Skip Navigation Links

'Üç fidan' anıldı

41 yıl önce idam edilen ve 'üç karanfil' olarak adlandırılan Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, dün İskenderun'da da anıldı.

Gündem   A+a-


İHD 3 FİDAN ANILDI 8.GÜN HABER ile 8gunhaber
'Üç fidan' anıldı
41 yıl önce idam edilen ve 'üç karanfil' olarak adlandırılan Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, dün İskenderun'da da anıldı.
İşçi Partisi İskenderun ilçe basın sözcüsü Fatih Şirin, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı idam edilmelerinin 41. yılında bir sinevizyon gösterisiyle andıklarını ifade etti.
 
'Bir gün tarih yeniden yazılacak'
İnsan Hakları Derneği (İHD) İskenderun Şubesi, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının siyasi kimlikleri nedeniyle idam edildiğini belirtti. Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın dernek binasındaki anma açıklamasında konuşan İHD İskenderun Şube Başkanı Sadullah Çağlar, "Onlar, sisteme göre ateşle oynamışlardı. Ülkenin bağımsızlığını savunup, sömürgeci Amerikan emperyalizminin Türkiye'deki üslerine karşı çıkmışlardı" dedi.

 
 
 
'Öldürülmeleri siyasi katliamdır'
Malatya Kürecik'e kurulan radar sistemini korumak üzere yerleştirilen Patriot füzelerinin İran ve tüm komşu ülkeleri tehdit ettiğini anlatan Çağlar, AKP iktidarının uyuladığı savaş politikalarının toplumu sınır komşularıyla düşmanlık konumuna getirdiğini söyledi. Çağlar, şunları söyledi: "Geçmişte 68 kuşağı başta Denizler olmak üzere, bugün yaşanan geriliği yıllar önce görerek, sisteme baş kaldırmışlardır. Genel olarak Kürt barışının konuşulduğu bu süreçte, İstanbul'da yaşanan baskı görüntüleri ülke genelirde ciddi kaygılar yaratmıştır. 6 Mayıs 1972'de üç aydın insanın asılarak öldürülmesi siyasi katliamdır. Bu yurtsever üç genç, halkların özgür ve eşit yaşamı için kendilerini ortaya koymuşlardır. Onlar tarihsel olarak ölümsüzdür. Dava adamları olarak tarihteki yerlerini çoktan almışlardır. Her şeye rağmen devrimciler son sözlerini söylememişlerdir. Bir gün tarih yeniden yazılacaktır."
 
'Denizleri anmak, ötekileştirmeyi red etmektir'
Sömürüsüz, savaşsız bir dünya, emperyalizme, kapitalizme ve faşizme karşı bağımsız bir Türkiye sevdası ile yola çıkan 'üç karanfilin' 41 yıl önce bıraktığı devrimci mirasın yollarını aydınlattığını belirten Hatay Milletvekili M. Ali Ediboğlu, yazılı açıklamasında şunlara yer verdi: "41 yıl geçmesine rağmen onların düşünce, inanç ve mücadeleleri halkımızın bağrında bayraklaşarak yaşamaktadır. Bugün Denizleri anmak ve mücadelelerini yarınlara taşımak demek, AKP eliyle neoliberal politikaları, polis copunu, gazını, baskısını ve ötekileştirmeyi red etmektir. Aynı zamanda; İşçi, emekçi, kadın ve gençlerin kazanımları için de mücadele etmektir.
Bu duygu ve düşüncelerle kalleşçe 41 yıl önce Denizleri aramızdan alan ve katleden faşist düşünceyi lanetliyor, Denizlerin mücadelesini selamlıyorum."
 
'6 Mayıs Türk tarihinde kara leke'
Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz da "Deniz Gezmiş ve arkadaşları soğuk savaş döneminin kirli pazarlıklarında emperyalizmin yerli işbirlikçileri tarafından katledildiler" görüşünü belirtti. Milletvekili Eryılmaz, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının anma mesajında şunları belirtti: "Hayatı pahasına da olsa inandığı değerler için mücadele eden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan gibi devrimci gençlerimiz 6 Mayıs 1972 tarihinde Türk Ceza Kanunu’nun 146/1 maddesi uyarınca ölüm cezasına mahkûm edildiler. O günün mahkeme heyeti bu genç fidanlarımızın suçlarını Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nı cebren değiştirmeye teşebbüs olarak nitelendirmiş ve idam edilmeleri yönünde karar vermiştir. Hâlbuki bu üç fidanımızın Türkiye Cumhuriyeti Anayasasını cebren değiştirmeye güçleri yoktu. Ne tankları vardı, ne topları vardı. Ancak uğruna mücadele ettiği değerleri vardı. Deniz Gezmiş ve arkadaşları hiçbir yerde hiçbir şekilde suikast yapmadılar, banka hortumlamadılar, darbe yapmadılar, sadece inandıkları değerler uğruna mücadele ettiler. O günkü yargı ve yetkililerin kararı tarihimize kara bir leke olarak geçmiş ve belleklerimize kazınmıştır. Onlar Türkiye emekçisi için, işçilerimiz, köylülerimiz, halk için mücadele ettiler. Gezmiş, Aslan ve İnan'ın idam edilmeleri demokrasimizin bir ayıbıdır. 6 Mayıs Türk tarihinde kara bir lekedir."
 
'Devrimci ruhları, fikirleri hep yaşayacak'
İskenderun CHP Gençlik Kolları da Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını, Gençlik Kolları Genel Başkanı İrfan İnanç Yıldız ve MYK üyelerinin katılımıyla dün Adana İnönü meydanında 'üç kızıl fidanı' andıklarını belirtti. Açıklamada şunlara yer verildi: "41 yıl önce bugün Türkiye asla unutulmayacak olan bir utancı tarihine yazdı. 6 Mayıs günü gencecik üç fidanını kendi elleriyle toprağa verdi. Kendi elleriyle götürdü dar ağacına. Deniz, Yusuf, Hüseyin... Bağımsızlık uğruna, devrim yolunda, vatan askıyla sonlarını bile bile yürüdüler bu yolda. Onların idam kararını veren hakim ise bir şeyi unuttu: Onların ölümü sadece bedenen olacaktı. Devrimci ruhları, fikirleri hep yaşayacak yaktıkları devrim ateşi Asla sönmeyecek. Bugün ölümlerinin üstünden 41 yıl geçmesine rağmen hala hatırlanıp anılmaları onları ölüme götürerek unutturamayacaklarının en güzel kanıtıdır. Bugün onların yaktıkları devrim ateşinin unutulmadığını gösterme günü."
 
'Devrim şehitlerimizi unutturmayacağız'
Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ı idam edilişlerinin 41. yıl dönümünde andıklarını ifade eden CHP İskenderun İlçe Başkanı Süleyman Uyar da, yazılı açıklamasında şunları kaydetti: "6 Mayıs 1972 günü sabaha karşı egemen güçler tarafından idam edilen üç yiğit halk çocuğunun katledilişinin üzerinden tam 41 yıl geçti. Üç kızıl karanfil 6 Mayıs sabahı dar ağacında katledilirken, faşizme inat bugünün ülkemizin devrimci kuşağı yeni nesillerine onların isimlerini vererek çoğalıyorlar. Suçları bağımsız bir Türkiye'yi savunmaktı. O dönem Denizlerin tam bağımsız Türkiye uğruna verdikleri mücadele nedeniyle onların idamına el kaldıran parlamentodaki meclis üyelerini kınıyorum. Haksız yere verilen bu idam kararı gün geçtikçe vicdanlarda daha çok yer etmeye başladı. Vatandaşımız bu konuda daha duyarlı hale geldi. Bizler bu tür anmalara daha çok yer vererek toplumda farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Hiçbir günahı olmayan ve halkın bağımsızlığı için mücadele veren devrimci gençlere o gün idam kararı verenler, ,özgürlük ve tam bağımsız Türkiye mücadelelerini göremeyecek kadar gözleri kararmıştı. Bir döneme damgasını vuran ve tam bağımsız Türkiye için canlarını ortaya koyan, hayatlarının baharında asılan bu devrim şehitlerimizi unutturmamak için elimizden geleni yapacağız."
 
 

'Üç fidan' anıldı videosunu izlemek için tıklayın.
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet