Skip Navigation Links

Topraklarımıza sahip çıkalım..

Hatay Kırsal Kalkınma Grubu Başkanı Adnan Şanverdi : Topraklarımıza sahip çıkalım..

Ekonomi   A+a-

Hatay Kırsal Kalkınma Grubu Başkanı Adnan Şanverdi yaptığı yazılı açıklamada tarım arazilerimizi sahip çıkmamızı istedi. Mayınlı arazilerin temizlenerek kullanıma açılan arazilerin ulus aşırı şirketlere kiralanması uluslar arası bir oyunun parçası olarak değerlendirilmesi olarak ele alınmalıdır.
Dünyada bazı ülkeler ileride doğacak besin kıtlığını daha az hissetmek için girişimcileri aracılığı ile azgelişmiş ülkelerde büyük boyutlu arazi kiralamaktalar ya da satın almaktadırlar. Bu tür girişimlerin adı İngilizce olarak landgrabbing (toprak koparma veya toprak araklama) olarak isimlendiriliyor. Bu tür girişimin çok sakıncalı olduğu ve yeni sömürgecilik olarak tanımlanıyor.
Dünyada toprak koparma/toprak aşırma çok büyük boyutlara ulaşmıştır. Uluslar arası Gıda Politikası Araştırma Enstitüsü’nün (İnternational Food Policy Research Institute) rakamlarına göre zengin Avrupa, Asya ve Körfez Ülkeleri’nin kiraladıkları ya da satın aldıkları toprakların miktarı 15–20 milyon hektar arasında bunların tutarı 20–30 milyar arasında değişiyor.
Dünyada gelişmekte olan öngörüye göre ekilebilir tarım arazileri yakın zamanda petrol arazilerinden daha değerli olacaktır.
AMİK OVASI NASIL ETKİLENECEKTİR?
Ülkemiz toprak koparma/toprak aşırma girişimlerinin yoğun saldırısı altındadır. Özellikle GAP bölgesi Körfez Ülkeleri, İsrail ve ulus aşırı tarım şirketlerinin yoğun saldırısı altındadır. Amik Ovası da saldırıdan nasibini almıştır. Valilik tarafından toprak satışının olmadığı açıklansa da dikkatli olmalıyız. Amik Ovası dünyanın sayılı ovalarındandır. Toprak talep eden ülkelere çok yakındır. Toprak alımları için girişimlerin olduğunu biliyoruz. Tapudan büyük ölçekli toprak mülkiyeti el değiştirmeleri dikkatle izlenmelidir. Yalnızca yabancı şirketlerin değil yerli şirketlerin alımları da yurtsever insanlar tarafından izlenmelidir.
Amik Ovası neden ciddi tehlike altındadır? Amik Ovası çiftçileri uygulanan tarım politikaları sonucu borçlu durumundadır. Neredeyse tamamının TEDAŞ ’a elektrik, petrolcüye yakıt, tarım ilacı satıcısına ilaç borcu vardır. Tefecilere büyük boyutta yüksek faizli borcu vardır. Çiftçiler yanlış yönlendirilerek tek ürüne mahkûm edilmiş. Ovanın tamamı buğdayla doldurulmuştur. Zararına buğday satmaktadır. Borç ödemeyi bırakın borçları iki katına çıkacaktır. Borçlu çiftçilerimiz uzak olmayan bir zamanda topraklarına satacaktır. Toprak alımlarına da uluslararası şirketler yapacaktır. Antakyalı çiftçiler kendi topraklarında çalışan durumuna düşecektir.
Yurtseverler başta olmak üzere tüm sivil toplum örgütleri toprak kiralama ya da toprak alımları dikkatle izlemelidir. Çünkü Amik Ovası ciddi saldırı altındadır. Oldubittiyle karlaşmayalım.
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet