Skip Navigation Links

'Alt Yapısı Olmayan Kentin Üst Yapısı da Olmaz'

İskenderun Körfez Katı Atık Birliği Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi'nin temeli düzenlenen törenle atıldı.

Gündem   A+a-

 
İskenderun Körfez Katı Atık Birliği Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi’nin temeli düzenlenen törenle atıldı.
 
Düğünyurdu Mevkii (Çankaya Mezarlığı üstü)’nde düzenlenen temel atma törenine, Hatay Milletvekilleri Refik Eryılmaz ve Hasan Akgöl, Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, İskenderun Kaymakamı Ali İhsan Su, 39. Mekanize Piyade Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Burhanettin Aktı, İskenderun Belediye Başkanı Dr. Yusuf H. Civelek, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, birlik üyesi belediye başkanları ve muhtarlar, belediye meclis üyeleri, işadamları, sanayiciler, kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütü ve mesleki kuruluş temsilcileri, esnaf oda başkanları, davetliler ve halk katıldı.
 
Gelecek nesillere temiz bir çevre bırakma sorumluluğumuz bulunduğunu belirten Belediye Başkanı Dr. Yusuf H. Civelek, “Bir yıl önce burada 3.5 milyon ton civarında vahşi depolamayla çöp yığını vardı. Valimiz sitem etti. Naylon torbalar, hava kirli, şehir duman kokusu altındaydı. Karasinek ve sivrisinek baskısı altındaydı. Buralar ıslah edildi, düzeltildi. Bundan sonra sayın valim inşallah bunları görmeyeceksiniz. Temizlik sağlıktır, temizlik medeniyettir. Temizlik imandandır. Hepimizin temiz bir çevrede yaşamamız insanlık hakkıdır. Gelecek nesillere temiz çevre bırakmak sorumluluğumuzdur” dedi.
Çöp sorununun çözümü, su, drenaj kanalları yapımıyla uğraşıldığını anlatan Başkan, şöyle devam etti:“Netice itibariyle kentin altyapısı ile uğraşıyoruz. Bu konuda bir hayli yol aldık. Altyapısız üst yapı olmuyor. Buna siyaset, bilim, spor dahil. Halkımızın daha temiz, güvenlikli ve mutlu bir ortamda yaşaması için çalışıyoruz. Erzin’den Arsuz’a kadar binlerce kişiyi ilgilendiren çöp sorununu halletmenin şu an birinci basamağındayız. Zaman zaman sorunlar yaşayacağız ama elele vererek devletin bütün kurumlarıyla, yerel yönetimleriyle bu sorunun altından kalkacağız. Temiz bir İskenderun, Arsuz, Dörtyol, Payas, Erzin her tarafı temiz bir coğrafyayı hep birlikte yaratacağız. Çöpü ayrıştırma yöntemi bu. Çöpü ayrıştırıyoruz insanımızı birleştiriyoruz.”
Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz de yaptığı konuşmasında, günün eskimiş bilgileriyle yeni sorunlara çare üretilemeyeceğini belirtti.
İki yıldır yürütülen çalışmayla, vahşi katı atık depolama konusunda çok önemli mesafe katledildiğinin altını çizen Vali, Birlik Başkanı Dr. Yusuf H. Civelek ve birlik üyelerine teşekkür etti.
Artık tüm kurumların ve hatta tüm kıtaların üzerindeki örtü kalkarak, her şeyin şeffaf hale geldiğini belirten Vali, “Hiçbir kurum artık hizmet kalitesini gizleyemez ve standardın altına düşüremez. Valilik, belediye ve tüm kurumlarda belli bir standardın üzerine hizmeti çıkarmak zorundayız. Çünkü küreselleşen dünyada artık insanlarımız iletişim çağıyla her şeyi görüyor ve o standartta hizmet bekliyor. Katı atık da bu hizmetlerden bir tanesi. Bu birliği kuran, gerçekleştiren yöneticilere teşekkür ediyorum. Bu sorunun çözümü için önemli başlangıçtı, gerçekleşti. Memnuniyetle belirtmek isterim ki dağın bu ve öbür tarafında iki yıl öncesine kadar çok ciddi fark edilecek kadar katı atık vahşi depolamayla ilgili önemli bir iyileşme söz konusu” diye konuştu.
Düzenleme kurulu adına konuşan Ali Rıza Serter de, “Büyük devletlerin en büyük şehirleri dahi bugün çöp ve ona bağlı pek çok önemli problemlerini çözememiş iken, Türkiye’de bir ilk İskenderun Körfez Katı Atık Birliğince başarıldı. T.C. Çevre kanununa, Avrupa Birliği eşleştirme programına, dünyaca alınan çok sayıda önlem ve kurallara uygun her türlü atığı bertaraf edebilecek yedi değişik tesisi aynı yerde en yeni teknolojiler ile yapım ve 25 yıl süreyle işletilmesi işinin kanuni gereklerini yerine getirmiştir. Bugün İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer büyük belediyelerin henüz başlatamadığını İskenderun Körfez Katı atık birliğinin azimli ve işbirlikçi başkan ve muhtarları başarmıştır.
Projenin diğer ve en önemli tarafı yer tahsisi, proje seçim ve revizeleri, yeni teknolojilere uyum ve işletilmesi için gerekli olan finansmanı hiçbir bedel ödemeden sağlamış ayrıca yatırımcı şirketten 25 yıl süre boyunca her ay gelir elde etmesi ve 25. yılsonunda hiçbir bedel ödemeden tüm tesisleri bedelsiz olarak devir alması gibi yine önemli ilkeleri başarmıştır.
Son yerel seçimlerden önceki birlik yönetiminin gayretleri, girişimleri ve başarıları seçim sonrası yeni yönetimce tam olarak desteklenmiş hızlandırılmış ayrıca kanunlarda ki değişiklikler nedeni ile önceki yapılmış olan her şey yeniden ve çok süratle birkaç ayda tekrar bitirilmiştir. Türkiye’de yüzlerce bu yapıda ki birlikler henüz hedeflerine dahi yaklaşamazken, bazı birlikler dağılmışken, büyük şehirler dahi çözüm getirememişken yeni seçilmiş yöre belediye başkanları ve yeni Belediyeler Birliği yönetimi örnek bir başarıyla her şeyi yeniden en kısa sürede bitirmiştir.
T.C. İskenderun Körfez Katı Atık Birliği 22.12.2004 tarihinde kurulmuş, bugünkü üye sayısı 23 belediye ve 3 köy ile beraber 27 adettir. T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan birliğe ait bertaraf tesislerinin yapılacağı alanın ilk önce 136.200 m2’si daha sonra ise bu alan 686.196 m2’ye çıkarılarak kesin izni verilmiştir.
 
1)Katı Atık Ayıklama Tesisi: 7200 m2
2)Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi: 1200 m2
3)Kompost ve Gübre tesisi: 7400 m2
4)Atık Su Arıtma Çamuru Bertaraf Tesisi: 2300 m2
5)Elektrik Üretim Tesisi: 1800 m2
6)Rehabilite Edilmiş Eski Çöp Alanları 320.000 m2
7)Düzenli Depolama Alanları: 545.933 m2
 
Olmak üzere yan ve yardımcı tesislerle beraber 800.000 m2’yi aşan çağdaş entegre bir tesistir. Tesislerin yapılması için açılan ihale sonucunda Envitec Çevre Teknolojileri Ltd. Şti. 26.000.000 TL muhammen bedeli 107.000.000 TL’ye arttırmıştır. Tesislerin çalışmaya başlayıncaya kadar ki süreye kadar 57.000.000 TL harcanacak ve işletme süresi olan 25. yılın sonuna kadar 104.000.000 TL firmaca yatırım yapılarak 25. yılın sonunda tesisler çalışır vaziyette hiçbir bedel ödenmeden Belediyeler birliğine devredilecektir. İlk tesisin çalışmaya başlaması Şubat 2012 tarihinden sonra diğer bölümleri beraber faaliyete geçtiği anda itibaren 1000 kişiye iş olanağı sağlayacaktır.” dedi
Daha sonra protokol üyeleri, tesisin temelini birlikte attı. Konuklara ikramda bulunuldu.
 
 
 
 
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet