Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Satürasyon Dalışı; ‘Avrasya Tüneli Projesi’ Konulu Konferans Verildi

Türkiye’de ilk kez Avrasya Tüneli’nde kullanılan “Satürasyon Dalışı” tekniği İSTE’de tanıtıldı

Satürasyon Dalışı; ‘Avrasya Tüneli Projesi’ Konulu Konferans Verildi

Eğitim   A+a-

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Konferans Salonu’nda, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Akın Savaş Toklu tarafından ‘Ülkemizde İlk Satürasyon Dalışı; ‘Avrasya Tüneli Projesi’ konulu konferans verildi.
Sunumuna Satürasyon dalışının tanımını yaparak başlayan Prof. Dr. Akın Savaş Toklu; “Satürasyon dalışları, belirli derinliğe eşdeğer basınçlanmış ortamda uzun süre kalarak, bu derinliklerde sınırsız çalışma süresi kazanmaya dayalı sistemin adıdır. Ancak, vücuttaki tüm dokular bu derinlikteki gazlarla satüre olacağından dolayı basınç atımı tek seferde ve uzun sürede yapılmaktadır. ‘Satürasyon tekniği’ günümüzde 50 metrenin altındaki çalışma gerektiren koşullarda yaygın olarak kullanılmaktadır” dedi.
Aynı zamanda İSTE’de misafir öğretim üyesi olarak ders veren Prof. Dr. Akın Savaş Toklu Satürasyon dalışı ve klasik dalış arasındaki farklardan söz ederek, klasik yöntemle yapılan dalış için kullanılan helyum gazının avantajlarını ve dezavantajlarını anlattı. Dalışlarda derinlik arttıkça; yapılan iş tamamlandıktan sonra, dalgıçların belli derinliklerde suda kalma zorunluluğu bulunduğunu ifade etti ve hemen çıkılması durumunda, basınç farkları nedeniyle sağlık açısından hayati riskler oluşabileceğini sözlerine ekledi.
Helyum gazı kullanılarak yapılan klasik dalışların, sığ sularda kısa süren işlerde işe yaradığını belirten Prof. Dr. Akın Savaş Toklu, belli bir seviye derinlikte yapılan ve uzun süren su altı işlerinde Satürasyon dalışının çok önemli olduğunu aktardı. Türkiye’nin dev projesi Avrasya Tüneli’nin yapımında sağlık ekibinin başında olan Prof. Dr. Akın Savaş Toklu, bu projede Satürasyon dalış tekniğinin Türkiye’de ilk kez kullanıldığını söyledi.
İSTE Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tolga Depci ile İSTE Denizcilik Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Sefa Ayhan Demirhan’ın da katıldığı konferansa, İSTE’li akademisyenler ve öğrenciler büyük ilgi gösterdi.
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar