Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Yerel markalara sahip çıkılmalı

İTSO Yerel Markaları koruma programı için düğmeye bastı

Ekonomi   A+a-

İTSO mayıs ayı olağan toplantısında söz alan Ekinciler Demir-Çelik Yönetim Kurulu üyesi ve İTSO Meclis üyesi Recep Ekinci, İskenderun’da yerli firmalara gereken önem ve sahiplenmenin gösterilmediğini vurgularken “G. Antep’te bir taksiye bindiğimde beni yabancı bir AVM’ye (REAL) götürmesini istedim. Taksi şoförü, ‘Ben sizi oraya götürmem, o alışveriş merkezi yerine sizi Sanko’ya götüreyim. Orası G. Antep firması’ sözleri beni çok etkiledi. Bizler, G. Antepli gibi olmazsak birçok yerli firmamızı kaybedebiliriz” dedi.

Recep Ekinci daha sonra İskenderun'a yapılan yabancı yatırımların şehrimize çok büyük faydalar getireceğini düşünürken artık yerli firmalarımıza sahip çıkmamız gerektiğini ve bunun için Ticaret ve Sanayi Odası’nın elinden geleni yapması gerektiğine dikkat çekti.
Recep Ekinci’den sonra söz alan Meclis Üyesi Servet Uğutmen, yerel marketlerin büyük market zincirlerinin kampanyaları karşısında yaşadıkları güçlüklere işaret etti.
Dev market zincirlerinin kampanya fiyatlarında müşterileri yanılttığını iddia eden Uğutmen, meslek grubunu sorunlarını dile getirirken şöyle konuştu:
“Öncelikle gelişen ve büyüyen bir pazar olan perakende sektörünün sorunlarından bahsetmek istiyorum. Maalesef son dönemde İstanbul merkezli perakende gıda satış mağazaları
İnanılmaz bir şekilde artmakta ve tüketici yanıltılmak suretiyle bahsi gecen mağazalar hakkında ucuz veya iyi imajı yaratılmaktadır.

Aynı ürünün %20 daha ucuza satılmasının altında yatan gerçekler,sorgulanmalı ve denetlenmelidir.Özellikle gıda ürünlerinde kar marjlarının çok düşük olması bu indirimleri imkansız kılmaktadır.

Yapılan bu indirimler,ürünün gramajının değiştirilmesi veya efsafının değiştirilmesi ile yapılabilir.Aynı sabun bizim mağazalarımızda 100gr,lık ambalajlarda iken bahsi gecen yerlerde aynı ambalajda 80grlık olarak satılmaktadır. Benzer durumlar diğer ürünlerde de mevcuttur ve örnekler artırılabilir veya öyle bir imaj yaratılmıştır ki aynı urun asla yerel mağazalarda ulusal mağazalarda satıldığı gibi yüksek bir fiyata satılamamaktadır .
 

Yerel mağzaların haksız rekabet karşısında korunmaya ve desteğe ihtiyacının yanında tüketicilerde de kendi şehir esnafından alışveriş yapma bilincinin oluşturulması yönünde acil önlemler alınmalı ve odamız öncülüğünde kampanyalar düzenlenmelidir.

Yerel mağaza ve esnafın desteklenmesi ile ilgili çalışmalar bence tüm sektörler için faydalı bir hareket olacaktır.

Bugün bu sorunları belki de sadece gıda sektörü yaşıyor ancak yarın teknoloji mağazalarının artışı ve AVM’nin faaliyete geçmesiyle tüm sektörlere sirayet edecektir.

Gecen hafta bir teknoloji mağazası bilboard reklamlarında bir tüketicinin resminin altın da ben aptal değilim yazmış aynı reklam tv lerde de yayınlanıyor sunu sormalıyız bence biz insanları aptal yerine mi koyuyoruz yoksa tedarikçiler yüzünden tüketici gözünde bu duruma mı düşürülüyoruz. Ben asla hiç bir esnafın müşterisine bunu yapmayacağı inancındayım ve esnafa yapılan bu hakaretin bir an önce engellenmesi gerektiğine inanıyorum .
Tabiî ki eleştirmenin ve yanlışları söylemenin yanında esnafımızın ve sektörde çalışan herkesin üstüne düşeni yapması gerekiyor

Sızlanmak yerine işyerlerimizde ve yaptığımız işlerde fark yaratacak önlemler almamız gerekiyor yeniliklere ve ortaklıklara açık olmalı organize olup çözümleri yaratacak fikirler üretmeliyiz .
8.gruptaki K2 belgelerinde yaşanan sorunların aynısı Tpdk ruhsatlarında yaşamaktadır, maalesef esnafımız Antakya da k2 de yaşanan sorunların aynısını tekel ruhsatında yaşamakta ve uğraşmaktadır. şahsen başvuru ve teslim gerekmekte Bu konuda çözüme yönelik bir çalışma yapılmalıdır.Teknolojinin bu kadar geliştiği bir dünyada halen başka şehirlere gidip işlem yapmak kabul edilemez bir durumdur.”
 

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar