Skip Navigation Links

Arsuz’lu Balıkçılara Müjde!

ALAN ZENGİN BALIKÇILIK FAALİYETLERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Arsuz’lu Balıkçılara Müjde!

Arsuz   A+a-

 
Şiddetli fırtına ve nehir taşması sonucu sığınacakları bir barınak olmadığı için tekneleri zarar gören Arsuzlu balıkçıların en büyük talebi olan Arsuz Balıkçı Barınağı için çalışmalar hızlandı.
 
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı – Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nce balıkçılarından ve yerel otoritelerden gelen istek doğrultusunda Madenli’de yapımı planlanan balıkçı barınağı için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 1/5000 ölçekli Nazım ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planlarını onayladı. Planlama alanının tamamı kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında Devletin Hüküm ve Tasarrufu Altındaki Alanı kapsayan alanda kalan barınak 545 metre uzunluğunda bir ana dalgakıran ile barınak girişinin kumlanmasını önleyecek 85 m. uzunluğun bir tali dalgakıranın oluşturduğu korunaklı alan olarak planlanırken, Balıkçı Barınağı, Arsuz merkezine yaklaşık 2.300 m. Uzaklıkta, Konacık Balıkçı Barınağına yaklaşık 5 deniz mili, İskenderun Balıkçı Barınağı’na ise 20 deniz mili mesafede yer alacak.
 
ALAN ZENGİN BALIKÇILIK FAALİYETLERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
 
Hatay’ın kıyı şeridi en uzun ilçesine sahip olan ilçede yapılacak olan Arsuz Balıkçı Barınağı ile ilgili onaylanan planlarda, barınağı ilişkin şu bilgiler yer aldı, “Arsuz’da ruhsat kayıtları İskenderun Liman Müdürlüğü’nde bulunan 70 kadar küçük tekne Ada Çayının oluşturduğu korunaklı alanı bağlama yeri olarak kullanmaktadır. Zaman zaman yağış sonrası Ada Çayında oluşan taşkınlar bu teknelerin denize sürüklenmesine, ölümlü kazalara neden olmaktadır. Arsuz’da yerleşik büyük tekne sahipleri, teknelerini çevrede bulunan İskenderun Balıkçı Barınağı veya Konacık Balıkçı Barınağı’na bağlamaktadır. Oluşan talep sonucu Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı V. Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahasında bulunan Hatay İli, İskenderun İlçesi, Arsuz İlçesi kıyılarında bir balıkçı barınağı projesi planlanmıştır. Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, proje için yer seçimi ve dalga transformasyonu sayısal benzeşim çalışmalarını yapmış ve raporlamıştır. Arsuz Balıkçı Barınağı, İskenderun Körfezi doğu kıyı şeridi üzerinde, Arsuz merkezine yaklaşık 2.500 m, İskenderun’a 30 km. uzaklıkta tasarlanmıştır. İskenderun Körfezi’nin, Doğu Akdeniz’deki diğer alanlara oranla daha zengin balıkçılık kaynaklarına sahip olduğu 1940’lardan bu yana bilinmektedir.
 
AVCILIK FAALİYETLERİNE EN UYGUN BÖLGE
 
Doğu Akdeniz’in genelinde kıyı, denize paralel şekilde uzanan dağlarla karakterize olmaktadır. Bunun doğal sonucu olarak, denizel alanda derinlik hızla artmakta, dolayısıyla kıta sahanlığı oldukça daralmaktadır. Ancak, bu dağ silsilelerinin arasında yer bulan kimi ovalık alanların denizel kesimdeki devamında kıta sahanlığında genişlemeler görülebilmektedir. İskenderun Körfezi de Çukurova’nın denizel alandaki devamı olarak şekillenmiştir. Dolayısıyla Doğu Akdeniz’in diğer alanlarına oranla kıta sahanlığının oldukça genişlediği İskenderun Körfezi, hemen hemen tüm avcılık yöntemleri için uygun bir topografya oluşturmaktadır. Bütün bu gerekçelerle Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı – Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, yöre balıkçılarından ve yerel otoritelerden gelen istek doğrultusunda Arsuz merkezine yaklaşık 2.300 m, uzaklıkta bir balıkçı barınağı tasarlamıştır. Tasarlanan Arsuz Balıkçı Barınağı, yörenin rüzgar dalga ikliminin özellikleri doğrultusunda güneybatı yönlü etken dalgalara karşı 545 m uzunluğunda bir ana dalgakıran ile bu dalgakırandan difraksiyon ile dağılacak dalgaların basen içerisine girmesini ve barınak girişinin kumlanmasını önleyecek 85 m uzunluğun bir tali dalgakıranın oluşturduğu korunaklı su alanına sahiptir. Basende oluşan manevra dairesinin çapı yaklaşık 100 m’dir. Ana dalgakıran üzerinde, dalgakıran kronman betonundan 20 m uzaklıkta, rıhtım önü derinliği 4 m olan 70 m rıhtım tasarlanmıştır. Kıyıda kayalık olan bölgede yapılacak dolgu önünde 135 m uzunluğun su derinliği 3 m olan rıhtım ile 70 m uzunluğunda su derinliği 2 m olan rıhtım projelendirilmiştir. Tasarlanan Arsuz Balıkçı Barınağı, İskenderun Balıkçı Barınağı ve Konacık (Işıklı) Balıkçı Barınağı arasında yer almakta Konacık Balıkçı Barınağına yaklaşık 5 deniz mili mesafede bulunmaktadır. İskenderun Balıkçı Barınağı ise 20 deniz mili mesafededir.”
 
arsuz-balıkcılar-imar.jpg" alt="" />
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet