Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Tedavisinin Ardından Yeniden Denize Alıştırılıyor

Nesli tükenmekte olan Caretta Caretta'lar Samandağ mevkilerinde çoğalıp, İskenderun denizinde beslenirken, insanların duyarsızlıkları, balıkçıların ka

Gündem   A+a-

 
 
Nesli tükenmekte olan Caretta Caretta’lar Samandağ mevkilerinde çoğalıp, İskenderun denizinde beslenirken, insanların duyarsızlıkları, balıkçıların kaplumbağalara bilinçsizce zarar vermelerinin nesli tükenmekte olan bu canlılara zarar veriyor.
Yaralı Caretta, İskenderun Denizinde Rehabilite Edildi!
Nesli tükenmekte olan Caretta Caretta’lar Samandağ mevkilerinde çoğalıp, İskenderun denizinde beslenirken, insanların duyarsızlıkları, balıkçıların kaplumbağalara bilinçsizce zarar vermelerinin nesli tükenmekte olan bu canlılara zarar veriyor. Geçtiğimiz günlerde yaralı olarak bulunan ve tedavi edilen bir Caretta Caretta türü deniz kaplumbağası, İskenderun denizinde rehabilite ediliyor. Bu konuda MKÜ görevlileri üstlerine düşen görevi fazlasıyla yapıyor.
Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım Tedavi ve Kurtarma Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Enes Altuğ, kaplumbağanın rehabilite edilmesi hakkında bir açıklama yaparken, insanların Caretta’lara zarar verdiklerini, bunların başında da balıkçıların geldiğini ifade etti.
Yaralı kaplumbağaların tedavilerinin zahmetli olduğuna da dikkat çeken Altuğ; “Bu canlıların zaten nesilleri tehlike altında, biz insanlarda onlara zarar vererek nesillerinin devamını tehlikeye atıyoruz. Yararlı bir kaplumbağanın tedavisi oldukça zor ve zahmetli oluyor. Bu hayvanlar tedavi edildikten sonra doğal ortamlarına bırakılınca uyum sağlamakta zorlanıyorlar ya sakat kalıyorlar ya da ölüyorlar. Bizler de Mustafa Kemal Üniversitesi alt yapısıyla 2010’dan beri elimizden geleni yapıyoruz. Tedavi ardından onları doğal ortamlarına bırakmadan önce denizlerde onları rehabilite ediyoruz. Bu onlara cesaret veriyor.
Şu anki kaplumbağamız 1 aydır tedavi sürecinde, başından yaralıydı, beyin ameliyatı oldu ve boyun tarafı felç durumda, başını suya sokmaya korkuyor. Gerçekten bu hayvanlar zararsız ve şu anda bu haldeler. Bu gerçekten üzücü bir durum, insanlarımıza bu konuda daha duyarlı olmaları konusunda sesleniyorum, lütfen hayvanlarımıza zarar vermeyelim. Onları doğal ortamlarında rahat bırakalım. Bu konuda bilinçli olmalıyız bu canlıların her biri bizim gibi hayat zincirinin bir parçasıdır” diye konuştu.
Doç. Dr. Enes Altuğ ekiplerinde bir dalgıç bulunduğunu ekleyerek, ABS Divers Clup dalgıçlarından Mehmet Ali Şener katkılarından ve ilgisinden dolayı hayvan sever Banu Demirkent’e de teşekkür etti. Yaralı Caretta Caretta’nın İskenderun denizinde tedavisine de devam edildi, halkın ilgisi ise oldukça fazlaydı.

Haber : Merve SÜRÜCÜ
Fotoğraflar : Zeki Kutlu
 

 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş