Skip Navigation Links

İskenderun Kentiçi Ulaşım-Trafik Planı toplantıyla tanıtıldı

İskenderun için yaşamsal önemde olan Kentiçi Ulaşım-Trafik İyileştirme Etüt ve Uygulama projelerinin hazırlanma çalışması,toplantıyla anlatıldı.

Gündem   A+a-

İskenderun Kentiçi Ulaşım-Trafik Planı toplantıyla tanıtıldı
 
İskenderun için yaşamsal önemde olan Kentiçi Ulaşım-Trafik İyileştirme Etüt ve Uygulama projelerinin hazırlanma çalışması, düzenlenen toplantıyla anlatıldı.
İskenderun için yaşamsal önemde olan kentiçi ulaşım planı, bir yıllık çalışmayla tamamlandı.
Belediye Meclis Salonu’nda düzenlenen bilgilendirme toplantısına, Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek ve eşi Dr.Ümran Civelek, Belediye Meclis Üyeleri, Mustafa Kemal Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Trafik Şube Müdürlüğü, Kamu Kurumları, sivil toplum kuruluşları, meslek ve esnaf odaları temsilcileri, muhtarlar ve basın katıldı.
Sunumda, İskenderun Kentiçi Ulaşım Trafik İyileştirme Etüt ve Uygulama projesini yürüten Boğaziçi Proje Mühendislik Plan ve İnşaat San. Tic.Ltd.Şti. Genel Müdürü (şehir ve ulaşım planlama uzmanı) Hacı Karakuş, Grup Müdürü (güzergah ve trafik proje yürütücüsü-proje mühendisi) Özkan Hayta, trafik toplu ulaşım uzmanı Tacettin Kınay bilgilendirmede bulundu.
Üstgeçit, duraklar, tek yön, çift yönlü cadde ve sokaklar, yaya geçitleri, otoparklar, dolmuş güzergahlarını bilimsel yaklaşımla düzenleyen trafik planı sunumu slayt desteği ile gerçekleştirildi.
Paftaların asıldığı salonda yaptığı konuşmasında, toplantının, trafik ulaşımı planıyla ilgili bilgilendirilmek üzere düzenlendiğini belirten Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere bilim ve akılı manevi miras olarak bıraktığını, her şeyi bilimsel yapmak gerektiğini ifade etti.
Belediyenin görevinin halkın refah düzeyini yükseltmek ve halkın yaşamını kolaylaştırmak olduğunu belirten Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, “Her yapılan yatırım ve kararlardaki ilkemiz ileriye dönük bizden sonrakilere yol haritası çizerek gitmektir” dedi.
Kentlerde yaşayan nüfusun kırsalda yaşayanlara göre arttığını, kentlerin altyapısının bu hızlı büyümeye paralel bir gelişme gösteremediğini vurgulayan Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, “Onun için Türkiye’de ve gelişmekte olan ülkelerde sıkıntılar yaşanıyor. Çağdaş ülkeler bunun 40 yıl önce farkına vararak önlemini almış” diye konuştu.
İskenderun Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, “Bilimsel olarak kentiçi trafik sorunun şu an durumu nedir, biz ve bizden sonraki yönetimler için nasıl yol haritası olabilir. Artık modern, çağdaş kentlerin yönetiminde kent yaşamı öncelikle insan içindir anlayışı hakimdir. Kent birinci derecede insan içindir. Yayalara öncelik veren, yaşamı kolaylaştırmaya dönük yapılanma olmalıdır. Kentte önemli olan insanın mutlu yaşam sürmesi” dedi.
Belediyeler ne kadar güçlenirse demokrasinin o kadar yerleşip güçleneceğini vurgulayan Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, memlekete sahip çıkmanın önemine değindi.
Her yeniliğin biraz sabır istediğini belirten Belediye Başkanı Dr.Yusuf H.Civelek, zahmetli ancak zorunlu olan altyapı çalışmasını buna örnek verdi.
Ülkemizin bazı yerlerinde çetin hava koşulları varken, İskenderun’un muhteşem bir iklime sahip olduğuna dikkat çeken Şehir ve ulaşım planlama uzmanı Hacı Karakuş, “İskenderun çok güzel bir kent” dedi.
Toplu taşımanın çok önemli olduğunu belirten şehir ve ulaşım planlama uzmanı Hacı Karakuş, “Toplu taşımayı iyileştirmediğimiz sürece hiçbir şekilde karayolu çözümleri amacına ulaşmayacaktı. Toplu taşımayı ayrı başlıkta inceledik, raporlama ve öneriler geliştirdik” diye konuştu.
Yaya ve bisiklet yolunun ayrı başlıkta incelendiğini anlatan şehir ve ulaşım planlama uzmanı Hacı Karakuş, kent merkezlerine ulaşımın insan ve toplu taşıma odaklı yapılmasıyla verimliliğin arttırılacağını ifade etti.
Londra’nın kent merkezine toplu taşıma ulaşımın yüzde 92 oranında olduğunu, bugün en iyi kentimizde bu oranın yüzde 50’lerin altında bulunduğunu belirten şehir ve ulaşım planlama uzmanı Hacı Karakuş, “Her kentin kendine göre merkezi vardır. Ölçek ne olursa olsun kent merkezi her zaman problem yaşayacaktır” dedi.
Emniyet ve Belediye ile ortak çalışma yapıldığını belirten şehir ve ulaşım planlama uzmanı Hacı Karakuş, “İyi bir çalışma ortaya çıktığını düşünüyoruz. Bu dönem ve bundan sonrdaki dönemlerde uygulanabilecek koridor projesidir” diye konuştu.
Şehir ve ulaşım planlama uzmanı Hacı Karakuş, yaya, bisiklet, otopark politikaları dışında belediyede bir takım eğitimler verildiğini ve devam ettiğini vurguladı.
Önemli yollarda hız ve gecikme etütleri yapıldığını anlatan şehir ve ulaşım planlama uzmanı Hacı Karakuş, “Şehrimizde çok büyük vahim sorunlar yok ama bazı aksaklıkları gözlemleyebilirsek bundan sonra yapacaklarımıza ışık tutacaktır” şeklinde konuştu.
Trafik ulaşım uzmanı Tacettin Kınay, Şehitpamir caddesinin önemli kısmının yaya olarak düzenlenmesinin uygun görüldüğünü belirterek, “Ulucami caddesi denize doğru değil güneye doğru, Raifpaşa caddesi kuzeye doğru değişmesi uygun görülmüştür” dedi.
Kavşak ve koridor düzenlemelerini de anlatan Trafik Ulaşım Uzmanı Tacettin Kınay, otopark düzenlemelerinin bir kentin özellikle kalkınmakta olan ülkelerin sorunu olduğunu söyledi.
Trafik sorununun kentlerde otomobil sayısına bağlandığına dikkat çeken Trafik Ulaşım Uzmanı Tacettin Kınay, Avrupa’da her bin kişiye düşen otomobil sayısına bakıldığında, 450-550 otomobil, Türkiye’de 98-100 civarında, İskenderun’da 97 rakamıyla Türkiye ortalamasına çok yakın olduğunu kaydetti.
Kentleri yayalara göre düzenlemek gerektiğini vurgulayan Trafik ulaşım uzmanı Tacettin Kınay, “Otopark üretmekle sorun çözülemiyor. Gelişmiş ülkelerde yapıldığı gibi politikalar yapacağız. Kent merkezi gelişme alanı ve konut alanı diye kademelendirdik. Kent merkezi Ziya Gökalp caddesi, Namık Kemal Caddesi, Ulucami caddesi ile çevrili alan kent merkezi, Mithatpaşa caddesi, İsmet İnönü caddesi, D-817 ve Tayfur Sökmen Bulvarını ve çevre alanını kent merkezi gelişme alanı olarak ifade ettik. Kent gelişme alanı kent merkezinin devamı olacaktır. Kent merkezinde otoparktın tamamen kaldırılmasını öneriyoruz. Otopark varoldukça araçların kent merkezine daveti anlamına geliyor” dedi.
Toplu taşıma sisteminin de değerlendirildiğini ifade eden Trafik ulaşım uzmanı Tacettin Kınay, İskenderun’da toplu taşıma oranının düşük olduğunu kaydetti.
Toplu taşıma yolcu sayısını nasıl artırılacağı ve kent merkezinin trafikten korunması konularına değinen Trafik Ulaşım uzmanı Tacettin Kınay, “İnsanlar kent merkezine çok özgürce aracıyla geliyorsa toplu taşımaya binmez. Kent merkezini otomobil trafiğinden arındırmak lazım” dedi.
Toplu taşıma amaçlı bisiklet ulaşımı konusunda birçok kentte deneme yapıldığını anlatarak, yaya ve bisiklet yolları konusunda önerilerini dile getiren Trafik Ulaşım Uzmanı Tacettin Kınay, kentimizde düz yerlerde bisiklet kullanımı için bisiklet yolları yapılacağını ifade etti.
“Sahilde yer var bisikletle ulaşım değil, rekreasyon amaçlıdır. Belediye birçok yere bisiklet parkı yapmış bu çok önemli” dedi.
Trafik Ulaşım Uzmanı Tacettin Kınay, projede özellikle Şehit Pamir Caddesinin aşamalı olarak yayalaştırılmasının önerildiğini ifade etti.
Kavşaklarda düzenlemelere değinen Grup Müdürü (güzergah ve trafik proje yürütücüsü-proje mühendisi) Özkan Hayta, “AVM önünde katlı kavşak olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu bölgeyle ilgili oluşturduğumuz raporun içinde üç alternatif var. Üç alternatiften biri hemzemin, iki tanesi de alt ve üstgeçit olmak üzere alternatiflerimiz raporda bulunmaktadır” dedi.
Katılımcılara kokteyl için verilen aranın ardından, devam eden toplantının bitiminde söz alan katılımcılar görüşlerini bildirdi.
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Toplam (1) adet yorum var.
mahmut ateş 19 Temmuz 2014 Cumartesi
sonuç sıfır
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet