Skip Navigation Links

İTSO Başkanı Yılmaz Batum Ziyareti hakkında üyeleri bilgilendirdi

İTSO Kasım ayı meclisi yoğun gündemle toplanırken, göreve yeni atanan İskenderun Kaymakamı H.Hasan Özyiğit’de ilk kez İTSO meclisinin konuğu oldu.

Ekonomi   A+a-


 
 
   Kaymakam Özyiğit İlk kez İTSO Meclisinde
 
 
   İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Kasım ayı meclisi yoğun gündemle toplanırken, göreve yeni atanan İskenderun Kaymakamı H.Hasan Özyiğit’de ilk kez İTSO meclisinin konuğu oldu. İTSO Meclisinde KOSGEB tarafından düzenlenen girişimcilik kursunu başarı ile tamamlayan kursiyerlere sertifikaları verildi. İTSO Meclis toplantısı öncesi İş adamı ve İTSO Meclis üyesi Ali Tekten ve ortakları tarafından İskenderun’a kazandırılacak olan 5 yıldızlı AHM Port City otelinin tanıtım filmi üyelere izlettirildi.
 
   İTSO Başkanı Yılmaz Batum Ziyareti hakkında üyeleri bilgilendirdi
 
   İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, Mecliste yaptığı konuşmasında, “İskenderun Kaymakamımız Sayın Hasan Özyiğit’e hem ilçemize hem de meclis toplantımıza hoş geldiniz diyor, kendilerine saygılarımı sunuyorum” dedi. .
Geçtiğimiz günlerde Acaristan Özerk Cumhuriyetinin Başkenti olan Batum’daki AJARA Ticaret ve Sanayi Odasını, İTSO yönetimi olarak ziyaret ettiklerini belirten İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, “Kafkaslar, Rusya ve Balkanlarda yaklaşık 350 milyonluk nüfusa hitap eden Acaristan, kısa vadede 1,5 milyar dolarlık ticaret hacmi hedeflemekte. Mali sisteme kayıtlı Toplam 26.bin adet işletme bulunmaktadır.600 adet kayıtlı Türk işletmelerinden yaklaşık 200 kadarı aktif faaliyet göstermektedir. Bölgede bulunan yabancı yatırımın yaklaşıkyüzde 65’i Türk menşeli firmalardır. Sektörel bazda; inşaat, turizm, enerji, hayvancılık ve tarım öne çıkmaktadır.Türkiye ile Acaristan arasında 18’in üzerinde ticaret anlaşması yürürlükte olup ülkeler arası ticaret bilumum vergilerden muaf bulunmaktadır.Aynı zamanda AB ve ABD ile serbest ticaret anlaşması yapacak olan bölge, Türk sanayicilerinin bu ülkelerde karşılaştığı kota problemlerine çözüm olabilir.‘‘1 tatil 2 ülke’’ sloganı oluşturan bölgede dünyada tek olan ortak hava limanı projesi Batum’da gerçekleşmiş olup; hem Batum hem de Hopa’ya aynı hava limanı ile ulaşmak mümkündür.Bürokrasi’nin gerçekten çok hızlı işlediği bölgede yabancı da olsanız bir şirket kurulumu ve ya bir taşınmaz satın almak 15 dakika gibi kısa bir sürede gerçekleşmektedir.Asgari ücretlerde Tekstil işçisi yaklaşık 240 TL, normal işçi 480 TL vasıflı eleman yaklaşık 600 TL civarıdır ve işveren Sosyal Güvenlik primi benzeri bir ödeme yapmazken personeline ödediği ücretin % 20’si kadar stopaj ödemektedir.Güven ortamının hâkim olduğu bölgede yatırım riskleri oldukça düşük görünmektedir.Gerek sanayi yatırımları gerekse ihracatımız açısından hemen hemen tüm sektörler müsaittir. Yakın gelecekte planlanan ve TOBB ile görüşmeleri devam eden Türkiye ile ortak Organize Sanayi Bölgesi kurulması gündemdedir. Bu projede 10 bin dönüm üzerindeki bir alanda, hava limanına 3 km gibi kısa bir mesafede bir OSB düşünülmektedir” dedi.
 
   İTSO yönetimi Batum Başkonsolosu Engin Arıkan ile görüştü
 
   TBMM ile 1921 yılında yapılan Moskova ve Kars anlaşmaları sonrası özerkliğini kazanan Acaristan Özerk Cumhuriyeti Batum; Tiflis’e 5 saat mesafede olup Gürcistan ile iş yapmanın ilk adımı olarak değerlendirildiğini belirten İTSO Başkanı Yılmaz, “Geçiş noktamız olan Sarp Sınır Kapımızdan yılda yaklaşık 6 milyon kişi geçiş yapmaktadır.Her alanda ürün ve hizmet ihtiyacı olan bölgede gerçekleşen son seçimlerde kazanan merkezi hükümet cumhurbaşkanın Acaristan başbakanı ile aynı siyasi parti mensubu olması sebebiyle siyasi istikrarı artan ve kalıcı hale dönen bölge iş adamlarımız için pek çok fırsat barındırmaktadır.Özellikle pasaportsuz geçiş imkânı, bu ülkeye gerek turistik gerekse ticari ziyaretleri daha kolay kılmaktadır” dedi.
 
 
   Batum Ticaret Ateşemiz Volkan Berker ile İTSO yönetimi görüştü
 
   Mevcut durumda Batum ile yıllık 1,3 milyar ihracatın yapıldığına vurgu yapan İTSO Başkanı Yılmaz, “Aynı zamanda 750 milyon dolarlık gerçekleşmiş ve 500 milyon dolarlık devam etmekte olan yatırımlarımız bulunmaktadır.
 
   Türkiye’den İzmir Alaçatı’yı örnek gösterebileceğimiz bir turizm yatırım stratejisi benimsenmiştir. Dünyanın en kolay ekonomik mevzuatı olmasıyla beraber vergi mevzuatı çok katıdır. Sıkı muhasebe takibi gerektiren ülkede özellikle tekrarlı ve kasıtlı olarak öngörülen hatalara karşı çok ağır para ve hapis cezaları bulunmaktadır. Düşük faizli banka kredileri ve desteklerin bulunduğu ülke ile ticaret ve yatırım yapmak isteyen vatandaşlarımız, İş bankası ve Türkiye Ziraat bankası şubelerinin bulunması ile daha rahat hareket edebilmektedirler. Ülkemizin dış ticaret politikası kapsamında yürürlükte bulundurduğu yurt dışı tanıtım destek programı gibi çalışmalar bu ülke için de geçerli olup, çeşitli alanlarda ciddi desteklemeler bulunmaktadır. Batum ziyaretimizle ilgili bu bilgileri sizlerle paylaşmak istedim. Özcan arkadaşımız da bu konuyu sizlere daha detaylı bir şekilde açıklayacaktır. Ülkemizin gündemi siyasilerin yerel seçim çalışmaları ile meşgulken, yavaş yavaş 2013 yılının sonuna geldiğimiz şu günlerde piyasalarda ekonomik göstergelerden de söz edilmeye başlandı. Özellikle 2011 ve 2012 yılları arasında komşu ülke Suriye’de yaşanan iç savaş ülkemizin ihracatını kötü yönde etkilemiş, bilhassa sınır illerde bulunan esnaf ve sanayiciler zor günler geçirmişti. Son birkaç aydır ülkemizden Suriye’ye yapılan ihracat tutarının savaş öncesi rakamlara ulaştığı; birçok kurum ve kuruluşça ekonomik rakamlar dikkate alınarak açıklanmaktadır.Suriye’de hala insanlar ölmeye devam ederken ekonomik göstergelerden ve ihracat rakamlarından bahsetmek hepimizi son derece üzmektedir. Ancak işimiz gereği ben de birkaç istatistiksel veriyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Türkiye’nin ihracat rakamlarına bakıldığında; ülkemizin İstatistik Kurumu’ndan alınan bilgilere göre 2012 yılında toplam ihracat miktarı 152 milyar dolardır. 2013 yılının ilk 9 ayı değerlendirildiğinde toplam ihracatımız yaklaşık 112 milyar dolar olarak belirtilmiştir. Hatay’ın ihracatı ise; TÜİK verilerine göre 2012 yılı itibariyle toplam 2 milyar dolardır.2013 yılının ilk 9 ayı dikkate alındığında Hatay’ın toplam ihracat tutarı 1,46 milyar dolar seviyelerindedir. Bu rakamlar dikkate alındığında Hatay, Türkiye’nin toplam ihracatının %1,3’ünü gerçekleştirmiş olup, 81 il içerisinde en çok ihracat gerçekleştiren 11.il olarak yerini almıştır. (İlk 5 il hakkında bilgi vermek gerekirse; İstanbul 53 milyar dolarla 1., Bursa 9,3 milyar dolarla 2., Kocaeli 9,1 milyar dolarla 3., İzmir 6 milyar dolarla 4., Ankara 5,8 milyar dolarla 5 sırada bulunmaktadır” şeklinde konuştu.
   İTSO Başkanı Yılmaz İhracat ile ilgili bilgiler verdi
 
   Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 47’sinin İstanbul tarafından gerçekleştirildiğini ifade eden İTSO Başkanı Yılmaz: ‘’ İskenderun’un İhracatına bakıldığında, İskenderun Ticaret ve Sanayi odasına tasdik olunarak yapılan 2012 yılına ait ihracat tutarı 1,8 milyar dolardır. 2013 yılının ilk 9 ayı dikkate alındığında ise 1,15 milyar dolar olarak hesaplanmıştır.
 
   2012 yılına bakıldığında Türkiye’den 152 milyar dolarlık ihracat yapılmış, bunun 2 milyar doları Hatay’dan, bununda 1,8 milyar doları İskenderun’dan tasdik edilerek yapılmış? Hemen hemen 2013’te aynı oranda devam etmektedir” dedi.
 
   İTSO Yönetim Kurulu Muhasip üyesi Özcan Aslan da Meclis toplantısında Batum ziyareti ile ilgili teknik bilgiler vererek, İskenderun ile Batum arasında ticari ilişkilerin gelişmesi noktasında çalışmalar yapıldığını, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası ile Batum’daki AJARA Ticaret ve Sanayi Odasını İTSO yönetiminin iş birliği ile hareket ettiğine dikkat çekti.
 
   İTSO Meclis üyesi Erol Aygen’de meclis toplantısında KOBİ’lerin sorunları ve çözüm önerileri hakkında sunum yaptı. Meclis toplantısının sonunda ise fasıllar arası aktarma görüşmeleri ve ardından Ekim ayı mizanı da oy birliği ile kabul edildi.
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet