Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

ERZİNDE NARENCİYECİ TEDİRGİN!..

Hatay’ın Erzin ilçesinde sezon başı dalında 50 kuruşa alıcı bulan narenciye şu anda fiyatların 25-30 kuruşa düşmesinden dolayı üretici hayli tedirgin.

Ekonomi   A+a-

Ülkemizde yetişen narenciyenin % 20’ünün karşılandığı Hatay’ın Erzin ilçesinde sezon başı dalında 50 kuruşa alıcı bulan narenciye şu anda fiyatların 25-30 kuruşa düşmesinden dolayı üretici hayli tedirgin. Erzin Ticaret Odası başkanı Bekir Soylu başkanlığında toplanan sivil toplum kuruluşu temsilcileri narenciyede alıcı bulamamasının yanında fiyatlarının düşmesi nedeniyle konuyu masaya yatırıldı.

 

 

İç ve dış pazarda alıcı bulunamaması durumunda narenciyenin dalında çürüyeceğini belirten yetkililer, hükümetin bir an önce önlem alması gerektiğini dile getirdiler. Konu hakkında açıklamada bulunan kısa adı ETSO olan Erzin Ticaret ve Sanayi odası başkanı Bekir soylu konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Önceki yıllara nazaran alıcı bulamayan ve dalında çürüme tehlikesiyle karşı karşıya kalan narenciye üreticileri büyük sıkıntı içerisindeler. Sezon başı dalında 50 kuruşu alıcı bulunuyordu fakat şuan da fiyatların 25-30 kuruşa düşmesine rağmen alıcı da bulunamıyor.

Bu bölgenin narenciyesini Arap ülkeleri ve Rusya tüketiyordu. Arap ülkelerinde devam eden iç savaşlar ve Rusya’daki dış pazarın kapatılması en büyük etkenlerden biridir. Toplantıda aldığımız kararları bir dosya halinde önümüzdeki günlerde gerekli mercilere ileteceğiz” dedi.

 

Daha sonra Erzin Ziraat Odası başkanı Ahmet Keskin ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Narenciye ekim alanlarının çoğaltılması nedeniyle aşırı derecede üretim fazlalığı yaşanmaktadır. İç ve dış pazarda tüketilmeyen narenciye için hükümet bir an önce bir çare bulması gerekir.

Şu anda okullarda süt politikası nasıl hayata geçirilmiş ise narenciyenin de bu ve buna benzer yerlerde tüketilmesinin sağlanması uygulanmalıdır. Ayrıca bakanlık tarafından narenciye ekim alanlarında bir sınırlama getirmemesi halinde narenciye dalında çürüyecek” dedi.

 

Erzin Ticaret ve Sanayi Odası başkanlığında düzenlenen toplantıya; ETSO başkanı Bekir Soylu, Ziraat Odası başkanı Ahmet Kesin, Erzin Sulama Koop.başkanı Celal Ertaç, Yeşilkent Sulama Koop. başkanı Mustafa Vural, Erzin-Dörtyol Sulama Birliği başkanı Ferat Özduğan, Erzin Esnaf Odası başkanı Servet Canatar, Minibüsçüler Koop. başkanı Sebahattin Coşkun, Şoförler Oda başkanı

Şükrü Erçökük, ERNAR Tarımsal Kalkınma Koop. başkanı Mehmet Ulu ve ETSO meclis başkanı ve narenciye üreticisi Kadir Özmen katıldı

 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar