Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Dudu, Kuvvet Ayrılığını TBMM'ye Taşıdı

CHP Milletvekili Av. Mevlüt Dudu Başbakan’ın ‘Kuvvetler Ayrılığı’ ile ilgili sözlerini TBMM’ye taşıdı;

Politika   A+a-

 
CHP Milletvekili Av. Mevlüt Dudu Başbakan’ın ‘Kuvvetler Ayrılığı’ ile ilgili sözlerini TBMM’ye taşıdı;
“BAŞBAKAN YA SORUMLULUKTAN KAÇIYOR, YA DA DEMOKRASİDEN”
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Konya’da söylediği “Bürokratik oligarşi ve yargı, Ama dışarıdan bakanlar da zannediyor ki, Yav işte 326 milletvekiliniz var, 326 milletvekiliyle hala mı bahane?’ Ama işte bu kuvvetler ayrılığı denen var ya... O önünüze gelip engel olarak dikiliyor” sözlerini yazılı soru önergesi ile TBMM’ye taşıyan CHP Hatay Milletvekili Av. Mevlüt Dudu, “Başbakan ya sorumluluktan kaçıyor, ya da demokrasiden” dedi.
Konu ile ilgili bir açıklama yapan CHP milletvekili Av. Mevlüt Dudu, “Sayın Başbakan farkında olmadan gerçek düşüncelerini sergilemeye devam ediyor. Kendisinin tek adamlık hevesleri zaten malum, Ama Kuvvetler ayrılığı ilkesi ile ilgili söyledikleri kabul edilebilir değildir. Zaten tüm güçleri baskı altına almış, şimdi bir de bunu meşru hale getirmenin yollarını arıyor. Bu arayış fiili duruma hukuki zemin uydurma arayışıdır. Bu da demokrasi düşmanlığından başka bir şey değildir.
“Bu düşüncenin bir başkası açıklaması da sorumluluktan kaçma olarak düşünülebilir. Sayın Başbakan, Yaptıklarının sorgulanmasını önlemek için kendisini hukuken sınırsız dokunulmazlık zırhına sokmak amacında da olabilir. Hangi amaçla olursa olsun böyle düşünmek bile toplumu, hukuku ve demokrasiyi yok saymak demektir” diyerek, Başbakan’ın sözlerini şiddetle eleştirdi.
Başbakan’ın sözleri ile ilgili bir soru önergesi de veren CHP Milletvekili Av. Mevlüt Dudu, önergede Başbakan’a şu soruları yöneltti.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
 
Av. Mevlüt DUDU
CHP Hatay Milletvekili
 
17 Aralık 2012 tarihinde Konya’da yaptığınız konuşmada söylediğiniz “Bürokratik oligarşi ve yargı. Ama dışarıdan bakanlar da zannediyor ki, Yav işte 326 milletvekiliniz var, 326 milletvekiliyle hala mı bahane?’ Ama işte bu kuvvetler ayrılığı denen var ya... O önünüze gelip engel olarak dikiliyor” sözleri Demokrasi’nin en temel ilkesi olan “Kuvvetler Ayrılığı” ile hiçbir şekilde bağdaşmamaktadır.
Kuvvetler ayrılığı ilkesi ile ilgili yaptığınız bu açıklama toplumda hayret ve tedirginlikle karşılanmıştır. Konu ile ilgili gerçeklerin net olarak anlaşılabilmesi için;
1- Söylediğiniz bu sözler, demokratik yollarla seçilmiş ve 10 yılı aşkın süredir Başbakanlık görevini yapan bir kişi olarak, gerçek düşünceleriniz midir? Yoksa bir dil sürçmesi midir?
2- İktidarınızın ve şahsınızın Demokrasinin en temel ilkesi olan “Kuvvetler Ayrılığı”, devlet yönetimi, siyasi iktidar konularında düşünceleri ve varsa ileriye dönük planları nelerdir?
3- Bu sözleriniz ile 2013 bütçe görüşmelerinde TBMM’ye getirilmeyen Sayıştay raporları arasında bir ilişki var mıdır?
4- Başkanlık sistemi düşünceleriniz, “Kuvvetler Birliği” ilkesi ve totalitarizm sizce hangi anlamları ifade etmektedir?
5- Bütün güçleri elinizde toplayarak yapmak istediğiniz “olağanüstü yetkilere” sahip olma amacının dışında, denetim ve sorumlu olmaktan kurtulma anlamına da gelmekte midir?
 
 
 
 
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar