlerin boşanma ve boşanmanın mali sonuçları hakkında (Tazminat, nafaka, velayet, eşya paylaşımı vs.) anlaşmaya varmaları, ve bir protokol hazırlamaları ve yine bu kapsamdaki iradelerini hakim huzurunda bizzat beyan etmeleri ile mümkündür. 1 yılını doldurmamış evliliklerde anlaşmalı boşanma mümkün değildir.
Çekişmeli boşanma ise, tarafların boşanma ya da boşanmanın mali sonuçlarında anlaşmaya varamamaları halinde ya da 1 yılını doldurmayan evliliklerde söz konusu olmaktadır. Taraflar iddialarını ispat etmekle yükümlüdür. Boşanma davalarında en önemli delil tanık/şahit delilidir. Tanıkların yakın akraba olması, yaşının küçük olması kabul edilmeyeceği anlamına gelmez. Önemli olan tanık beyanlarını değerlendirecek olan hakimin kanaatidir.
SORU: Davalar ne kadar sürede biter?
CEVAP:Tek ve kesin yanıtı olmamakla beraber, süreç mahkemelerin iş çokluğuna, dosyadaki delil ve iddialara,taleplere göre değişir. Ancak anlaşmalı boşanma bir celsede; çekişmeli boşanma ise en iyi ihtimalle 5-6 celsede tamamlanabilmektedir.Bu her zaman 1 yılı geçmesi demektir.Yalnız Temyiz aşaması hariç.
SORU: Boşanma davasını hangi tarafın açtığı ne kadar önemli dir?
Hayır bu önemli değildir, davanın gidişiyle ilgisi olumlu ya da olumsuz yoktur. Önemli olan iddiaların ispatı,delillerin hakimce takdiri ve kusurlu taraf meselesidir.Çekişmeli boşanmada geçimsizliğin ispatı da önemlidir.
CEVAP: Davalar ne kadar sürede biter?
Tek ve kesin yanıtı olmamakla beraber, süreç mahkemelerin iş çokluğuna, dosyadaki delil ve iddialara,taleplere göre değişir. Ancak anlaşmalı boşanma bir celsede; çekişmeli boşanma ise en iyi ihtimalle 5-6 celsede tamamlanabilmektedir.Bu her zaman 1 yılı geçmesi demektir.
SORU: Boşanma davasında avukat olması zorunlu mudur, olursa sonuca etkisi var mıdır?
CEVAP: Davalarda vekil tayin etme zorunluluğu yoktur, kişiler avukat olmaksızın dava ve işlerini takip edebilir. Ama elbette davayı avukat ile takip etmenin -özellikle yargılama usulü açısından- avantajı vardır. Sayın okuyucular bu ve benzeri sorular arttırılabilir ve bu yazınında sonu gelmez:Mesela cep telefonu mesajları,facebook verilerinin delil olup olamayacağı(hakimin takdiri ve kullanılacak dokümana göre değişir),yargılama masraflarını kimin ve nasıl ödeyeceği gibi,ancak unutmayalım ki bu konularda bir hukukçudan yardım almakta yarar olduğunu belirteyim.Yazımın yararlı olması dileklerimle.Bir sonraki yazımıza kadar sağlıcakla kalın.
[email protected]

 

Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!

Etiketler // ,

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Toplam (6) adet yorum var.
mehmet beresun 21 Ocak 2013 Pazartesi
Selam tüm yazıların gerçekten dikkat çekici ve bilgi dolu ellerin dert görmesin.
m.güçlü 22 Aralık 2012 Cumartesi
Boşanma sırasında menkul mallarda paylaşım usulü nasıldır,mail attım ama yazmadınız dönermisiniz.
mehmet süslüoğlu 25 Kasım 2012 Pazar
Boşanma davalarında hep erkekler magdur oluyor özellikle çocuklarımızı göremiyoruz,ben ankarada oturuyorum geçenlerde bakanla görüşen gruptaydım bu konuda yasal düzenleme çıkmayacakmı acaba.
sandero 14 Ekim 2012 Pazar
Yahu bu ne kardeşim yahu yazılar bir yerde site başlıkları okunmuyor,karman çorman cihangir beyi takip etmesem uğraşmazdım bile tillahide
sait dereli 2 Ekim 2012 Salı
Cihangir bey,hakim hangi durumda nafakayı kaldırıyor mail attım ama yanıtlamadınız.lütfen cevap.ellerinize sağlık yazılarınız için
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
öne çıkanlar