Skip Navigation Links

Hastalığın Ana Kaynağı Dişlerdir

Bestami Yılmaz, fırçalama alışkanlığının çocukluk yaşlarda başlaması durumunda sağlıklı bireylerin oluşabileceğini açıkladı.

Gündem   A+a-

 

 

   İskenderun Diş Dünyası Polikliniği sahibi ve mesul müdürü Bestami Yılmaz, tüm hastalıkların ağızda, bir diğer deyişle bakımsız dişlerde başladığını ifade ederek, fırçalama alışkanlığının çocukluk yaşlarda başlaması durumunda sağlıklı bireylerin oluşabileceğini açıkladı.

 
   İnsan sağlığının sürdürülebilir olmasında ağız diş sağlığının çok büyük önem taşıdığını belirten İskenderun Diş Dünyası Polikliniği sahibi ve Mesul Müdürü Bestami Yılmaz, “Karnımızı doyuracağız ki vücudumuz daha dirençli olsun. Tabi ağız vücudun kapısı. Buradan geçen yiyecekler, ağız içerisinde problemler varsa vücuda da yansır. Kılcal damarlar yoluyla ağızdaki çürüklerden dolayı ve yahut diş etinde meydana gelen problemler özellikle bakteri miktarının fazlalığı, hastalığın olması vücudun her bölgesine yansıyor” dedi.
 
 
 

 

   Ağız içerisindeki kılcal damarlardan geçen bakterilerin kalbe, eklem yerlerine, vücudun çeşitli yerlerine hastalık olarak sirayet ettiğini anlatan Bestami Yılmaz “Sirayet edince de vücut hastalığa sebep oluyor. Kalp problemleri, boğaz problemleri daha içeride mide problemleri yeterince çiğneme gerçekleşmediği zaman besinleri öğütmeden yiyoruz. Öğütülmeyen besinler mideyi daha çok yoruyor. Daha çok yorunca da daha çok problemler meydana geliyor. Aslında hepsi bir bütün. Ağız sağlığı yeterince iyi olursa, insan kendine dikkat ederse mutlaka çok daha sağlıklı oluyor” diye konuştu.

 

 

   Ağızdaki bir çürük veya diş eti problemi meydana geldiğinde mevcut bakterilerin kılcal damar yoluyla kalbin kapakçıklarında biriktiğini de hatırlatan Yılmaz, “Yapılan araştırmalar göre, kalbin üfürüm denen olayı var, kapakçıkları yeteri kadar çalışmıyor. Çalışmamasının sebebi de kapakçıklarda bakteri birikmesi. Yapılan çalışmalarla o bakterilerin ağız içerisindeki bakterilerle aynı olduğu ortaya çıktı. Mantık olarak düşünüldüğü zaman ağız içerisindeki bu bakteriler kılcal damarlar yoluyla kalbe gidip, kapakçıklarda tutulmaya sebep olduğu söyleniyor. Aynı şekilde eklemlere gittiği ve yapılan çalışmalarda eklem romatizmasına sebep olduğu da ifade ediliyor. Yüzde yüz netleşmiş bir çalışma yok ama yapılan çalışmalarda böyle bir olayın olabileceği söyleniyor” şeklinde konuştu.

 

 

 

   Bestami Yılmaz, diş macunu değişiminden çok, fırçalama olayının büyük önem taşıdığı vurgusunu yaparak Sektörel ekibine sözlerini şöyle sürdürdü: “Diş eti problemiyle gelmiş bir hasta, ona farklı bir diş macunu söyleyebiliyoruz, daha bitkisel ürünler öneriyoruz. Diş macununuz olmasa bile diş fırçanızla dişlerinizi suyla fırçalayın. Önemli olan orda bakteri artığının bırakılmamasıdır. Gece fırçalamalar daha bir önem taşır. Çünkü sabah fırçaladıktan sonra ağza sürekli bir şeyler alınıyor. O zaman kirlenmenin yanında aynı zamanda temizlik de oluyor. Ama gece hiç fırçalanmadan yatılan ağızda yaklaşık bir iki saat sonra bakteriler üremeye başlıyor. Yani en yüksek seviyede ağız içerisinde bakteriler oluşuyor. Bu da çürümeye sebep olur.”

 

    Her sektörde olduğu gibi kendi sektörlerinde de teknolojik yenilikler meydana geldiğine işaret eden Yılmaz “Aslında teknolojik ürünlerin hepsi daha çok estetiğe yönelik sistemlerdir. İmplant sistemi yaygın hale geldi. Hastalarımız tercih ediyor. Hastalarımızın çoğu İmplantı tercih ediyor. Üzerlerine kemik tozu püskürtülen implantlar var ama dikkat edilmesi gereken bir nokta çünkü. İlerde çok baş ağrıtacak bir nokta. Şu an itibariyle en son aldığım habere göre 230 çeşit implant yani marka var. Biz de kendini kanıtlamış implantlar kullanıyoruz. Sonuçta birçok komplikasyonu var. Boyun kırılmalar gibi rahatsızlık doğurabiliyor” değerlendirmesinde bulundu.

 

   Bestami Yılmaz, bakımlarda mutlaka diş ipi kullanılması gerektiğine işaret ederek şöyle devam etti: “ Türkiye tarihine bakarsanız 15 yılı geçmez diş ipinin kullanılması. Diş ipinin özellikle gece yatmadan önce, dişler fırçalandıktan sonra yapılması gerekiyor. Ara bölgelerde besin artığı bırakılmaması gerekiyor. Diş ipinin girip çıktığı yerlerde çürük varsa ilerletmiyor, yoksa da çürük oluşumunu engelliyor. Avrupa’da çocuklar dişlerine flor uygulanıyor. Bu uygulamayla Avrupalı çocukların dişleridaha uzun ömürlü,aynı uygulamayı da kendi çocuklarımıza yapılmalı”

 

 

 

 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet