Skip Navigation Links

AKİB, E-İhracat Projesiyle “Rol Model” Oldu

E-ihracat destek süreçleri için yol haritası belirlendi

AKİB, E-İhracat Projesiyle “Rol Model” Oldu

Gündem   A+a-


AKİB, E-İHRACAT PROJESİYLE “ROL MODEL” OLDU
 
 
 
Katma değeri yüksek tarımsal üretimin yanında tasarım üstünlüğüne sahip teknoloji yoğun sanayi ürünlerinde söz sahibi olan Mersin, Adana, Kayseri, Hatay ve Karaman’dan oluşan sorumluluk bölgesinin gücünü küresel pazarlara en yüksek değerlerde yansıtan Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB), yeni nesil ihracat destekleri kapsamında hayata geçirdiği AKİB E-İhracat Projesi ile rol model oldu. Üyelerini küresel ticarette sınır tanımayan e-ihracat boyutuna taşımak için bir ilke imza atan AKİB, gerçekleştirdiği e-ihracat projesi ile Ticaret Bakanlığı tarafından Adana, Gaziantep, Denizli başta olmak üzere yurdun çeşitli bölgelerindeki ihracatçı birlikleri, sanayi ve ticaret odalarına örnek gösterildi.
 
Yeni Nesil İhracat Destekleri ve Prefinansman Modeli kapsamında yürürlüğe giren 5986 Sayılı E-İhracat Destekleri Hakkında Karar’a uygun şekilde üye firmaların dijital pazaryerlerinde ya da e-ticaret sitelerinde pazarlama faaliyetlerini yürüterek e-ihracat yapmalarını sağlamak, sonrasında bu faaliyetlerine ilişkin Ticaret Bakanlığı desteklerinden yararlanmalarını temin etmek amacıyla başlatılan AKİB E-İhracat Projesi, beş ayı geride bırakırken katılımcı firmaları sınır tanımayan dijital ticarete taşıdı. Geçtiğimiz nisan ayında başlayan ve e-ihracata ilişkin hem satış hem de pazarlama süreçlerinin uygulamalı bir şekilde yürütülmesini temel alan projeye Mersin, Adana, Kayseri, Karaman ve İstanbul illerinden toplam 10 firma kabul edildi.
 
 
 
E-ihracat destek süreçleri için yol haritası belirlendi
 
Türkiye’de bir ilk olarak gerçekleştirilen proje ile; yüz yüze, çevrimiçi ve hibrit toplantıların yanı sıra detaylı analizler yapılarak proje paydaşı firmaların hedef pazaryerlerinde hesap açılışlarının sağlanması, hesap yönetimi konusunda gerekli mentorluk hizmetinin verilmesi, ürünlerin seçilecek pazaryerlerinde listelenmesi, uygun reklam içeriklerinin hazırlanması, hedef pazarlar ve ülkeler için rapor ihtiyaçlarının tespit edilmesi ve karşılanması, e-ihracat destek süreçlerinin yönetilmesi konularında yol haritası belirlendi. İlgili mevzuat kapsamında proje katılımcısı firmaların desteklerden faydalanabilmesi için adımlar atıldı.
 
 
 
Strateji, operasyon, destek ve organizasyon konularında eğitimler verildi
Proje çerçevesinde “Pazar araştırması nedir? Dijital pazarlama nasıl yapılır?” başlıklı eğitimlerde genelgede belirtilen desteklerden faydalanmak için izlenecek yollar anlatıldı. Bu kapsamda strateji belirleme, operasyon, destek ve organizasyon konularında eğitimler verildi. Doğrudan satış, pazaryerleri aracılığıyla ve hibrit satış yöntemleri, doğrudan satışta kullanılacak web sitesinde olması gerekenler ve ödeme seçenekleri ile alternatifleri üzerinde çalışıldı. AKİB hizmet binasında gerçekleştirilen hibrit oturumlarda hedef pazar ve fiyatlama belirleme, iş paketi tanımlama, bakanlık destekleri ve hedef pazar eşleştirmesi, ürün yönetimi ve ürün listelemeye giriş, temel ürün listeleme konuları değerlendirildi. Eğitimlerin ardından firmaların depolama, kargolama, paketleme, ürünlerin fotoğraflanması ve stok takibi süreçlerini daha iyi yürütebilmeleri adına ziyaretler yapıldı.
 
 
 
Amazon ve Etsy hesapları üzerinden e-ihracata giriş başladı
Eylül ayı itibarıyla proje katılımcısı firmalar e-ihracat desteklerinden faydalanmak üzere ilk adım statü başvurularını yaptı. Yapılan değerlendirmede bir firma kapsama alındı, sekiz firma global pazar yerindeki hesap açılışlarını tamamladı. Bir firmamız ise kendine uygun pazar yeri olan Etsy’de e-ihracata giriş yaparak ürünlerini listelemeye başladı. Kasım ayında tamamlanması planlanan AKİB E-İhracat Projesi’nde katılımcı firmaların yüzde sekseninin e-ihracat gerçekleştirmesi ve dijital pazaryerleri üzerinden yaptığı satışlara ilişkin destek başvurusunda bulunmaları hedefleniyor.
Proje paralelinde Adana, Kayseri ve Tarsus'ta sanayi ve ticaret odaları ile organize sanayi bölgelerinde farkındalığı artıran etkinlikler gerçekleştiren AKİB, kasım ayının ilk haftasında da Denizli’de Ticaret Bakanlığı yetkililerinin katılımıyla Egeli ihracatçılara yönelik düzenlenecek toplantıda AKİB E-İhracat Projesi’ne ilişkin tecrübelerini paylaşacak.
 
 

 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet