Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Sahilde Olta Balıkçılığı Şenliği

İskenderun Sportif Olta Balıkçılığı Yarışması İskenderun sahilinde gerçekleştirildi.

Sahilde Olta Balıkçılığı Şenliği

Eğitim   A+a-

Sürdürülebilir balıkçılık ve av yasakları konularında kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla düzenlenen ve İskenderunlu yarışmacıların yanında Gaziantep, Adana ve Mersin illerinden de gelen toplam 97 yarışmacının katıldığı 9. Geleneksel İskenderun Sportif Olta Balıkçılığı Yarışması İskenderun sahilinde, renkli görüntüler eşliğinde gerçekleştirildi. İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli ve İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil’in beraber işaret fişeği atması ile başlayan yarışma, usta balıkçıların oltaları atıp heyecanlı bekleyişleriyle devam etti.
Yarışmanın amaçları ve dikkat çekmek istenilen hususlar hakkında bilgi veren İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Deniz Teknolojileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sefa Ayhan Demirhan; “Parçalı bulutlu bir havada burada bir araya geldik. Balık stoklarından gelecek nesillerin de yararlanabilmesi için ‘Sorumlu Balıkçılık’ ilkesini benimseyen bizler konu ile ilgili farkındalık oluşturmak istiyoruz. Sorumlu balıkçılıkta hedef, üretim kapasitesi sınırlı olan doğal balık stoklarının korunması ve sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasını sağlamaktır. Günümüzde doğal balık stoklarının üçte biri tamamen tükenmek üzeredir. Bu azalışın en temel nedeni balıkların üreyemeden ve aşırı avlanmasıdır. Ülkemizde uygulanan av yasakları çoğu zaman eleştirilse de, balıkçılık faaliyetlerinin halen güçlü bir şekilde sürmesini sağlamış, balık stoklarının on yıllar önce tamamen zarar görmesini engellemiştir. Unutulmamalıdır ki, balık stokları da diğer doğal kaynaklar gibi geçmişten bize bırakılan bir miras değil, gelecek nesillerden ödünç aldığımız bir değerdir. Balıkçılık düzenlemelerinde en temel kural, her bir bireye en az bir kez üreme şansı vermek için ilk üreme boyundan sonra avlamaktır” dedi.
Yarışmada olta ve yelekleri teslim edilen her yarışmacıya; asgari boy yasağı olan ilk üreme boyundan itibaren avlanması gerektiği, avlanması tamamen yasak olan türlerin ise avlanmaması gerektiği anlatıldı. Yarışma boyunca asgari boy değerinin altında olan ve avcılığı yasak olan balıklar yarışmacılar ve hakem heyeti tarafından tekrar denize bırakıldı.
Tutulan balıkların cinsine, büyüklüğüne ve türüne göre farklı kategorilerde ödüllerin verildiği yarışmaya katılan yarışmacılar, bu etkinlikle hem zevkle balık tuttuklarını hem de bilinçli avcılığın ne demek olduğunu kamuoyuna anlatmaktan memnuniyet duyduklarını ifade ettiler.
Yarışmanın sonunda çeşitli kategorilerde dereceye giren yarışmacılara ödülleri veren İSTE Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Aktaş, Geleneksel İskenderun Sportif Olta Balıkçılığı Yarışması’nın amacının sportif balıkçılığı özendirmek, geliştirmek ve bilinçli balıkçılığın ne demek olduğunu uygulamalı olarak göstermek olduğunu söyledi.
 
 
 
 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
son gelişmeler
öne çıkanlar