Skip Navigation Links

Türkler´in Almanya´ya Göcü´nün 50 Yılı

El Ele Dernegi Basin Bültenidir Türkler´in Almanya´ya Göcü´nün 50 Yili: 'Insan Gücü Cagrildi, Insanlar Geldi'

Gündem   A+a-


El Ele Dernegi Basin Bültenidir

Türkler´in Almanya´ya göcü konulu karikatür slayt gösterisiyle baslayan kutlama gecesine Nürnberg ve cevresi Türk toplumu büyük ilgi gösterdi. Kutlama gecesinde AK Parti Karabük Milletvekili ve Basbakan Danismani / Türk – Alman Dostluk Grup Baskani Dr. Mustafa Ünal eliyle TBMM tarafindan EL ELE dernegi baskani Cengiz Hocazade tarafindan tespit edilen Türk toplumu üzerinde, Türk – Islam Kültürünün tanitimi ve Türk-Alman dostlugunun gelistirilmesinde büyük emegi gecen Begenungsstube Medina Müzesi Baskani Cemalettin Özdemir´e verildi. Objektif Kültür Merkezi 2. Baskani Abdurrahman Gümrükcü, DITIB Nürnberg Baskani Ilhan Postaloglu, Nürnberg ve Cevresi Türk Toplumu Baskani Prof. Dr. Sefik Alp Bahadir´a, Isadami Bülent Terzioglu´na, Euro Imaj dergisi koordinatörü Ali Boz ve1957´de Almanya´ya gelmis olan Almanya´ya ilk göc edenler arasinda en kidemli birey olarak taninan Mazhar Ataman gibi sivil toplum kurulusu baskanlarina Dr. Mustafa Ünal tarafindan TBMM plaketleri verildi. Duygusal anlarin yasandigi programda AK Parti Milletvekili ve Basbakan danismani Mustafa Ünal Türkler´in 1961 ´de Almanya´nin yeniden ekonomik insaasi icin birer isgücü – misafir isci olarak Almanya´ya davet edildiklerini, fakat Almanya´nin ekonomik kalkinmasina oldugu kadar kültürel ve sosyal kalkinmasina da büyük katkida bulunduklarini belirtti. Isvicreli yazar Max Frisch´in göc üzerine „[…] insan gücü cagirildi, insanlar geldi […] „ünlü sözünü (1965) animsatan M. Ünal, bugün 3. ve 4. neslinden bahsedilen Türkler´in Almanya´daki önemini vurguladi. Büyük güclükler altinda programi düzenleyen El Ele dernegi baskani Cengiz Hocazade´ye, Türkiye´nin tanitiminda ve Türk-Alman dostlugu´nun pekistirilmesinde emegi gecenlere tesekkür eden Dr. M. Ünal Almanya´daki Türk toplumunun sorunlariyla yakindan ilgilendiklerini ve kendilerini asla yalniz birakmayacaklarini sözlerine ekledi.

Türkler´in Almanya´ya Göcü´nün 50 Yili: „Insan Gücü Cagrildi, Insanlar Geldi“
Türkler´in Almanya´ya is gücü olarak göcünün 50. Yili „EL ELE Türk – Alman Dostluk Dernegi“ nin düzenledigi bir programla Nürnberg Objektif Kültür Merkezi´nde kutlandi. 20 Mart Pazar aksami düzenlenen programa onur konugu olarak AK Parti Karabük Milletvekili ve Basbakan Danismani / Türk – Alman Dostluk Grup Baskani Dr. Mustafa Ünal, cok daha önceden planlanan programla cakismasi nedeniyle kutlamaya katilamadigini belirten Nürnberg Baskonsolosu Ece Öztürk Cil´i temsilen Baskonsolos muavini Abdullah Tüylü ile Calsma ve Sosyal Güvenlik Atasesi Kemal Ramoglu katildi.
 

El Ele dernegi Baskani Cengiz Hocazade yaptigi konusmada El Ele derneginin topluma partiler üstü baktigini, Türkler´in Almanya´ya göcünün 50. Yili kutlamasinin hazirligina farkli kesimlerden emektarlarin katkida bulunduklarini belirtti. Bu kutlamada sadece bir AK Parti Milletvekilini degil Türkiye Cumhuriyeti´nin bir devlet büyügünü, bir Milletvekilini ve Basbakan Basdanismanini agirlamaktan onur duyduklarini ve bundan rahatsizlik duyanlari esefle karsiladigini söyledi. Katilimlari ve destekleri icin Nürnberg Baskonsoloslugu yetkililerine ayrica tesekkür eden Baskan Cengiz Hocazade söyle dedi: „Bazi sivil toplum kuruluslari Türk-Islam kültürünün, sanatinin ve edebiyatinin tanitimini, Almanya´daki Türk toplumunun egitimi icin gayretleri görmezden gelmekteler ve hatta destek olacaklarina köstek olmaktalar. Halep oradaysa arsin burada!“. El Ele derneginin gayretlerini Anavatan Türkiye´nin devlet büyüklerinin ve Nürnberg Baskonsoloslugunun gördügünü ve kendilerine sahip ciktigini vurgulayan Baskan Cengiz Hocazade yerel basina da destekleri icin tesekkür etti. Nürnberg ve cevresi Türk toplumunun sesi ve kulagi olan, Türkiye´nin tanitiminda yillardir büyük emek sarfeden, Türkiye ile Almanya arasinda bir köprü rolü oynayan Euro Imaj dergisinin ve Koordinatörü Ali Boz´un yetkili merciler tarafindan desteklenmesinin Türk toplumun ve Türkiye´nin yararina oldugunu ifade eden Baskan Cengiz Hocazade özellikle egitimcilere, bilimadamlarina binlerce Prof. Dr. Sefik Alp Bahadir´a da ihtiyac duyduklarinin altini cizdi.

T.C. Devleti makamlarindan ilk defa bir ödül almanin onurunu yasadigini belirten Medina Müzesi Baskani Cemalettin Özdemir ise Türk ve Islam kültürünü en iyi tanitanlar olarak bir baris ve sevgi köprüsü kurdugumuz icin 11 Eylül saldirisindan sonraki son derece hassas bir dönemde bile Almanya da dahil olmak üzere uluslararasi capta bircok ödüle layik görüldüklerini belirtip söyle devam etti:“ Türkiye Cumhuriyeti nezninde en yüksek düzeydeki Türk devlet adamlarindan biri olan sayin Mustafa Ünal ´in müzemizi ziyaret etmesinden ve bize bu kutlama gecesinde TBMM ´nin bir plaketini vermesinden büyük bir seref duyuyorum, bugüne kadar aldigim en büyük ödül budur!“ Cemalettin Özdemir TBMM ´nin layik gördügü plaketle kendisinin de Türklügünün nihayet hatirlanmasindan memnuniyet duydugunu ifade etti.


TRT Sanatcisi Ihsan Güvenc ´in sanat müzigi ve sair Ahmet Selcuk Ilkan´in siir ziyafetiyle davetliler hafizalardan silinmeyecek eglenceli bir gece yasadilar. Vatandaslarin sorunlarini dinlemeyi de ihmal etmeyen AK Parti Milletvekili ve Basbakan Danismani Dr. Mustafa Ünal´a vatandaslarin gösterdigi ilgi dikkatlerden kacmadi. Uzman Tarihci Hakan Gökpinar „Türkler´in Almanya´ya Göcü´nün 50. Yili´“na atfettigi Türk-Alman Iliskileri ve Enver Pasa´nin Rolü isimli kitabini Türk-Alman Dostluk Grup Baskani ve Basbakan danismani Dr. Mustafa Ünal ´a, Nürnberg Baskonsolosu Ece Öztürk Cil´e iletilmek üzere Baskonsolos muavini Abdullah Tüylü´ye Tectum Wissenschaftsverlag tarafindan henüz yayinlanan kitabini armagan etti.

"El Ele Türk- Alman Dostluk dernegi Basin Bültenidir"

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet