Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

TÜRKLERDE KALP HASTALIKLARI

E-Posta:[email protected] Türk toplumunun ırksal olarak, iyi kolestrol (HDL) düşüklüğüne yol açan kalıtsal &

Gazete Köşesi   A+a-

E-Posta:[email protected]

Türk toplumunun ırksal olarak, iyi kolestrol (HDL) düşüklüğüne yol açan kalıtsal özelliklere sahipdir.Şişmanlık ve hareketsizliğin kalp- damar hastalıkları riskini artıran önemli unsurlardır. Kalp-damar hastalıkları ölümlerinde metabolik sendrom dediğimiz, iyi kolestrol düşüklüğü, trigiliserid, bel çevresi (şişmanlık) ve tansiyon yüksekliği ile şeker hastalığına eğilim etken oluyor .
Araştırmalarda, bu beş eğilimin Türk toplumunda yüksek düzeylerde görüldüğünü, bu nedenle kalp-damar hastalıklarında yoğun artış olmaktadır. Kolestrolün düşük olması, o insanın kalp hastası olmayacağı anlamına gelmez. Kolestrol yüksekliği olmadan da insanlar kalp hastası olabiliyor, yaşamlarını ani krizle yitirebiliyorlar.

Şişman, sigara ve alkol kullanan, iyi kolestrolü yüksek, ancak trigliseridi yüksek olan da kalp hastası olabilir. Türkiyede 300 binin üzerinde kalp hastası var. Akdeniz ve Egede kalp damar-damar hastalığı daha düşük. Akdeniz mutfağında katı yağ kullanımı yok, bu nedenle kalp hastalığı görülme oranı daha düşük düzeylerdedir.

KALITSAL FAKTÖRLER

Avrupa ve Amerikada insanların kolestrol ve trigiliserid değerlerinin, Türk toplumuna oranla daha yüksek, ancak bizde ölümler daha fazla olmaktadır. Bunda kalıtsal ve çevresel faktörlerin de etkisi var. Genç toplumuz, ancak kalp krizinden ölümlerimiz çok fazla.

10 yıl içinde ölümler ve hasta sayısı önemli ölçüde artacak. 30-40 yaşları arasında kilo artışı çok fazla. Birey 40 yaşını aştığında karşımıza kalp hastası olarak çıkıyor. İnsanlar en verimli çağları olan 40 yaşında kalp hastası oluyor.

ÖNERİLER

Uzun ömürlü olmak için beslenme alışkanlıklarında ve yaşam tarzında değişiklik yapmanın şart olduğunu, stresli yaşam, sigara, alkol gibi alışkanlıklardan uzak durulmalıdır.

Özellikle katı yağlardan ve kırmızı etten oluşan alışkanlıkların terk edilmesi gereklidir. Şişmanlar zayıflamayı denemeli, kalori kısıtlaması yapmalı, hayvansal kökenli yağlardan uzak durmalı, sıvı yağlar tercih edilmeli. Haftada en az 4 kez 1er saat yürümeli. Asla ve asla sigara kullanılmamalı. 20 yaşını geçenler yılda bir kez kan yağlarına baktırmalı, ailede risk faktörü varsa o kişi yaşamına daha dikkat etmeli. 40 yaşına kadar 5 senede bir kontrol öneriyoruz, 40 yaşından sonra kontrol sayısı artırılmalı.Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam dileğiyle……
 

Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
deneme bonusu güncel giriş