Skip Navigation Links

Hedef 5.25 milyon ton/yıl sıvı çelik kapasitesi

2002 yılında başlanan ilk ve orta vadeli projeler ile İsdemir Değişim ve Gelişim yolculuğunu büyük adımlarla sürdürüyor.

Ekonomi   A+a-

Hedef 5.25 milyon ton/yıl sıvı çelik kapasitesi

2002 yılında başlanan ilk ve orta vadeli projeler ile İsdemir Değişim ve Gelişim yolculuğunu büyük adımlarla sürdürüyor. 2003 yılında başlatılan Modernizasyon ve Dönüşüm Yatırımları (MDY) ile İSDEMİR’de;

• Yassı ürüne geçişin sağlanması,
• Mevcut tesislerin önündeki darboğazların giderilmesi,
• Ürün kalitesinin ve verimliliğin yükseltilmesi,
• Maliyetlerin düşürülmesi,
• Sıvı çelik üretim kapasitesinin 5.25 milyon ton/yıl seviyesine çıkarılması
Hedefleniyor.
 İsdemir krize rağmen zararı belirli bir seviyede tuttu.

2009, dünyada büyük ekonomik değişimlerin yaşandığı ve küresel ölçekte büyük varlık kayıplarına tanık olduğumuz zor bir yıl oldu. Bildiğiniz gibi, 2007’nin ortalarında ABD’de konut kredilerinden kaynaklanan kriz, 2008 yılının son çeyreğinde tüm dünyayı sardı. Finans piyasalarının ardından, hükümetlerin ve toplulukların önlem paketlerine rağmen, kriz reel sektöre ağır bir darbe vurdu. Siparişlerin daralması ve bunun sonucunda üretim kısıtlamalarına gidilmesi, yatırım harcamalarının durması gibi etkenlerle istihdamda ve gelirlerde önemli bir gerileme yaşandı. Kriz, azalan büyüme oranları ve artan işsizlikle birlikte günlük hayatımızı da olumsuz şekilde etkileyerek güven ve istikrar ortamından uzak geçirdiğimiz 2009 yılının, hafızalarda ekonomik açıdan kayıp bir yıl olarak yer almasına neden oldu. Küresel kriz, 2007 ve 2008 yılı ilk yarısında elde edilen karlarla büyüme sürecine giren ve birleşme-satın alma faaliyetlerinde büyük bir hareketliliğe sahne olan çelik sektörünü de karların yatırım faaliyetlerine dönüşmeye başladığı bir dönemde vurdu. 2009 yılının ilk çeyreğinde otomotiv, beyaz eşya ve inşaat gibi birçok sektörün durma noktasına gelmesi nedeniyle çelik talebi azaldı ve çelik üreticileri ile tüccarların ellerindeki stoklar arttı. Yılın kalan bölümünde de talepte kalıcı iyileşmelerin görülmemesi, hammadde fiyatlarında yapılan uzun süreli anlaşmalar dolayısıyla girdi fiyatlarının yüksek seyretmesi, çelik fiyatlarının ise maliyetlerin altında bir seyir izlemesi nedeniyle radikal önlemlere zorlanan çelik üreticileri, yüksek oranlarda zarar etti. 2009 yılındaki olumsuz ekonomik ve sosyal gelişmelere, ayakta kalabilmenin dahi güç olduğu piyasa koşullarına rağmen gerekli önlemleri uygulayan İsdemir ise aldığı önemli stratejik kararlar ve bu kararların çalışanlarınca hayata geçirilmesi sayesinde zararını bir seviyede sınırlı tutmayı başarabildi. 2009 yılında 6.5 milyon ton ham çelik üretimi gerçekleştiren Erdemir ve İsdemir, bu dönemde, mecbur olduğunu değerlendirdiği yatırımlarını da mümkün olduğu kadar program çizgisinde yürütebilmeye çalıştı. İsdemir 2010 yılında, 2009 yılında sarf ettiği çabalardan daha fazlasını ortaya koyması gerektiğini, bazı hususlara daha değişik şekilde yaklaşmasını, bu koşullar altında daha doğru olacağının bilincindeydi. İsdemirin İçinde bulunduğu olağanüstü koşullarda varlıklarını en doğru şekilde yönetmek ve risklere her zamankinden daha duyarlı bir politikayla hareket etmek, gerekli alanlarda kendini yenilemek daimi önceliklerini oluşturdu. İsdemir bu dönemden gerekli dersleri almış, yeni tecrübeler edinmiş olarak daha da güçlenerek çıktı ve bunu mümkün kılacak gerekli birikime, kaynağa ve kararlılığa sahip olduğunu bir kez daha gösterdi. İsdemir bunları gerçekleştirirken en büyük dayanağı ise fedakar çalışanları oldu.. 

Yatırımlar tüm hızıyla devam ediyor.
Hedef 5.25 milyon ton/yıl sıvı çelik kapasitesi

2002 yılında başlanan ilk ve orta vadeli projeler ile İsdemir Değişim ve Gelişim yolculuğunu büyük adımlarla sürdürüyor. 2003 yılında başlatılan Modernizasyon ve Dönüşüm Yatırımları (MDY) ile İSDEMİR’de;

• Yassı ürüne geçişin sağlanması,
• Mevcut tesislerin önündeki darboğazların giderilmesi,
• Ürün kalitesinin ve verimliliğin yükseltilmesi,
• Maliyetlerin düşürülmesi,
• Sıvı çelik üretim kapasitesinin 5.25 milyon ton/yıl seviyesine çıkarılması
Hedefleniyor.

Cumhuriyet tarihimizin en büyük sanayi yatırımı olan MDY projelerinden; 34 adedi İsdemirde tamamlanarak işletmeye alındı. 6 adet proje ise inşaat ve montaj uygulamaları sürdürülmekte olup, 2011 yılında tamamlanması planlanıyor. Toplam bütçesi 2,685 milyar USD olan MDY projeleri için 31 Temmuz 2010 tarihine kadar toplam 2,404 milyar USD (209 milyon USD finansman giderleri hariç) harcama gerçekleştirildi. Üretimin sürdürülmesine paralel olarak yatırım kapsamındaki tesislerin kademeli olarak işletmeye girmesi sonucunda İSDEMİR’in dünyanın en modern, çevre ile uyumlu, verimli ve karlı demir-çelik şirketleri arasında yerini alması sağlanacak. Şirket belirtilen MDY projelerine ilave olarak 46 milyon USD tutarında Çevre Yatırımları adı altında yeni bir proje de başlattı. İSDEMİR’ de, 2003 yılı içerisinde planlanarak 2004 yılında başlayan, özellikle 2006’ dan bu yana OYAK ile birlikte hız kazanan Modernizasyon ve Dönüşüm Yatırımları (MDY) tamamlandığında, İSDEMİR’ in sıvı çelik üretim kapasitesi, 5,25 milyon ton/yıl, yassı çelik üretim kapasitesi ise 3.5 milyon ton/yıl seviyelerine çıkarılmış olacak.

Yeni tesislerin kurulması İsdemir’i heyecanlandırıyor.


İSDEMİR’ de, 2003 yılı içerisinde planlanarak 2004 yılında başlayan, ve özellikle 2006’ dan bu yana OYAK ile birlikte hız kazanan Modernizasyon ve Dönüşüm Yatırımları (MDY) tamamlandığında, İSDEMİR’ in sıvı çelik üretim kapasitesi, 5,25 milyon ton/yıl, yassı çelik üretim kapasitesi ise 3.5 milyon ton/yıl seviyelerine çıkarılmış olacak. Bu durum sadece bir kapasite artışı ve modernizasyon çalışması ile sınırlı değil, aynı zamanda uzundan yassıya geçiş, ürün gamında da hem uzun hem yassı üretebilmek anlamına gelmekte Özellikle Sıcak Haddehanenin devreye girmesi ile birlikte ülkemizin sıcak haddelenmiş yassı ürün alanındaki dış ticaret açığının kapatılmasına da katkı sağlamış oluyor. Geniş bir ürün karmasıyla yassı pazarına giren İSDEMİR’ de, 2010 yılında yaklaşık 2 milyon ton yassı sac üretilmesinin planlandığı tahmin edilmektedir İSDEMİR Sıcak Haddehanesi teknik kapasitesinin kalın ve geniş yassı mamul üretimine imkan tanıması nedeniyle bu tesiste tersanelerin ihtiyacı olan ürünlerin de üretilebileceği bilinmektedir. Bu nedenle, bölgemizde tersanelerin kurulmasıyla birlikte farklı bir sinerjinin de yakalanacağı görüşündeyiz. Kısaca, İSDEMİR dün olduğu gibi bu gün de, bölge ekonomisinin büyümesine ve çehresini değiştirmesine katkı ve etkisini sürdürmeye devam etmektedir. Bölgemizdeki yeni yatırımların devreye girmesi, gerek bölge ekonomisine, gerekse ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayacaktır. İskenderun'dan başlayıp, Osmaniye'ye sıçrayan yatırım dalgasının tüm Hatay ve bölgesini etkilemesi ve sanayileşmeyi artırması beklenmektedir. Ülkemizin yassı çelik ithalatçısı konumunda olduğunu dikkate aldığımızda bu yatırımlar hepimiz için çok sevindirici gelişmelerdir. Emin olunuz, bundan sonra bu ürünleri kullanan yeni sanayi yatırımlarını da göreceğiz. Şimdiden birçok yerde kapasite artırma ve yeni tesis yapımı konusunda çalışmaları hep birlikte görüyor, izliyor ve memnun oluyoruz. Şunu çok net söyleyebiliriz ki yaşanmakta olan tüm olumsuzluklara ve kapasite fazlalığından ve global ekonomideki dalgalanmalardan kaynaklanan belirsizliklere rağmen, Türk çelik sektörü, 2010 yılının ilk yarısındaki performansı ile gelecek için ümit veriyor.

Master Planını hayata geçiren İsdemir çalışmalarını sürdürüyor.


Hızla büyüyen global çelik sanayinde değişen rekabet ve çevre şartlarına ayak uydurmak için her şirketin olduğu gibi İSDEMİR'in de Yatırım Master Planı var. Bu kapsamda İsdemirde de öncelikli olarak; üretim hatlarının verimliliklerini artırıcı proses iyileştirme yatırımları, çevreye duyarlı yapısını sürdürmek üzere çevre yatırımları, kendi yan ürünlerini ve atık ısıları geri kazandığı enerji yatırımları, ürün maliyetlerini düşürmek üzere maliyet iyileştirme yatırımları sürekli olarak planlanmaktadır. Sanayide rekabet edebilmesi ve ayakta kalması için İsdemir sürekli olarak tesislerini yenileme ve geliştirmenin bilincinde çalışıyor. Bu nedenle bu sektörde yatırımlar “bisikletde pedal çevirmeye benziyor, düşmemek için sürekli çevirmek gerek”.Yani iyileştirme, yenileme, geliştirme yatırımları İsdemirde hep devam etmekte..

Yassı ürün pazarında söz sahibi şirket İsdemir.

2008 Ağustos döneminde faaliyetine başlayan İsdemir Sıcak Haddehanesi, yıllık 3,5 milyon tonluk bir üretim kapasitesine sahip. Sıcak haddehane “kaba hadde” kısmında yapılacak yatırımlarla yıllık kapasitesi 4,5 milyon tona ulaşabilecek. İsdemir sıcak haddehanesi 1,2mm.-22mm. kalınlıklar ile 1.000mm.-2.000mm. genişlikler arası haddeleme kapasitesine ile çalışıyor. Ayrıca; Sıcak haddelenmiş rulodan levha üretimi amacıyla 3 adet makas hattı ile birlikte kenar kesme ve dar mamul üretimi için tasarlanan 1 adet dilme hattı devrede olup, müşteri talepleri doğrultusunda hizmet vermekte. Geniş kalite yelpazesi içerisinde; St37, St44, St52, X42, X60, X65 kaliteler başta olmak üzere bir çok kalite bulunmakta olup, Boru-profil sektörü, soğuk hadde sektörü, Galvaniz sektörü, çelik servis merkezleri yurtiçi yassı ürün pazarımızda önemli bir yere sahip.. İsdemir bunun dışında başta Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Doğu pazarları olmak üzere ihracata başlanmış olup; gerek temiz çelik üretim kapasitesi gerek üstün haddeleme teknolojisine sahip yeni haddehanesi ile dünyada her türlü endüstriyel yassı çelik talebine cevap verebilecek durumda..


 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet