Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

İNTERNET SİTESİ OLMAYANA HAPİS

Email:[email protected]   İNTERNET SİTESİ OLMAYANA HAPİS Yeni Türk Ticar

Gazete Köşesi   A+a-

Email:[email protected]

 

İNTERNET SİTESİ OLMAYANA HAPİS

Yeni Türk Ticaret Kanunu'na göre internet sitesi olmayan şirket yöneticilerine hapis cezası geliyor.
Kanunun 1524. maddesinde öngörülen internet sitesini kanunun yürürlüğü için verilen süre ve ayrıntılar şöyle:
Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda sermaye şirketleri için elektronik işlemlere yönelik önemli ve yaptırım getiren düzenlemelere yer verilmiştir. İnternet sitesini kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren 3 ay içinde oluşturmayan anonim şirket yönetim kurulu üyeleri, limited şirket müdürleri ve yöneticilerinin 6 aya kadar hapis ve 100 günden 300 güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacaktır..
Türk Ticaret Kanununun "internet sitesi" kenar başlıklı 1524. maddenin ilk fıkrasında, "her sermaye şirketinin, bir internet sitesi açmaya mecbur olduğu"nun belirtildiğini söyleyerek, "Buna göre, anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin bir internet sitesi açmaları gerekmektedir.
Kanunun bu zorunluluğu getiren 1524. maddesi, Kanun'un yürürlük tarihinden itibaren 1 yıl sonra yürürlüğe girecektir"

YÖNETİCİLERİN 3 AYI VAR

Kanunun 1524. maddesinde öngörülen internet sitesini kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren 3 ay içinde oluşturmayan veya internet sitesi mevcut ise aynı süre içinde internet sitesinin bir bölümünü bilgi toplumu hizmetlerine göre düzenlemeyen anonim şirket yönetim kurulu üyeleri, limited şirket müdürleri ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirkette yönetici olan komandite ortakların 6 aya kadar hapis ve 100 günden 300 güne kadar adli para cezasıyla ve aynı madde uyarınca internet sitesine konulması gereken içeriği usulüne uygun bir şekilde koymayan bu bentte sayılan faillerin 3 aya kadar hapis ve 100 güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacaklar.
"Yasaya göre sadece web sitesi kurmak yetmiyor ayrıca içeriği yasanın aradığı şartlara uygun hale getirmek de gerekiyor"
Türkiye'de alan adı verme konusunda yetkili ODTÜ bünyesindeki Nic.tr verilerine göre, Ocak 2011 sonu itibariyle toplam 164 bin 238 "com.tr' uzantılı alan ve bin 74 "net.tr' uzantılı alan adı bulunduğunu sözlerime eklemeliyim. "Marka ve patent tescili konusunda ülkemizde tek yetkili kuruluş olan Türk Patent Enstitüsü verilerine göre, 2010 yılı itibariyle ortalama 250 bin şirketin marka tescili ve başvurusu söz konusu oldu.

1 MİLYON ŞİRKETİN WEB SİTESİ BULUNMUYOR

TOBB verilerine göre Türkiye'de oda ve borsalara, çeşitli büyüklüklerde ve Tüm sektörlerden 1 milyon 250 binin üzerinde firma kayıtlı görünmektedir. Hali hazırda ise sadece 250 bin şirketin web sitesi ve buna bağlı marka tescili söz konusudur.
Buna göre 1 milyon şirketin web sitesinin ve marka tescilinin bulunmadığı ve bu kadar sayıda şirketin yeni yasaya göre web sitesi kurması ve bunun için de markasını Türk Patent Enstitüsü nezdinde tescil ettirmesi gerektiği , "Marka tescili zorunluluğu da, web sitesi kuruluşunda şirketlerden istenen ilk belgelerin başında marka tescil evrakı olmasından kaynaklanıyor.
Şirket yöneticileri açısından hapis cezası yaptırımı dahi getiren bu yeni düzenlemeler konusunda işin uzmanları ile kapsamlı bir inceleme ve uyarlama sürecine girmek kaçınılmaz olmuştur".
Yazımızın yararlı olması dileklerimle, bir sonraki yazılarımızın bir kısmı da Ticaret kanunu ve getirdikleri ile ilgili olacaktır. Saygılarımızla…

 

Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
öne çıkanlar