Skip Navigation Links

Demir Çelik Zirvesi Bir Araya Geldi

Merkezi Hatay’da bulunan (DOĞAKA) ve Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) İskenderun Demir Çelik Zirvesini bir araya getirdi.

Ekonomi   A+a-

 

Demir Çelik Zirvesi Bir Araya Geldi

TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan;

   “Bu Yıl Dünya Çelik Sektörünün %3 Büyümesini Bekliyoruz”

   Merkezi Hatay’da bulunan Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) ve Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) İskenderun Demir Çelik Zirvesini bir araya getirdi. “Dünya’da, Türkiye’de ve bölgemiz de Demir-Çelik sektörünün mevcut durumu” değerlendirmesini yapan Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan, iki oturumdan oluşan programında önemli konulara değinip sanayicileri bilgilendirdi.

 

  

“Kalkınma Ajanslarının Kuruluş Amacı, İş Birliğini Geliştirmek”

   İskenderun Anemon Otel Konferans Salonunda düzenlenen toplantıya Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, İskenderun Kaymakamı H. Hasan Özyiğit, İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek, MÜSİAD Başkanı Fatih Tosyalı, Atakaş Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Recep Atakaş, İSDEMİR Genel Müdürü Recep Özhan ve çok sayıda belde belediye başkanlarının yanı sıra kurum müdürleri ile iş adamları katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan DOĞAKA Genel Sekreter Vekili Okan Yıldız, kalkınma ajanslarının kuruluş amacının kamu, özel sektör ve STK arasında ki iş birliğini geliştirmek olduğunu söyledi. Yıldız’ın ardından konuşan Rektör Güder ise, sanayicilikte temel başlıkların birinin de çelik sektörü olduğunu vurgu yapıp ülkemizin demir çelik sektöründe ortaya çıkardığı ürünlerin hem iç piyasa ihtiyacını karşıladığını hem de dış piyasaya yönelik yoğun ihracat rakamları ile önümüzü açan sektör olduğunu söyledi.

   “Çelik Sektörüne İhtiyaç Gün Geçtikçe Artıyor”

   Rektör Güder’in sona eren konuşmalarının ardından Çelik sektörüne ihtiyacın gün geçtikçe arttığına dikkat çeken Belediye Başkanı Civelek ise kısa bir anekdot örneği vererek istenilen ihtiyaca üstüne katkı yapılarak cevap verilmesi gerektiği görüşünü bildirdi. İskenderun’un limanlarıyla ve coğrafi konumuyla uluslar arası boyuta hitap edebileceğini ifade eden Kaymakam Özyiğit, çelik ihracatında ilimizin payının %50 olduğunu söylemenin mümkün olabileceğini belirtti. Kaymakam Özyiğit’in ardından Çelik kullanmasını bilen toplumların ileriye gittiğine vurgu yapan Vali Lekesiz; “ Çelik fevkalade önemli. Çelikte bireysel hayatımız da önemli, toplumsal hayatımızda önemli. Geleceğimizde de çok önemli. Dünyanın farklı bölgelerinde, farklı toplumlarda tarihin farklı şekilde geliştiğini görüyoruz. Dünyanın kimi farklı bölgelerinde metal eşya kullanan ve çelik eşya kullanmayı bilenler aldı başını gittiler. Kimi bölgeler ise daha toplayıcılıkla hayatını devam ettirir hale getirdi. Geriye dönüp baktığımız da ‘Çelik’ kullanmasını bilen toplumların ileriye gittiğini görüyoruz” açıklamasına yer verdi.

   “Dünya Çelik Üretimine Çin Hariç Sınırlı Artış Görülüyor”

   Vali Lekesiz’in ardından konferansın sunumunu iki ayrı oturum halinde gerçekleştiren Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan ilk oturumda ‘otomotiv, beyaz eşya sektörlerinin demir çelik yarı mamul ihtiyacı ve demir çelik sektörü tarafından söz konusu ihtiyacın karşılanabilirliği” konu başlığında sektöre dayalı veri bilgilerini aktardı. Dünya çelik üretiminde Çin hariç sınırlı bir artış olduğunu ifade eden Yayan; “Çin Çelik sektörünün üretimi 129 Milyon tondan 780 Milyon tona geldi. Çin hariç dünyanın üretimi 720 milyon tondan 797 milyon tona ulaştı. Son derece sınırlı bir artış var Çin Hariç dünya çelik üretiminde. Çin ise yaklaşık 6 misli bir artış gösterdi. Ve dünya çelik sektörü 1 milyon 580 bin ton seviyesine geldi. Bu yıl dünya çelik sektörünün %3’ün üzerinde büyümesini bekliyoruz. Dünya çelik sektörünün kapasitesi ise oldukça yüksek. Yaklaşık 2013 yılı için 2 Milyar 139 Milyon Tonluk bir kapasite. Bu kapasite fazlalığı. Dünya Çelik sektörünün en önemli problemi olarak ortaya çıkmış bulunmuyor. Tüketim de ki artış hızı %1 - %2 seviyelerinde seyrediyor. En son tüketimde ki 1,5 milyar ton seviyesinde. Buna karşılık üretim artışı ve kapasite artışı %3 ve %4 seviyelerinde. Bu da kapasite fazlasının büyümesine yol açıyor. Kapasite fazlalığı karları baskı altına alıyor. Kapasite fazlalığı korumacı yaklaşımlara sebep oluyor. Gelişmeyi engelliyor. Dolayısıyla dünya çelik sektöründe kaosa sebep oluyor. Bunun da ağırlıklı kaynağı Çin. Çinliler bunu geçmişte gidereceklerini söylüyorlardı. Şimdi ise mahalli idarelerin verdiği destekle bunu sağladıklarını ve engelleyemediklerini söylüyorlar. Yani Çin’in çelik sektörünün bu kadar hızlı gelişmesinde mahallinde ki teşviklerin çok önemli bir rolü var. Büyük çelik üreticilerinin artışına bakacak olursak Çin, Asya ve Türkiye. Türkiye üçüncü sırada yer alıyor.%29 ile. Asya hariç dünyanın %29’luk bir gerilemeyi kapatamadığını görüyoruz” şeklinde konuştu.

 


Demir Çelik Zirvesi Bir Araya Geldi  videosunu izlemek için tıklayın.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet