Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Ab Finans Krizi Etkileri

www.recepekinci.com Ab Finans Krizi Etkileri Turizm Mevsimini Kara Mevsime Dönüşt

Gazete Köşesi   A+a-

www.recepekinci.com

Ab Finans Krizi Etkileri
Turizm Mevsimini Kara Mevsime Dönüştürebilir

İHH (İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı) Organizasyonundaki Türk Hükümeti güdümlü GAZZE Halkına yardım ve İsrail’in uyguladığı abluka ve ambargoyu kırmak ve bu zulümane davranışa, Dünya ülkelerinin dikkatini çekme girişimi maalesef hüsranla bitti. Üstelikte iki müttefik ülke ABD-İsrail-Türkiye’yi psikolojik savaşına dönüştü.
Hatta bazı fanatik koalisyonlar “Gazze’ye savaş gemileri gönderelim, İsrail’e savaş ilan edelim” gibi ucubesiz komplo teorileri üretiyorlar.
İsrail’in yardım konvoyuna, Mavi Marmara gemisine komandolarını indirdiği saat ve günlerde Türkiye başta olmak üzere tüm İslam ülkelerinde İsrail Devletine karşı çok ciddi protesto yürüyüşleri yapılıyordu. Yabancı kaynaklı TV. Haberlerini seyrettiğimde, Türkiye manzaralarını tarafsızlıkla Avrupalı gözüyle izlediğimde, Türkiye sokakları güvensiz, halk tehditvari, yabancıya karşı gözleri kan ve kin bürümüşçesine algılayabiliyorsunuz. Bu protestolar elbette olmalıdır. Ancak bu görüntüler Türkiye’nin imajını bozacak şuursuzlukta ve ucubesizlik boyutunda olmamalıdır.
Türkiye’nin gerçeklerini göz ardı edemezsiniz.
Türkiye milli gelirinin büyük bir bölümünü Turizm gelirlerinden elde eden bir ülkedir.
- Ürettiği meyve ve sebzenin büyük bir bölümünü turizm bölgelerinde tüketebilmekte,
- Havaalanlarının gelirlerinin büyük bir kısmı turizme verilen hizmetlerden oluşmakta,
- Türk halkının genç nüfusunun büyük bir bölümü turizm alanlarında çalışabilmekte,
- Hediyelik eşya satışlarının çok büyük bir kısmı turistlere satılmaktadır.
Bu gelirlere daha birçok sektörel gelirleri de ilave etmek mümkündür.
Hal böyle iken; Turizm mevsimine girilme aşamasında Türk-İsrail gerginliğinin oluşması Türk Turizmine atılan tahribatı çok büyük, dev bir dinamittir.
- Türk Turizmciler 2010 Turizm mevsimlerinde Euro- TL değeri olarak 2.200 TL. olarak değerlendirerek mevsimsel anlaşmaları buna göre yapmıştır. Ancak Euro şu anda 1.900 TL. civarında seyretmektedir.
Turizmci 2010 yılı gelirlerini Euro 2.200 TL. üzerinden değerlendirmişken 1.900 civarında değerlendirmek zorunda kalmıştır.
Bu da turizmcinin % 20’ler civarında gelir kaybı yaşayacağı anlamına gelmektedir.
Türk turizmcilerinin 2010 yılında % 15 civarında zarar edeceği tahmin edilmektedir.
- Türk turizmini etkileyen diğer etkenler ise; EURO’nun şuursuzca değer kaybetmesi. İran-Amerika gerginliğinin Türkiye sınırlarında olumsuz hissedilmesi, AB ülkelerinde derin izler bırakacağa benzeyen finanssal krizin patlak vermesi ve Türk turizmine portföy oluşturan ülkelerin başında AB ülkelerinin geliyor olması. Bu olumsuz faktörler bir araya getirildiğinde Türk Turizmi için “2010 TURİZM MEVSİMİNİN KARA MEVSİM” olacağı şimdiden görülebilmektedir.
- Bir diğer dezavantaj da; Rusya ve Arap ülkeleri ise, dolar bazında, o da satışı gerçekleşmekte ise de, bu bir avantaj gibi görünse de doların o ülkenin para birimi karşısında çok yükselmesi de, o ülke vatandaşına ağır geleceği için, rezervasyon iptallerine gidilmesine neden olacaktır. Rusya ve Arap ülke vatandaşları Euro cinsinden konaklama yaptıran İtalya- Yunanistan gibi ülkelere yönelebilirler.
2008-2009 yılı küresel finans krizi hükümetin aldığı tedbirler-krizi iyi yönetmesi ve Türk sanayicisinin kriz deneyimleri neticesinde kriz Türkiye’yi teğet geçmiş olabilir, ama 2010 yılı AB ülke finans krizi Türk turizmini teğet geçmeyip DELİP GEÇECEKTİR.
Türk turizminin bu olumsuzluklardan asgari zarar görmesini sağlamak amacıyla, başta turizm şirketleri ve onu temsil eden TYD. kuruluşların çok ciddi tedbirler alması ve Türk Turizm Bakanlığının da bu tedbirlerin takipçisi olması gerekmektedir.
Türkiye Gazze uğruna müttefikleri ABD. ve İsrail ile ilişkilerini bozarken İran kendi ülke çıkarlarını koruma adına İran Merkez Bankası, 45 milyar Euro Eylül ayında satıp, dolar ve altın alma çalışmaları başlatabiliyor.
Gerekçe gayet basit. Euro-Dolar paritesi inanılmaz bir hızla 1.50’den 1.20’lere inmesi, önümüzdeki aylarda 1.20 bandı aşağı yönde kırılırsa Euro’da hızlı bir çöküşle Euro-Dolar paritesi eşitlenebilir. Önümüzdeki aylarda Çin, Rusya ve Körfez Ülkeleri de merkez bankalarındaki Euro cinsinden dövizlerini Dolar’a çevirme girişimi olacak gibi gözüküyor.

 

 

SON SÖZ:

- Ülkeleri, şirketleri, aileleri yönetenlerin endişelenmeleri gerektiğinde endişelenmemeleri, temsil ettiği toplumları felakete sürüklerler.
- Barışmayı bilmeyenlerin savaş tahribatları, tüm savaşların yıkımından daha büyük olur.
- Uluslar arası ilişkileri duygusallıklar değil menfaatler belirler.
- Her ülkenin geçmişle ilgili bir hafızası vardır. İlişkilerde hafızalar belirleyici rol oynar.
 

Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
 
öne çıkanlar