Skip Navigation Links

TRT Şeş'te Türkçe altyazı talebi

Yayın hayatına başladıktan sonra Türkiye'nin gündemine oturan Kürtçe yayın yapan TRT Şeş'le ilgili gazeteci Atılgan Bayar'dan çok tartışılacak bir tal

Medya   A+a-

TRT'nin yeni kanalı TRT 6 yayın hayatına başladıktan sonra sık sık medyanın gündeminde. Kürtçe kanalın programları, konukları, ve bu kanalın sunucuları sık sık gündeme geldi. 

Akşam gazetesi yazarı Atılgan Bayar bugün köşesinde bu kanalla ilgili bir talepte bulunarak yeni bir tartışmayı gündeme getirdi.
Atılgan Baydar, TRT Şeş'te Türkçe alt yazı istedi bunun gerekçesini de açıkladı. İşte Baydar'ın ilginç talebi

TRT Şeş'te Türkçe altyazı istiyorum!

İki yıl önce SKYTURK için 'Kürtçe TV kurulsun' analizini yazdığım zaman ortam biraz şoklanmıştı.
Analiz'in hem ulusal değerleri ön plana alan SKYTURK'te yayınlanması hem milli tutumu belirgin olan benim gibi bir isim tarafından kaleme alınmış olması hem de daha hiçbir bürokratik kurum veya siyasal partiden böyle bir girişimin ipucu doğmadan ifade edilmiş olması şaşırtıcı etkisini artırdı diye düşünmüştüm.

Şükür, bu şaşkınlıkları çok kolay açtık.
Türkiye şimdi hem sınırları içinde hem de sınırları dışında Kürtçe konuşan halklara Türkiye'nin tezlerini, Kürtçe de anlatabilecek bir yayına sahip.
Ama bu Kürtçe Televizyon macerası bir gerçeği daha ortaya çıkarttı.
Kürtçe Televizyon iki yönlü bir iletişimin mecrası.
Bu kanalda Türkiye kendi gündemini anlatırken, aynı zamanda Türkiye'nin Kürt vatandaşları da hassasiyetlerini, duygularını, sanatını, kültürünü anlatıyor...

Da... Kürtçe bilmediğim için bu anlatılanları ben anlayamıyorum!
Oysa bu kanalın iki yönlü iletişiminden en üst seviyede yararlanmamız gerekiyor.
Mademki bu televizyon kanalı hiç Kürtçe bilmeyen benim gibi vatandaşların da vergileriyle yayın yapıyor...
Benim de o kanalda seslendirilen hassasiyetleri, sanatı, kültürü takip edebiliyor, Kürt vatandaşlarımızın 'kültür evrenini' anlayıp, paylaşabiliyor olmam gerekir.
Ancak böyle bir karşılıklı etkileşim, birleştirmeye yöneliktir.
O halde talebimi yazıyorum:

TRT Şeş'te Türkçe altyazı istiyorum!
Benim vergilerimle Kürtçe yayın yapan TRT, benim de bu yayını takip edebilmemi sağlamakla mükellef olmalı.
Evet, belki Türkçe altyazı canlı yayını zorlayabilir ama kamu yayıncılığının işlevi de böyle zorlukları aşmaktır.
Türkçe altyazıyı koyun ki, TRT Şeş'in işlevi sadece Kürt vatandaşlarımızın gönlünü almaktan ibaret kalmasın; onların biz Kürtçe bilmeyenlere kendilerini anlatabilmeleri, bizim de onların hissiyatlarını anlayabilmemiz için bir zemin olsun.

Biz Türkler; ne kadar dindarsak, o kadar da laikiz
Cumhuriyet gazetesi, Gallup'un yaptığı bir araştırmada Türk halkının yüzde 89'luk bir oranla, yüzde 83'lük İran'dan daha dindar çıkmasına şaşırmış.
Laik Türkiye Cumhuriyeti halkının, Şeriatçı İran'ın halkından daha dindar olmasını dikkat çekici bulmuş.
Oysa bunda şaşıracak bir şey yok.
Biz Türkler dini iman düzeyinde kavrarız. Bizde dinin uhreviyatı çok yüksektir. Dinsel dünyaya saygımız çok büyüktür ama gündelik hayatta dinin belirleyiciliği esas değildir.
Araplarda ve İranlılarda ise durum biraz farklıdır. Onlar dini 'amel' (gündelik pratik) düzeyinde kavrarlar.
Örneğin, bizim Kur'an-ı Kerim'i muhakkak surette belimizin üzerinde tutup, evde duvara asmamız veya yüksek bir yere koymamız ona atfettiğimiz saygının ve uhreviyatın göstergesidir.
Ama Arap ve İran kültüründe böyle bir şey yoktur. En şedid dindarlar Kur'an-ı Kerim'i yere koyabilirler. Çünkü o kültürlerde Kur'an aynı zamanda gündelik hayat kılavuzu olarak da algılanır. Bu yüzden kolektif algılarında dinin mistifikasyonu daha azdır.
Dolayısıyla...
Cumhuriyet gazetesi çekinmesin, Gallup araştırmasına göre Türk halkının bazı Arap halklarından ve İran halkından daha dindar çıkması hiç de yeni bir şey değildir ve şaşırtıcı olmakla birlikte bir 'laiklik' göstergesidir aynı zamanda.
Çünkü Türkler, dini iman düzeyinde kavrar

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
ramazan bayrami 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet