Skip Navigation Links

AKMİB Başkanı Çağan: AB’nin Sınırda Karbon Düzenlemesine Odaklanmalıyız

Sınırda Karbon Düzenlemesi Kimya Sektörünün Gündeminde En Üst Sırada

AKMİB Başkanı Çağan: AB’nin Sınırda Karbon Düzenlemesine Odaklanmalıyız

Gündem   A+a-

 
Sınırda Karbon Düzenlemesi Kimya Sektörünün Gündeminde En Üst Sırada
 
Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saadettin Çağan, üretim yelpazesinde ağırlıklı olarak petrokimya, sabun, deterjan, gübre, ilaç, boya, vernik, sentetik elyaf ve soda gibi kimyasal hammadde ve tüketim ürünleri bulunan Türk kimya sektörünün Avrupa Yeşil Mutabakatı ve yeşil dönüşüme uyum kapsamında 1 Ekim 2023 itibarıyla geçiş dönemi başlayacak Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’na (SKDM) odaklanması gerektiğini söyledi. “SKDM’nin ihracatçılarımıza yıllık maliyeti 1,8 milyar avrodan fazla” Geçiş döneminde Avrupa Birliği’nin (AB) tedarikçilerini herhangi bir mali yükümlülük altına sokmayacağını ve sadece SKDM’ye tabi ürünlerde gömülü emisyonların raporlanacağını belirten AKMİB Başkanı Saadettin Çağan, 1 Ocak 2026’dan itibaren tam olarak yürürlüğe girecek mekanizmanın Türk ihracatçılar üzerindeki yıllık maliyetinin 1,8 milyar avroyu aşmasının öngörüldüğünü kaydetti.
 
Yeşil Mutabakat’ta kimya sektörü özelinde öne çıkan konu başlıkları Başkan Çağan, “Avrupa Yeşil Mutabakatı’nda kimya sektörü özelinde yeşil ve dijital dönüşüm temelli sürdürülebilir kimyasal üretimi, tüketici ürünlerinde bulunan zararlı kimyasal maddelerin yasaklanması, riskleri değerlendirirken kimyasalların kokteyl etkisinin hesabı, üretim sürecindeki risk değerlendirmesinin daha şeffaf yapılması, erfloroalkil ve polifloroalkil maddelerinin kademeli şekilde kaldırılması, geri dönüştürülmüş plastiği teşvik için ambalajla ilgili yeni kurallar konulması, tüketici ürünlerinde mikroplastiklerin kullanımının kısıtlanması ve biyolojik bazlı, biyoçözünür plastiklere düzenleme getirilmesi konuları öne çıkıyor. Dolayısıyla geçen yıl Türk kimya sektörünün 33,5 milyar dolarlık ihracatının 13,9 milyar dolarlık bölümünü oluşturan Avrupa Birliği pazarında büyük emeklerle elde ettiği kazanımları koruyabilmesi için ev ödevlerini eksiksiz yerine getirmesi gerekiyor.” diye konuştu.
 
Yeşil dönüşümde fon kaynaklarına erişimi kolaylaştıracak projelere ihtiyaç var Yeşil Dönüşüm açısından finansmana erişimin en önemli konu olarak önlerinde durduğunu ifade eden Başkan Çağan, bu süreçte ihracatçıların yeşil finansman olanaklarından azami ölçüde faydalanmalarını sağlamak amacıyla fon kaynaklarına erişimi kolaylaştıracak projelerin ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.
 
“Temmuz ayındaki bölge ihracatımız 319,1 milyon dolar” AKMİB’in temmuz ayındaki ihracat performansını da değerlendiren Başkan Çağan, söz konusu dönemde 319,1 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini bildirdi. Bölge ihracatını ürün grupları ve ülkelere göre ele alan Başkan Çağan, şunları söyledi: “Temmuz ayında Birliğimiz en büyük ihracat değerlerini mineral yakıtlar ve mineral yağlar, plastikler ve mamulleri ile anorganik kimyasallarda elde etti. Mineral yakıtlar ve mineral yağlarda 212,2 milyon dolarlık, plastikler ve mamullerinde 42,3 milyon dolarlık, anorganik kimyasallarda 25,1 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Bu üç ürün grubu ihracatımızın yüzde 88,1’ini oluşturdu. Temmuz ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeleri incelediğimizde İspanya, Hollanda ve Birleşik Devletler listenin en üst sıralarında yer aldı. İspanya’ya 46,2 milyon dolarlık, Hollanda’ya 40,8 milyon dolarlık, Birleşik Devletler’e 36 milyon dolarlık ihracat
yaptık.
 
Bu dönemde Nijerya, İspanya ve Romanya, ihracat hacminde dikkat çeken artışlar yakaladığımız pazarlar oldu.”
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet