Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Sendikacılığı Beceremiyorsun !

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, gelinen süreçte İsdemir’deki gelişmeleri değerlendirdi.

Ekonomi   A+a-

Sendika, üyesi ile vardır.

Üyesine rağmen sendikacılık yapılmaz.

Yaparsanız, onu aldatır, onu satarsanız, işçinin öfkesi sel olup çağlar. İşte o zaman o seli, kimse ama hiç kimse durduramaz. Çelik İş’te olan budur. Aldatılan, hakkı gasp edilen işçinin öfkesi sel olup çağlamıştır. Şimdi Türk Metal’e doğru akmaktadır. Bunu artık kimse durduramaz.”

İsdemir işçisinin, yıllardır kendisini aldatan, kandıran, oyalayan, satan Çelik İş’e büyük bir ders vermeye hazırlandığını söyledi. Pevrul Kavlak, İsdemir’deki bu dersin domino etkisi yaratacağını ve sendikal yaşamın artık asalaklardan kurtulacağını belirtti.

 

 

Kopyacı, Gül

İşçilerimiz yiğit insanlar. Hepsine çok teşekkür ediyorum. Ama Türk Metal Sendikası Genel Başkanı olarak teşekkür etmiyorum. Tezgâhtan gelmiş bir işçi olarak teşekkür ediyorum. İstifa ederek, işçinin alın terinin üzerine çöreklenmiş bu asalaklara tepki gösterdikleri için teşekkür ediyorum. Gerçeklerin konuşulması, korku duvarlarının yıkılması adına kendi makam ve mevkilerinden vazgeçen bu arkadaşlarla bir sendika başkanı olarak gurur duyuyorum. Metin Önde, istifa ederken “sizlere verdiğimiz sözleri tutamadığımız için istifa ediyorum” dedi. Bu, asıl istifa etmesi gerekenlere verilecek en büyük haysiyet dersidir. Ama ders, onu anlayabilecek ahlak, vicdan ve akıl sahipleri içindir. Umarım gereken dersi alır, işçinin sesine kulak verir, istifa eder, çekip giderler.

İsdemir İşçisine Baskı Uygulanıyor mu?

Eğer siz işinizi yapmıyorsanız, sendikacılığı beceremiyorsanız, işçinin emeğinin karşılığını alamıyorsanız orada nasıl duracaksınız? İşçi sormaz mı? Aradaki ücret farklılığını… İki sendika arasındaki menkul, gayrimenkul birikim farklılığını… Üye sayıları farkını… Hayat standartları arasındaki farkı… Elbette sorar. Soruyor zaten. Ne cevap vereceksiniz? Rakamlar ortada. Ya yalan söyleyeceksiniz ki, zaten söylüyorlar. Ama artık İsdemir işçisi bu yalanlara kanmıyor. Ya da baskıyla tehditle orada kalmaya çalışacaksınız. Ama yiğit İsdemir işçisinin onlara pabuç bırakmayacağını biliyorum. Onlar cesur insanlar… İşte makam mevki derdinde olmayan, koltuğunu hemen bırakan Şube Başkanı Metin Önde ve istifa eden diğer temsilci arkadaşlar… Birçoğu şimdiden Türk Metal’e katıldı. Onlar vicdanlarının sesini dinledi ve bize katıldı. Ama biz onlarla zaten gönül birliği içindeydik.

 

İsdemir’de Sonun Başlangıcı

Artık ok yaydan çıktı. Şimdi İsdemir’de olanlar sonun başlangıcıdır. Çelik İş, aslında İsdemir’de çoktan kaybetti. Tabanın tüm desteğini yitirdi. O yüzden, gidecekler. Bir sendika için taban desteği yoksa gidişi yakın demektir. Uzatmaları oynuyor. Nasıl uzatıyorlar? Bazen yalanla, bazen dolanla, bazen de tehditle. Eğer yine aynı yollara başvurmaya niyetlilerse, onları buradan uyarıyorum. Asla ve asla buna yeltenmeyin, tevessül etmeyin. Kimseyi işiyle ekmeğiyle tehdit etmeyin. Biz, Türk Metal olarak İsdemir’de bir tek kişinin bile ekmeğinden olmasına izin veremeyiz. Kimse bunu aklından bile geçirmesin. Emeğinden başka hiçbir şeyi olmayan bu insanları ekmeği ile tehdit etmekten daha büyük ahlaksızlık, vicdansızlık olamaz. Buna müsaade etmeyiz. Etmeyeceğiz. Buradan açıkça söylüyorum: Sendikal tercih yapmak her işçinin en temel ve en doğal hakkıdır. Hiç kimse bu hakkını kullandığı için baskı altına alınamaz.

İşçinin Hakkı Alın Teri Nerede?

İşçinin hakkını, alınterinin karşılığını almak için dürüstçe kavga veren kim varsa bizim onunla gönül birliğimiz vardır. Hangi sendikada olduğunun, hangi dünya görüşüne sahip olduğunun bir önemi yoktur. Yollarımız farklı olabilir ama eğer amacında samimi ise, eğer gerçekten emekçinin hakkı için mücadele ediyorsa, yani amacımız aynı ise aramızda gönül birliği vardır. Biz buna bakarız. Ama hayat bize bir şeyi gösteriyor. Eğer aranızda kuvvetli bir gönül birliği varsa, koşullar önünde sonunda bizi bir yerde bir araya getiriyor. İsdemir’de olduğu gibi… İsdemir’de olan sendikal rekabetin sonucu değildir. Bu istifalar, içinde bulunduğu çürümüş yapıyı dönüştürmenin imkânsız olduğunu anlayan iyi niyetli, temiz, dürüst insanların isyanıdır. Onları bir kez daha selamlıyorum.

 

İstifa Eden Metin Önde Değildir

İstifa Eden Alınteri Döken İşçidir

Bakın Sayın Metin Önde istifa ederken İsdemir işçisine yaptığı konuşmada “ben sessiz çoğunluğun sesi olmak için istifa ettim” dedi. Bu sözler gerçeği bütün çıplaklığı ile gözler önüne seriyor. Aslında istifa eden Metin Önde ve temsilci arkadaşları değildir. İstifa eden İsdemir’in tezgâhlarında alınteri döken işçidir. Metin Önde ve temsilci arkadaşlar, işte o sessiz çoğunluğun sesi ve öncüsüdür. Soyadı gibi öndedir. Öncüdür. Asıl tepki ise tabandadır. Patlama oradadır. Bir sendika, üyesi için vardır. Üyeye rağmen sendikacılık yapılamaz. Yaparsanız, onu aldatır, onu satarsanız, işçinin öfkesi sel olup çağlar. İşte o zaman o seli, kimse ama hiç kimse durduramaz. İsdemir’de olan budur. Aldatılan, hakkı gasp edilen işçinin öfkesi sel olup çağlamıştır. Şimdi Türk Metal’e doğru akmaktadır. Bunu artık kimse durduramaz. Artık sonu belli sürece girdik.

 

Söylediğini yap, yapabileceğini söyle

 

Bakın biz Hazreti Mevlana’nın bir sözünü biraz değiştirerek kendimize düstur edindik: “Söylediğini yap, yapabileceğini söyle”. Onun için bizim söylediklerimiz gerçeklerdir. Çelik İş’in, Ali Cengiz Gül’ün sebep olduğu, yıllardır biriken sorunlar bir kalemde çözülemeyecek kadar ağırdır. Ama çözeriz. Allahın izni, İsdemir işçisinin desteği ile çözeriz. İş barışını, iş güvenliğini sağlarız, alın terinin karşılığını alırız. Bu bir vaat değildir. Ne yapabileceğimiz, Türk Metal’in yetkili olduğu işyerlerinde görülüyor. Türkiye’de iş barışı, iş güvencesi, iş sağlığı en yüksek yerler Türk Metal’in yetkili olduğu işyerleridir. Bunları ancak işçinin desteğini alabiliyorsanız başarabilirsiniz. İşçinin desteğini almak için de, alınterinin karşılığını almanız gerekir. İşte o zaman işçi de size teveccüh gösterir. Eğer üye sayılarına bakarsanız ne demek istediğimi çok daha kolay anlarsınız. Türk Metal, Türkiye’nin en büyük en güçlü sendikadır. Ve Türk Metal’e akış devam etmektedir. Sadece son bir yılda yüzde 15’ten fazla büyüdük. Bu eşi benzeri görülmüş bir şey değildir. Her yıl, her ay, her hafta yeni işyerleri, yeni üyeler aramıza katılıyor. Her geçen gün büyüyoruz. Bu görevimizi yerine getirdiğimizin en iyi göstergesi, en açık işaretidir. Görevimiz ne? İşçinin, emekçinin alınterinin karşılığını almak. Biz alıyoruz. Görevini, işini yapamayanın da hali ortada…

Çelik İş Bizim gölgemizde saklandı

Bakın, Çelik İş sözleşmelerde hep bizi takip etti. Bizim gölgemizde saklandı. Sonunda gidip bizim sözleşmelerimizin fotokopisine imza attı. O zamana kadar iyiydi. Ama kendi başına iş yapmaya başlayınca, çuvalladı, duvara tosladı. Bakın İsdemir’deki greve… İsdemir grevi, sendikacılık eğitimlerinde okutulması gereken bir derstir. İşçinin verdiği sınav açısında iyi örnek olarak, Çelik İş’in yaptıkları açısından da kötü bir örnek olarak… İsdemir işçisi, tek bir kuruş grev ödeneği almadan, buna rağmen bir adım bile geri atmadan bir kez daha sendikasının arkasında durdu. Sendikası ne yaptı? Yüzde 78 ile çıktı, düştü düştü düştü… 33 puan cebimde, 30’un altına imza atmam dedi. Peki, gitti neye imza attı? Nerede 78, nerede imza attığı rakam? Bir de gidip işçinin üç puanını hatır, gönüle bıraktı. Bu ne demek? “Hatır için vazgeçtim, bıraktım, hediye ettim” ne demek? Böyle bir şey var mı? Bu nasıl sendikacılıktır? Nasıl bir anlayıştır? Ama aslında şaşırtıcı değil. Aynı sendikanın başka işyerlerine de bakın. Aynı şeyleri göreceksiniz. İki ikramiyeden bunlar vazgeçti, kıstalyemi bunlar kabul etti. İşçinin en doğal hakkı olan sosyal yardımları bile alamadı. Bu yüzkarası, utanç verici uygulamaların altında hep aynı isim var. Bu kişiye sendikacı demeye dilim varmıyor.

Asalaklara Karşı Verdikleri Mücadeleyi Saygıyla Selamlıyorum

İşte şimdi İsdemir işçisi bu adamdan hesap soruyor. Eğer işçiyi satarsanız, aldatırsanız, kandırırsanız bedelini ödersiniz. Zorla, cebirle, şiddetle, korkutmayla, baskıyla, işten attırma tehdidiyle işçiyi ancak bir süre durdurabilirsiniz. Ama işçi korku bendini bir kez yıktı. Sabrı bir kez taştı. Şimdi hiçbir baraj, hiçbir bent o taşkını durduramaz. Çelik İş ve onun başkanı şimdi bu taşkının, bu selin altında kalıyor. Kalacak. Bütün İsdemir işçisi kardeşlerime sevgi gönderiyorum, asalaklara karşı verdikleri mücadeleyi saygıyla selamlıyorum.

 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş