Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Capcanlı Pazar

     

Gazete Köşesi   A+a-


 
 
 
Capcanlı Pazar
 
Önceleri toprak büyüklüğü gözde daha da büyütülürdü. Amik Ovası kocaman ihtişamıyla tarım deryası haline geldiğinde, beraberinde hayvancılığı da getirir oldu son yıllarda. Hayvancılık zaten var olan bir getiri çeşidiydi, lakin küçük çaplı. Yani “bahçede büyüt, tarla da besle, zamanı gelince sat gitsin” . Ama şuan durum farklı. Nasıl ki büyük yapılaşmalara imza atılıyor, bu da onun gibi büyük kuruluşlara adım atılıyor. Tarım ve hayvancılığın Hatay’daki öneminden söz ediyoruz.
 
Yeşilini her daim korumasını bilen ve ektiğini de biçmesini bilen Hatay, tarımda muhteşem bir ilerleme kat ediyor. Amik Ovası üzerinde, kalkınmaya katkı sağlayacak tarım bitkileri çeşitliliği belli ölçülerde daha da çoğalıyor. Uzaktan değil, her şeyin yakından takipçisi olarak söylüyorum ki, alınan verimin artışı %52. Bu oran güzel bir gelişmenin göstergesidir. %20 lerde olan getiri payı, hızlı büyüme ile yükselerek kalkınmayı güçlendirmekte. Fakat bunlara rağmen eksikler hala var ve düşüşler de. Örneğin; üzümden gelen gelir payı, gerek ilaçlama sıkıntısı gerekse verimin azlığı nedeniyle düşüş yaşıyor. Bilindiği üzere, Hatay kısmi olarak, özellikle Hassa bölgesinde üzüm ticaretinde canlılık gösteren bir şehirdir. Zeytin ve zeytinyağı payında ise güzel bir yükseliş söz konusu. Ege Bölgesi’ne nazaran paralel bir çekişme de sayılabilir bu.
 
Hatay’da tarımcılık dışında, hayvancılık üzerine getirilen projelerin kapsamını görebilmekteyiz. Bitki örtüsü açısından Küçükbaş hayvancılığına elverişli olan Hatay’da, ahır hayvancılığı da devletin güvencesi altında hızlılık kazanıyor. Ekonomik yapılaşmada payı olan hayvancılığın, Hatay’da istihdamı canladırması güzel. Yöresel insanımızın mesleksel açıdan da zorluk çekmeyerek, memnun olduğu gelişmelerin takibinde, büyüyen ekonominin biraz daha canlanması, tüm çiftçiler için harikulade bir olay. Toprağın her türlü işlenişine şahit olduğumuz Hatay’da, 2005’li yıllardan sonra daha da destek sağlanması yüz güldürmeye yetiyor. Elbette fazlası insanımız açısından daha da sevindirici hal alacaktır, ama bunun için de yapılması gereken çalışmaların sürdürülmesidir.
 
Ekonomide payı olan tarım ve hayvancılığın, Hatay üzerinde bulunan nüfusu etkilediği barizdir. Görünene bir şey denilemez tabi. Hayvancılıkta canlı pazarların büyümesi demek, Hatay’ın da bir nebze büyümesi demektir. Araştırma sonuçları kapsamında verilen her detayın, Hatay’daki tarım ve hayvancılığın büyüdüğü ve geliştiği yönünde olmuştur. Makineleşme de bu yükselişle hız kazanarak modern ekonomi gözetilmektedir. Büyüme çapı ve çeşitliliği, farklı makineleşme çeşitliliğini de şehrimize kazandırır. Tarım ve hayvancılıkta teknolojinin avantajlarıyla, getiri Hatay’da kendini bir kez daha belli ediyor.
 
Şunu söylemeliyiz ki; iş gücü ve doğru yatırımlarla, istihdam daha da canlılık kazanır. Böylelikle hem Hatay hem de yurdumun insanı kazanır.
 
Genç yazardan sevgilerle…
 


Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
makale kategorileri
öne çıkanlar