Skip Navigation Links

Yangında Zarar Gören Alanlar Yeniden Ağaçlandırılıyor !

Komşumuz Suriye’de yaşanan iç karışıklıktan dolayı 2012 yılında çıkan ve Yayladağı ilçemize de sıçrayan yangından zarar gören alanlar yeniden ağaçland

Yaşam   A+a-

Bu kapsamda 04 Ocak 2014 Cumartesi günü Yayladağı İlçesi Kızılçat Köyü’nde ağaçlandırma çalışması yapıldı.

 

Bu amaçla düzenlenen törende konuşan Hatay Valisi Sayın M. Celalettin Lekesiz, ormanların hayatımızın içerisindeki önemine değinerek, “Maddi ve manevi refahımızın ve kalkınmamızın en önemli araçlarından olan ormanlarımız en temel kalkınma kaynaklarımızdır. Bunu böyle biliyor ve bu amaçla ormanlarımıza sahip çıkıyoruz. İlimiz genelinde hemşehrilerimiz de bu konuda hassasiyet gösteriyorlar, bu da bize huzur ve güven veriyor. ”dedi.

 

Vali Lekesiz, komşumuz Suriye’de yaşanılan olumsuzlukların bir şekilde ilimize de yansıdığını, geçtiğimiz yıl yaşanan orman yangınlarının bu olumsuzluklardan biri olduğunu ifade ederek, “Orman yangınlarından olumsuz etkilenen ilçelerimizin başında Yayladağı ilçemiz geliyor. Buna ilişkin önlemlerimizi olabildiğince almaya çalışmıştık. Komşuda çıkabilecek yangınları öngörüp buna ilişkin bir yol haritası hazırlamıştık.

Bunlardan biri de çıkabilecek yangınların ilimize sıçramaması için yaklaşık 60 km.lik sınır yolunun genişletilmesi ve sıçramaların olmaması için gerekli önlemlerin alınması idi. Eğer o tedbirler alınmasaydı o günleri çok daha ağır bedellerle ödeyebilirdik. Acımız büyük, ciğerlerimiz yandı ama çok şükür cana bir şey gelmedi. Cana bir şey gelmedikten sonra gerisinin birlik beraberlik içinde üstesinden geliriz, nitekim geldik ve geliyoruz.” şeklinde konuştu.

 

 

Vali Lekesiz, yeniden ağaçlandırma çalışmaları kapsamında yanagından zarar gören alanlara, yangına dayanıklı türler dikileceğini de hatırlatarak, “Ağaçlandırma kapsamında, yanan türlerden çok daha iyisini, daha fazlasını ve daha zenginini dikeceğiz. Bunlar aynı zamanda vatandaşımıza gelir getirecek ürünlerden olacak. Birkaç yıl sonra bunun somut sonucunu da göreceğiz. 220 bin kızılçam, 135 bin fıstıkçamı, 15 bin badem, 5 bin ceviz, 125 bin defne bu ürünlerden sadece bir kısmı.”dedi.

 

-Türkiye’yi Bir Baştan Bir Başa Yeşile Bezemek Hepimizin Milli Hedefi Olmalıdır-

 

Anadolu coğrafyasını vatan tutana kadar ve vatan tuttuktan sonra muhafazasını sağlayana kadar çok şehitler verdiğimizi ifade eden Lekesiz, “Niçin, toprağımızı ve vatanımızı kaybetmeyelim diye. Vatanımız için gösterdiğimiz hassasiyeti topraklarımızı erozyondan korumak için de göstermek durumundayız. Ülke topraklarının yaklaşık yüzde 86’sında bir şekilde erozyon var. Topraklarımız maalesef derelere, göllere, denizlere akıp gidiyor. Yılda yaklaşık 500 milyon ton toprağımız yok oluyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil ama çaresi var. Çaresi Türkiye’yi bir baştan bir başa yeşile bezemek. Bu hepimizin milli hedefi olmalıdır.”diye konuştu.

 

Türkiye topraklarının yaklaşık yüzde 29’unun ormanlarla kaplı olduğunu ve ilimiz açısından da durumun iyi olduğunu kaydeden Lekesiz, “Bu bir taraftan ilimizin hemen her anlamda mümbit iklimini vurgularken diğer taraftan da Hatay insanının ormanla barışık yaşadığının da net göstergesi. İlimiz genelinde olduğu gibi Yayladağı ilçemizde, Kızılçat Köyü ve diğer köylerimizde ormanın bireysel ve toplumsal hayatımız için ne anlam ifade ettiğini bilen değerli hemşehrilerimiz var. Ormanlara sahip çıkmanızdan ötürü hepinize teşekkür ederim.”diye konuştu.

 

Vali Lekesiz, ağaçlandırma çalışmalarında desteği bulunan Orman ve Su İşleri Bakanımıza, Adalet eski bakanımıza, ilimiz Milletvekillerine, Orman Bölge Müdürlüğü’ne, Antakya Orman İşletme Müdürlüğü’ne, kurum ve kuruluşlarımızın temsilcilerine teşekkür etti.

 

 

Yayladağı Kaymakamı Turan Yılmaz, Orman Bölge Müdürü Mehmet Sabuncu, Antakya Orman İşletme Müdürü Mehmet Harbi’nin de konuyla ilgili olarak bilgi verdiği törende daha sonra Vali Lekesiz ve beraberindekiler köy içinde belirlenen alanda ilk çam fidanlarını diktiler.

 

Törene, İl Jandarma Komutanı J.Alb.Hasan Koçyiğit, İl Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç, Yayladağı Belediye Başkanı M.Kemal Dağıstanlı, İl Özel İdare Genel Sekreteri Muhittin Şahin, il müdürleri ile vatandaşlar katıldı.

 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet