Skip Navigation Links

Dersim Katliamının 76.yıl dönümü

İskenderun Alevi Kültür Merkezi Tuncelililer Derneği Dersim Katliamı'nın 76.yıldönümü münasebetiyle bir mesaj yayınladılar.

Gündem   A+a-

     Dersim Katliamının 76.Yıl Dönümü
 
  Dersim Katİskenderun Alevi Kültür Merkezi Tuncelililer Derneği Dersim Katliamı'nın 76.yıldönümü münasebetiyle bir mesaj yayınladılar.
 
  Dersimliler, tarih boyunca egemen devlet geleneği ve dili ile çelişen yaşam tarzları, sosyal, siyasal, etnik ve kültürel kimlikleri nedeniyle sistemli bir baskı, zulüm, ırkçı ve asimilasyoncu politikalara maruz kaldılar. Nitekim, 1938’de bütün bir Dersim halkı sistemli bir imha politikasının hedefi olmuştur.
 
 Bugün 4 mayıs, Dersim Katliamının 76. Yıldönümüdür. Bugün 4 Mayıs 1937 yılında Bakanlar Kurulu tarafından alınan karar ile Dersim halkına dönük ortadan kaldırma kampanyası için düğmeye basıldığı gündür.Zehirli gazlar kullanılarak mağarada saklanan savunmasız inanların katledildiği günlerin kararının alındığı gündür.
 Binlerce savunmasız insanın, çocuk kadın demeden bombalarla, silahlarla yok edildiği gündür. Bu ırkçı faşizan saldırının sonunda sağ kalan ve özellikle küçük kız çocuklarının hiç bilmedikleri ve tanımadıkları yabancı ailelere, askerlere verilmesinin yolunu açan gündür. Bu kız çocuklarının ailelerinin ısrarlı arama ve taleplerine rağmen çoğuyla hala iletişim kurulamamıştır. Yine, binlerce insan dilini, kültürünü bilmedikleri köylere kara trenlere bindirilerek sürgün edilmesine neden olan kararın alındığı gündür.
 
 Dersim halkı hala yaşanan bu insanlık dramının travmasını atlatmış değildir. Bugün, 21.yüzyılda hala Dersim kültürüne, inançlarına karşı sistemli bir asimilasyon politikası devam etmektedir.
 
 Tarihi hatırlamanın ve katledilenlerin anıları önünde saygıyla eğilmenin, özellikle ülkemizde ve dünyada ilerde benzeri kitlesel katliamların engellenmesi; insan haklarına saygılı, barışı sağlamış demokratik bir toplumun kurulabilmesi için çok önemli olduğuna inanıyoruz.
 
 Dersim halkı hiçbir zaman kan davası gütmedi. Töremizin, kültürümüzün bize öğrettiği insan sevgisidir, intikam duygusu değildir. Biz, acılarımızı sarmak istiyoruz. Biz, devletin geçmişiyle yüzleşmesini, arşivlerin tamamen açılmasını talep ediyoruz
 
 4 Mayıs KARA GÜN olarak kabul edilmeli ve Dersim halkından devlet adına özür dilenmeli.
BU HALK 1938 İ HİÇ UNUTMAYACAK.
• SEYİT RIZA’NIN YAŞINININ KÜÇÜLTEREK OĞLU HÜSEYİNİN YAŞI BÜYÜLTÜLEREK ASILDIĞINI
• AĞAÇ KÜTÜKLERİYLE DÖVÜLEREK ÖLDÜRÜLEN ÇOCUKLARI
• SÜRGÜNE GÖNDERİLEN KÜÇÜCÜK ÇOCUKLARI
• YAPILAN ASİMİLASYON POLİTİKALARI
• DİLLERİ VE İNANÇLARINI YOK ETME ÇABALARINI
• GÜNÜMÜZ DEVLET ERKİ TARAFINDAN YAPILAN ZULMÜ
 
Barış Süreci :
 
 Bir gerçeğin görülmesi gerekiyor. "Barış Süreci" olarak tartışılan ve toplumda büyük karşılık bulan bu çözüm sürecinin yarattığı umut, yerini hayal kırıklığına bırakmamalıdır diye düşünüyoruz. Biz Aleviler "Barış Süreci"nin başarılı yürütülmesi arzusu içerisindeyiz. Başarı, bu topraklar üzerinde yaşayan herkesin, hiç bir konuda dışlanmadan yaşama koşullarını oluşturmak ve herkesin kendisini bulabileceği bir toplum sözleşmesinin oluşturulması ile mümkündür. Bunun için, bu topraklar üzerinde yaşayan, tarih boyunca varlığı inkar edilen yada yok sayılan herkesin kendi kurumları ile bu süreçte temsil edilmeleri önemlidir. Biz bu sürecin tarafıyız.
ALEVİ KÜLTÜR MERKEZİ CEMEVİ - TUNCELİLİLER DERNEĞİ
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet